Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Νάξος Αρχιτεκτονική

Συνεργασία του κ. Γ. Μαχαιρίδη με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και τους αντιπεριφερειάρχες


Πολύωρη συνεργασία είχε σήμερα στη Ρόδο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργο Γκούφα και τους αντιπεριφερειάρχες, κυρίους Γιώργο Πουσσαίο, Φώτη Χατζηδιάκο, Τζώρτζη Μακριωνίτη, Σωτήρη Παμπάκα και την κα Δέσποινα Διακοσταυριανού.

Γ. Μαχαιρίδης προς Γερμανούς:


 ”Τα νησιά μας είναι “προσιτά”, δεν επιτρέπεται να πωλούνται “φτηνά”.
Αρκετές υποχωρήσεις κάναμε»

Πριν από έξι χρόνια, στο Workshop του 2005, θυμάμαι ότι προτίμησα να σας ταξιδέψω, έστω νοερά, στις ομορφιές και στην ιστορία του καθενός από τα νησιά μας.
Σας διαβεβαιώνω ότι μέχρι σήμερα, εκείνο το «ταξίδι» δεν έχει χάσει τίποτα από τη μαγεία του. Και ούτε πρόκειται να χάσει…
Υπήρχε λόγος για την «περιήγηση» αυτή.

"Έφυγε" ένας ήρωας


Πέθανε ο  Απόστολος Σάντας, σε ηλικία 89 χρονών.
Ο Απόστολος Σάντας μαζί με τον Μανόλη Γλέζο κατέβασαν τη σημαία με τη σβάστικα από τον βράχο της Ακρόπολης. 
Σε ένα μήνα συμπληρώνονται 70 χρόνια από την αυτή την ηρωϊκή τους πράξη.

ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑΣ


Σε μια εποχή κατάρρευσης της οικονομίας και έκρηξης της ανεργίας περιμέναμε να ακούσουμε από την Υπουργό Εργασίας αλλά και από την Περιφέρεια ένα σχέδιο που να συνδέει την απασχόληση με ενεργητικές πολιτικές και μάλιστα σε οικονομικούς τομείς που μπορούν να επιβιώσουν και να προσφέρουν λύσεις για "διατηρήσιμη” απασχόληση. Η Υπουργός Εργασίας μάς παρουσίασε στην πραγματικότητα ένα σχέδιο για “καφέ της παρηγοριάς”, επιβεβαιώνοντας την έλλειψη στρατηγικής που υπάρχει σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο για τη δημιουργία βιώσιμων – διατηρήσιμων θέσεων απασχόλησης. Επιβεβαιώθηκε, η απουσία μιας συνεκτικής οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής που να προσφέρει διέξοδο από την πολλαπλή κρίση στην οποία βυθιζόμαστε”. Αυτά τόνισε στην ομιλία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο την Πέμπτη 28/4/2011, ο Νίκος Χρυσόγελος, Περιφερειακός Σύμβουλος με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ, Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου μετά την παρουσίαση από την Υπουργό Εργασίας του Τοπικού Συμφώνου Απασχόλησης για το Ν. Αιγαίο και άλλων προγραμμάτων για την ανεργία.
Η αύξηση της ανεργίας είναι ραγδαία και για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά η χώρα φτάνει σε ποσοστά της τάξης του 15% που αντιστοιχούν σε επίπεδα ανεργίας που υπήρχαν τη δεκαετία του ’60. Ή έκρηξη της ανεργίας είναι άμεσο αποτέλεσμα της κρίσης και της αποτυχίας της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, που έχουν άμεσες συνέπειες πλέον και στην κοινωνία. Εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας τα τρία τελευταία χρόνια έχουν χαθεί, οδηγώντας την κοινωνία και τους πολίτες σε απόγνωση. Σε σχέση με το 2008, οι άνεργοι είναι  περισσότεροι κατά 350.000. Πάνω από 1 στους 3 νέους δεν έχει δουλειά. Από τους 714.675 εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέργους κατά το μήνα Μάρτιο,  μόνο ποσοστό 42,8%, δηλαδή 305.952 άνεργοι, είναι επιδοτούμενοι.

Δύσκολα αλλά νίκησε ο Πανναξιακός

Σ' ένα σκληρό αγώνα με τον Ιωνικό επικράτησε η ομάδα βόλεϊ του Πανναξιακού χθες Παρασκευή στο κλειστό του Δ.Α.Κ. Νάξου.
Ο επόμενος αγώνας θα γίνει σήμερα Σάββατο στις 19.00 την ομάδα του Τελχινί (Ρόδο)

Ανακύκλωση Χαρτιού (720x576)

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Υπεγράφη Πρωτόκολλο Συνεργασίας του Υπ. Εργασίας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την απασχόληση – Προγράμματα ύψους 5,2 εκατ. ευρώ θα υλοποιηθούν στην Περιφέρεια


Την υλοποίηση προγραμμάτων για την απασχόληση στο Νότιο Αιγαίο, ύψους 5,2 εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης και η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Ρόδο.
Πρόκειται συγκεκριμένα για τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης και τα Προγράμματα Κοινωνικής Οικονομίας για την Απασχόληση, που όπως επισημάνθηκε από την Υπουργό, έχουν κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα για τα νησιά μας.

Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης και Προγράμματα Κοινωνικής Οικονομίας για την Απασχόληση.




Εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχη κ. Διακοσταυριανού- Σώζου Δέσποινας
            Η πρόσφατη οικονομική κρίση , σε παγκόσμιο αλλά κυρίως σε εθνικό επίπεδο, και η παγκοσμιοποίηση έχουν οδηγήσει στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, στο κλείσιμο και στην αναδιάρθρωση απρόβλεπτα μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων με άμεση συνέπεια την αύξηση της ανεργίας στο σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας.
Ακόμα και η Περιφέρεια  Νοτίου Αιγαίου, παραδοσιακά από τις λιγότερο προβληματικές περιοχές της χώρας ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά ανθρώπινου  δυναμικού  παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια αυξητικές τάσεις ως προς το ποσοστό ανεργίας (ο μέσος όρος ανεργίας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  το 2010  ανήλθε σε ποσοστό 14,275% του συνολικού εργατικού δυναμικού της Περιφέρειας έναντι 12,10% το 2008 και 11,825% το 2006).

Κάλεσμα του ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά


"Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες και νέοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, συνάδελφοι οικονομικοί μετανάστες,
ολοι τήν ΚΥΡΙΑΚΗ 1η του ΜΑΗ στην παραλία της Νάξου στην εκδήλωση του ΠΑΜΕ στις 11 πμ
H φετινή Πρωτομαγιά μπορεί να αποτελέσει αφετηρία νέων αγώνων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, σημαντικό βήμα στη συσπείρωση, στην οργάνωση των εργαζομένων στα Σωματεία σε κάθε χώρο δουλειάς.
O καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής είτε σε περιόδους ανάπτυξης είτε πολύ περισσότερο σε περιόδους κρίσης, δεν έχει να δώσει τίποτε άλλο, παρά μόνο βαρβαρότητα σε όλα τα επίπεδα. Διέξοδος από την κρίση για τον καπιταλισμό σημαίνει καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, απαξίωση της εργατικής τάξης, της τιμής της εργατικής δύναμης, χρεοκοπία του λαού για να σωθούν τα κέρδη του κεφαλαίου.
Πόλεμος στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει. Ανατροπές παντού!

Αφιέρωμα της ΝΕΤ στο Στάθη Κουκουλάρη


Μεγάλο αφιέρωμα στο δάσκαλο και ξεχωριστό  βιολάτορα και  συνθέτη της παραδοσιακής μας μουσικής ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΚΟΥΛΑΡΗ  θα γίνει την  Παρασκευή  29 Απριλίου  στις  4.00 το απόγευμα στην εκπομπή  "ΕΧΕΙ  ΓΟΥΣΤΟ"  της  Μπήλιως  Τσουκαλά,  στην  τηλεόραση  της  ΝΕΤ.

Τοποθετήσεις των εκπροσώπων των "Πολιτών Κόντρα στον Καιρό" στο Περιφερειακό Συμβούλιο


Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις 28/4 που έγινε στη Ρόδο, οι εκπρόσωποι μας Νίκος Συρμαλένιος και Παύλος Χρυσαφίδης, έθεσαν καταρχήν το ζήτημα της διαμόρφωσης των προτεραιοτήτων και της ατζέντας του περιφερειακού συμβουλίου, που κατά τη γνώμη μας δεν μπορεί να καθορίζεται από την παρέλαση υπουργών στα περιφερειακά συμβούλια μετατρέποντας τα σε ιμάντες μεταβίβασης της κυβερνητικής πολιτικής. Σε ότι αφορά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, υποστήριξαν τις παρακάτω θέσεις:

Δραστηριότητες του Βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση


Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης θα πραγματοποιήσει περιοδεία από την Πέμπτη 28/4 έως και την Κυριακή 1/5 στα ακόλουθα νησιά των Κυκλάδων:

·       Την Πέμπτη 28 Απριλίου θα μεταβεί στο νησί της Νάξου.
·         Το πρωί της Παρασκευής 29 Απριλίου, θα παραστεί στο ιερό προσκύνημα της Παναγίας Αργοκοιλιώτισσας Νάξου, προσκεκλημένος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Παροναξίας κκ Καλλίνικου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ζωοδόχου Πηγής.

Επιστολή Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Αγίου Αρσενίου Νάξου

Προς
Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κύριο Μανώλη Μαργαρίτη 


Κοινοποίηση :
Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κύριο Παναγιώτη Ρήγα
Γραφείο αντιδημάρχου κυρίου Δημήτρη Λιανού 
Πρόεδρο Δημοτικού Διαμερίσματος Αγίου Αρσένιου Νάξου Κύριο Νίκο Μαργαρίτη 
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε 
Με την παρούσα επιστολή μας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στην τελευταία συνάντηση μας με τον Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κύριο Παναγιώτη Ρήγα συζητήθηκε δημόσια και πήραμε την δέσμευση του ότι θα βοηθήσει στην επίλυση του χρόνιου προβλήματος της περιοχής μας για να υπάρξει επιτέλους μια ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΡΣΕΝΙΟΥ ΝΑΞΟΥ. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε κύριε Δήμαρχε από κοινού να σώσουμε τΙς πανέμορφες παραλίες οι οποίες έρχονται πρώτες κάθε χρόνο στις προτιμήσεις των επισκεπτών του νησιού μας σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ελλάδας. Πιστεύουμε ότι με την μελέτη αυτή θα σταματήσουν οι πρόχειρες και μεμονωμένες προτάσεις που στην ουσία δεν έχουν προγραμματισμό και δεν βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων και στην σωτηρία της περιοχής . Σας προτείνουμε να προχωρήσετε τάχιστα ως φορέας υλοποίησης της μελέτης και να ενεργοποιήσετε τις υπηρεσίες σας για τις απαραίτητες ενέργειες .
ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ
Ελπίζουμε σε μια καλή συνεργασία για την αποτελεσματικότερη επίλυση και προώθηση των θεμάτων που αφορούν το Δ. Διαμέρισμα του Α. Αρσένιου. 

Μετά τιμής 
Εκπρόσωπος του Δ.Σ 
Κάβουρας Κωνσταντίνος

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Τροποποίηση προγράμματος “Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον”


Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενημερώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) ότι έχουν γίνει ορισμένες σημαντικές τροποποιήσεις στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον” προκειμένου να καλυφθούν θέματα που προέκυψαν κατά τη διαδικασία ενημέρωσης του εν λόγω προγράμματος.
Ορισμένα μάλιστα από αυτά (π.χ. νομιμοποιητικά έγγραφα παλαιών κατοικιών) συζητήθηκαν και κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής ημερίδας που οργάνωσε την Τετάρτη 13 Απριλίου η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων.
Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον” αφορά μια συγκεκριμένη δέσμη οικονομικών κινήτρων (επιδότηση) για την ενεργειακή αναβάθμιση παλαιών κατοικιών (οικοδομική άδεια πριν το 1980).
Απευθύνεται δηλαδή σε ιδιώτες, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας του οικιακού τομέα της χώρας, στηρίζοντας συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την μόνωση κατοικιών όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση θερμομόνωσης, κλπ., καθώς και την αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης και ζεστού νερού.
Στις τροποποιήσεις του Οδηγού εφαρμογής, διευκρινίζεται επίσης και η επιλεξιμότητα ορισμένων δαπανών (σημείο 5 των Γενικών Θεμάτων). Πληροφορίες για το πρόγραμμα υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ: http://exoikonomisi.ypeka.gr όπου έχουν επίσης αναρτηθεί και οι προαναφερθείσες τροποποιήσεις.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως τις 16 Μαΐου 2011, στις 4 συνεργαζόμενες τράπεζες, την Εθνική, την Alpha Bank, τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς, όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται για αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις υποβολής αιτήσεων.

Μπράβο στα κορίτσια του Πανναξιακού



Εύκολη νίκη κατάφερε η ομάδα βόλεϊ γυναικών του Πανναξιακού μ' ένα δύσκολο αντίπαλο τον Παγγεραγωγικό (Λέσβος) στο κατάμεστο κλειστό ΔΑΚ Νάξου, στο πλαίσιο του πρωταθλήματος βόλεϊ γυναικών Ζ΄ Περιφέρειας.
Ο επόμενος αγώνας του Πανναξιακού θα διεξαχθεί την Παρασκευή, 17:00 με την ομάδα του Ιωνικού (Σάμος).
Πάντα νίκες!

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Έκθεση φωτογραφίας στη Σχολή Ουρσουλίνων



ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 067 ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΑΜΙΓΩΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ)



Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Φώτης Χατζημιχάλης ανακοίνωσε ότι, μετά από σειρά συντονισμένων προσπαθειών μεταξύ, των αντίστοιχων Φορέων Υλοποίησης, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας εγγράφηκαν, σε Συλλογική Απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, νέα Έργα, συνολικού Προϋπολογισμού 12,4 εκ € .
Αναλυτικότερα, εγκρίθηκαν οι εντάξεις και εγγράφηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έτους 2011, στη Συλλογική Απόφαση της  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ΣΑΕΠ 067  -μέσω της οποίας που χρηματοδοτούνται Έργα από αμιγώς Εθνικούς Πόρους-   νέα Έργα που αφορούν σε «Αποκαταστάσεις των Ζημιών από τις Φυσικές Καταστροφές του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2011», σε νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα,  ως ακολούθως:

Κοινές δράσεις Περιφέρεια και Επιμελητήριο



Στη Ρόδο βρίσκεται ο αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Παμπάκας, αφού ολοκλήρωσε έναν ακόμα κύκλο επαφών στη Σύρο, στο πλαίσιο των οποίων συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννη Ρούσσο και συνεργάτες του.
Στη συνάντηση, που συμμετείχε και ο εντεταλμένος για θέματα πολιτισμού στις Κυκλάδες, περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Γρυπάρης, συμφωνήθηκε η στενότερη συνεργασία και η ενοποίηση δράσεων με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από τη στιγμή που θα υπηρετείται ο κοινός στόχος για προώθηση, ανάδειξη και στήριξη των τοπικών προϊόντων.

NewsIt.gr: Τα παγκόσμια "Τσερνόμπιλ"