Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

ΟΟΣΑ: Η κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν έχει τελειώσει

Η κρίση του δημόσιου χρέους στη ζώνη του ευρώ δεν έχει τελειώσει παρά το γεγονός ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι πιο ήρεμες φέτος, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΟΣΑ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης παραμένουν αδύναμες, τα επίπεδα του χρέους εξακολουθούν να αυξάνονται και οι δημοσιονομικοί στόχοι απέχουν πολύ από το να έχουν εξασφαλιστεί.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δήλωσε ακόμη πως η 17εθνής ευρωζώνη χρειάζεται φιλόδοξες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια.



"Η εμπιστοσύνη της αγοράς στο κρατικό χρέος στην περιοχή του ευρώ είναι εύθραυστη", αναφέρει ο ΟΟΣΑ σε μια έκθεσή του για την κατάσταση της υγείας της ευρωζώνης. "Η προοπτική για την ανάπτυξη είναι ασυνήθιστα αβέβαιη και εξαρτάται σε κρίσιμο βαθμό από την επίλυση της κρίσης του κρατικού χρέους", προσθέτει.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει επίσης ανάπτυξη 0,2% στην ευρωζώνη το 2012. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπουν συρρίκνωση.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά επίσης ότι η ευρωζώνη πρέπει να ενισχύσει όσο το δυνατόν περισσότερο το τείχος προστασίας της κατά της κρίσης του χρέους με τρόπο ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης των πιο ευάλωτων χωρών της, που υπολογίζονται σε περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ.

"Για να εκτονωθούν οι εντάσεις στις αγορές, οι χρηματοδοτήσεις (του τείχους προστασίας) πρέπει να είναι επαρκείς για να μπορέσει να αντέξει σε κάθε μελλοντική ζήτηση χρηματοπιστωτικής βοήθειας", υπογραμμίζει ο οργανισμός.

Ο ΟΟΣΑ προτείνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ, προσωρινό) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), που θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο, να μπορούν "να καλύψουν τις ανάγκες χρηματοδότησης των πιο ευάλωτων χωρών της ευρωζώνης (δηλαδή ένα τρισεκατομμύριο ευρώ ως το 2014) και τις συμβολές στην ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών".

Η ιδέα είναι να πεισθούν οι αγορές, "έστω κι αν δεν είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθούν ποτέ χρηματοδοτήσεις τέτοιας έκτασης", υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ, ο οποίος είχε καλέσει πρόσφατα την ευρωζώνη "να οικοδομήσει τη μητέρα όλων των τειχών προστασίας" για να γυρίσει οριστικά τη σελίδα της κρίσης του χρέους.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν την Παρασκευή να ενισχύσουν το κοινό ταμείο στήριξής τους, δήλωσε σήμερα ο Ολι Ρεν.

"Περαιτέρω ενίσχυση των τειχών προστασίας μας θα αποφασισθεί την Παρασκευή από το Eurogroup", δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, μιλώντας κατά την παρουσίαση μιας έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την ευρωζώνη.

Με την ίδια ευκαιρία, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Aνχελ Γκουρία επανέλαβε την έκκλησή του να αυξηθούν τα κεφάλαια του ταμείου στήριξης στο ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, δηλαδή σε επίπεδο διπλάσιο από το σημερινό.

"Δεν θα ήθελα να ασχοληθώ με αριθμούς σ' αυτό το στάδιο, καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ... για να επιτευχθεί την Παρασκευή ένας πειστικός συμβιβασμός", δήλωσε ο Ρεν όταν ρωτήθηκε για τον αριθμό
 Πηγή ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου