Σάββατο 10 Μαρτίου 2012


ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!


από την Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου
Αφορμή για το παρακάτω κείμενο, υπήρξε μια καταγγελία του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Αγίου Αρσενίου Νάξου, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και του Πολιτιστικού Συλλόγου προς το Δήμαρχο με κοινοποίηση στο Γραφείο Υγιεινής, το Αστυνομικό τμήμα και την εισαγγελία Νάξου.
Αρχικά, στην εν λόγω καταγγελία, πολύ προσεκτικά θίγεται το θέμα της μετανάστευσης με πολλές από τις αναφορές να μας προξενούν συγκίνηση: «Μείζον ζήτημα έχει ανακύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα στην τοπική μας κοινότητα καθώς αυτή έχει μετατραπεί σε

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012


Φουκουσίμα, ένας χρόνος μετά: Να διδαχθούμε από το πάθημα



Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, συμμετείχε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οι Πράσινοι έξω από το κτίριο του ευρωκοινοβούλιο αλλά και στις συζητήσεις για τις διάφορες πλευρές της πυρηνικής ενέργειας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργανώνει η Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο για την 1η επαίτιο από την πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα.

Ως αποτέλεσμα της πυρηνικής καταστροφής στην Φουκουσίμα πριν από ένα χρόνο:
 ελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα, το έδαφος και τη θάλασσα διπλάσια ραδιενέργεια σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις,
 το 22% της ραδιενέργειας κατέπεσε στο έδαφος, με τρόπο που καθορίστηκε από την κατεύθυνση και την ένταση των ανέμων αλλά ραδιοισότοπα πέρασαν στην τροφική αλυσίδα ακόμα και στον ωκεανό
 ακόμα και σε απόσταση 45 χιλομέτρων από το συγκρότημα πυρηνικών αντιδραστήρων εντοπίζεται το εξαιρετικά τοξικό πλουτώνιο.

Ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, λένε οι "Γιατροί του Κόσμου"


Σε δραματικές συνθήκες ζούν εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες - και πολλοί αλλοδαποί μετανάστες- εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Δεν σιτίζονται επαρκώς, δεν διαθέτουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας-περίθαλψης και η κατάσταση τους συνεχώς επιδεινώνεται. Ξένες ανθρωπιστικές οργανώσεις έρχονται να προσφέρουν βοήθεια - όπως αυτή που προσέφερε πριν από λίγα χρόνια η Ελλάδα στη Σομαλία, στη Ρουάντα και στο Σουδάν.
Ακρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι "Γιατροί του Κόσμου", τονίζοντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση: Πάνω από 200.000 άτομα δεν έχουν ούτε τη στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη επειδή δεν είναι ασφαλισμένοι λόγω ανεργίας. Τουλάχιστον 5.000 παιδιά στην Αττική δεν έχουν εμβολιασθεί. Εκατοντάδες χιλιάδες δεν είναι σε θέση να πληρώσουν ούτε για στοιχειώδη φάρμακα - αντιβιοτικά κλπ.
Οι "Γιατροί του Κόσμου" ανέλαβαν πρωτοβουλίες, δημιουργώντας πολυιατρεία όπου προσφέρουν δωρεάν εξετάσεις, περίθαλψη και φάρμακα. Την προσπάθεια τους ενισχύουν ξένες ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ένταξη έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη


Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013 το έργο «Προμήθεια μονάδας αφαλάτωσης Κουφονησίου και κατασκευή συνοδών έργων», με προϋπολογισμό 658 χιλ. €.

Συνελήφθη o αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Ρενέσης για ασέλγεια

Σοκ έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία του Μενιδίου η σύλληψη του αρχιμανδρίτη Θεόκλητου Ρενέση, ο οποίος κατηγορείται για ασέλγεια εις βάρος τριών ανήλικων αγοριών.

Οι Αρχές συνέλαβαν τον αρχιμανδρίτη ύστερα από καταγγελίες γονέων, σύμφωνα με τις οποίες προσπάθησε να ασελγήσει σε τρία αγόρια, κατά τη διάρκεια του κατηχητικού που πραγματοποιείται στον ιερό ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μενίδι.
Ο αρχιμανδρίτης λειτουργούσε παλιότερα στην Κωμιακή και στο Σκαδό, όπου είχε δημιουργήσει διχασμό μεταξύ των κατοίκων.

Η Ώρα της Γης

Το Σάββατο 31 Μαρτίου στις 20:30 θα σβήσουμε τα φώτα για μία ώρα.  
Όμως, δεδομένων των πρωτοφανών συνθηκών που μας δοκιμάζουν, θέλουμε να δώσουμε έναν ειδικό χαρακτήρα στην ελληνική συμμετοχή στην Ώρα της Γης του 2012.
Το σβήσιμο των φώτων για μια ώρα θα είναι απλώς ένα συνθηματικό. Ένα σινιάλο όσων δηλώνουν ότι συμμετέχουν στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Γιατί μέχρι τις 31 Μαρτίου ζητάμε από όλους εσάς να δείτε το περιβάλλον ως το «τελευταίο μας οχυρό».
Η ελληνική φύση, με τις αμέτρητες εναλλαγές της, μας δίνει ανάσα και στήριγμα. Δεν είναι μόνο τα ζώα και τα φυτά ­­− είναι η ιστορία, η πολιτιστική μας κληρονομιά, τα τοπικά προϊόντα, ο τουρισμός μας.

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012



ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ




Σας ενημερώνουμε ότι  παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε άπορα άτομα ή άπορες οικογένειες, που παρέχονται από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η αίτηση και τα δικαιολογητικά κατατίθενται στα γραφεία της Κοινωφελούς Επιχείρησης (Δημαρχιακό Μέγαρο) και ώρες από 10:00 – 14:00 από την Πέμπτη 8/3/2012 έως την Πέμπτη 15/3/2012. Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομισθούν μαζί με την αίτηση είναι τα κάτωθι:

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Διαγωνισμός Λογοτύπησης με θέμα: «ΜΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ»


Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου (Ο.Π.Α.Σ.) προκηρύσσει διαγωνισμό για το σήμα και το λογότυπο του Θεάτρου Απόλλων, Ερμούπολης Σύρου. Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε εταιρίες και φυσικά πρόσωπα (ή ομάδες) και απευθύνεται σε γραφίστες, σχεδιαστές, φοιτητές, εικαστικούς καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, διακοσμητές και άλλες συναφείς ειδικότητες.

Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές από τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012 μέχρι και την Παρασκευή 6 Απριλίου 2012.

Οι όροι του διαγωνισμού είναι διαθέσιμοι στο theatroapollon.wordpress.com. Για κάθε άλλη πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στo τηλέφωνο 2281085190 (κα. Πετρίνα Ξανθάκη), e-mail: apollon@pkde.gr.

Ημερίδα από το Κέντρο Πρόληψης "Θησέας Κυκλάδων"


Το Κέντρο Πρόληψης «Θησέας Κυκλάδων» διοργανώνει στη Σύρο, το Σάββατο 10 Μαρτίου, ημερίδα με θέμα:

Η οικογένεια μπροστά σε ραγδαίες μεταβολές-
Ο ρόλος του Κέντρου Πρόληψης στη σημερινή πραγματικότητα

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν τα ευρήματα επιστημονικής έρευνας που διενήργησε το Κέντρο Πρόληψης το 2010 στις τοπικές κοινωνίες των νησιών Σύρου, Τήνου, Πάρου, Αντιπάρου και Μυκόνου με στόχο να αξιολογήσει το έργο του Κέντρου Πρόληψης και να διερευνήσει τις ανάγκες της οικογένειας στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα, όπως διαμορφώνεται από την ραγδαία εξελισσόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση.

Στη Βουλή η επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Χώρου του Ακρωτηρίου Σαντορίνης



Την έντονη ανησυχία του για το αδικαιολόγητο κλείσιμο του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου Σαντορίνης, εξέφρασε με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή (α.π. 6229/2-3-2012) ο βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης.
Στο κείμενο της ερώτησης του, ο κ. Βρούτσης υπογραμμίζει ότι : «Ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες σε παγκόσμιο επίπεδο αρχαιολογικές ανακαλύψεις, που δυστυχώς μετά το τραγικό ατύχημα της κατάρρευσης του στεγάστρου το Σεπτέμβριο του 2005 παραμένει κλειστός για το κοινό.

Περιοδεία της Κομματικής Οργάνωσης Νάξου του ΚΚΕ





Η  Κομματική Οργάνωση Νάξου του ΚΚΕ στα πλαίσια της πολιτικής της εξόρμησης με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις – καπιταλιστική κρίση και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ» διοργανώνει περιοδεία , συζήτηση στ΄ Απεράθου
την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012 και ώρα 7.30μμ,  στο καφενείο του Μπαρδάνη Αντώνη (Κασέλα).

Ψήφισμα ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου για το Κατοχικό Δάνειο



Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου


Οι θέσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το νέο πακέτο Κανονισμών που θα διέπουν την εφαρμογή προγραμμάτων της πολιτικής συνοχής και της στρατηγικής “Ευρώπη 2020”, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που συνεδρίασε σήμερα στη Σύρο.

Θεμελιώδης διαπραγματευτική θέση της Περιφέρειας, όπως υποστήριξε ο Περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, είναι να καταταχθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη νέα κατηγορία Περιφέρειες σε μετάβαση (με κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ του 75% και 90% του μέσου όρου της ΕΕ) έτσι ώστε να αρθούν οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες που προκαλεί ο αποκλεισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από επενδύσεις σε έργα υποδομών μεταφορών και περιβάλλοντος εξ αιτίας της έως τώρα κατάταξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις ανεπτυγμένες περιφέρειες.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Θέμα της ελληνικής κυβέρνησης ο ΦΠΑ στα νησιά



Αναγκαία η στοχευμένη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών εργαλείων για την αντιμετώπιση των δυσκολιών των νησιωτικών περιοχών

Στην Ελλάδα πετάει το μπαλάκι τυχόν κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου ο επίτροπός της ΕΕ κ. Šemeta σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο Μ. Τρεμόπουλος, πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων. Στην απάντηση της Επιτροπής, που παραδόθηκε στο νέο ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Νίκο Χρυσόγελο,  τονίζεται ότι όσον αφορά στην απόφαση του μέτρου μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά «εμπίπτει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών να αποφασίσουν κατά πόσο θα συνεχίσουν να κάνουν χρήση της» καθώς η ίδια δεν παίρνει θέση σε αυτό το θέμα.

Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου για το θάνατο του Δημάρχου Τήλου, Τάσου Αλιφέρη


Με την είδηση του θανάτου του δημάρχου Τήλου, Τάσου Αλιφέρη, το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου ανακοίνωσε:

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου με την αναγγελία του θανάτου του δημάρχου Τήλου και προέδρου των νησιωτικών δήμων και κοινοτήτων, συναδέλφου Τάσου Αλιφέρη, εκφράζει τη λύπη του για τον πρόωρο και άδικο χαμό του.

Αντίο στη Χαλκορήνη από το ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α.

Το όνομα της Ειρήνης Χάλκου είναι συνδεδεμένο με το νησιώτικο τραγούδι, κι όχι τυχαία.
Σφράγισε με την υπογραφή της τους πιο όμορφους στίχους, μέσα στους οποίους «φυλακίστηκε» καθετί που εκφράζει τούτο τον τόπο.
Η αγάπη ήταν το κυρίαρχο στοιχείο στη ζωή της Χαλκορήνης! Μια άδηλη αγάπη για τους ανθρώπους, τη φύση το χωριό της, το Δανακό, τη μουσική…
Γεννήθηκε ακούγοντας τους ήχους της τσαμπούνας, όπως η ίδια περιγράφει χαρακτηριστικά,και οι μουσικοί ήχοι σημάδεψαν την πορεία της.
Της άρεσε να τραγουδά αλλά και να αφουγκράζεται τους ήχους ενός καλού βιολιού, των πουλιών που κελαηδούν στη ρεματιά, του νερού που αργοκυλά

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Τα λόγια του πατέρα Παΐσιου

Μία μοναδική μορφή που πολεμήθηκε και αγαπήθηκε το ίδιο έντονα, αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του εύρισκε δυνάμεις να στηρίζει όσους προσέτρεχαν σε αυτόν
Ο Γέροντας Παΐσιος υπήρξε ένας αγιορίτης μοναχός που εκοιμήθη το 1993 και μπόρεσε να μαζέψει γύρω του, χωρίς να το προσπαθήσει, πλήθος χριστιανών που εύρισκαν γαλήνη στα λόγια και τις γενικότερες νουθεσίες του.
Ο γέροντας, κατά πολλούς είχε το προορατικό χάρισμα και κατά καιρούς έδωσε μία σειρά από «προφητείες» οι οποίες έχουν σχέση με την Ελλάδα, τον ελληνισμό και τα όσα έρχονται και πρόκειται να δυσκολέψουν πολύ τους έλληνες πολίτες.
Για το μέλλον της Ελλάδας
Σε κάποιον που ανησυχούσε για τις εχθρικές επιβουλές εναντίον της πατρίδος, έδωσε την εξής ελπιδοφόρο απάντηση :

Η ομιλία του Δημήτρη Καζάκη στη Νάξο


Watch live streaming video from epamwebtv at livestream.com

Πρωτοφανής η απουσία τουριστικής πολιτικής από τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων




Από την λήξη της τουριστικής περιόδου του 2011 μόνο μία φορά έχει συνεδριάσει η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου (στις 6/10/2011). Έκτοτε είχαμε μόνο μία άτυπη συνεδρίαση (λόγω έλλειψης απαρτίας) στις 21/12/2011 και μία σύσκεψη για το ακτοπλοϊκό πρόβλημα στις 23/1/2012. Η κριτική μας κατά στην συγκρότηση της Τουριστικής Επιτροπής, ότι όργανα 50 μελών είναι αδύνατον να λειτουργήσουν, αποδείχτηκε στην πράξη σωστή. Καλούμε λοιπόν για άλλη μια φορά την Δημοτική Αρχή να συγκροτήσει μία μικρότερη Τουριστική Επιτροπή που θα μπορεί να συνεδριάζει σε τακτά διαστήματα και να λαμβάνει αποφάσεις.

Νίκη Πανναξιακού

Ο Πανναξιακός ήταν ο μεγάλος νικητής του χθεσινού ντέρμπι του 2ου ομίλου της Α2 εθνικής κατηγορίας γυναικείου βόλεϊ, Επικράτησε με το εμφαντικό 3-0 επί της Φιλίας και μπαίνει πλέον για τα καλά στην διεκδίκηση της 2ης θέσης ενώ παράλληλα βάζει ταφόπλακα στις ελπίδες που έτρεφε η ομάδα της Ηλιούπολης για πρωτιά και άνοδο στην Α1.
Το προπονητικό δίδυμο Τουρσούγκας - Δερμάτης και τα κορίτσια τους σίγουρα θα περίμεναν πολύ καιρό αυτή τη βραδιά. Ήθελαν να δώσουν τη δική τους απάντηση και να κλείσουν το στόμα στις κασσάνδρες που στην αρχή της σεζόν μιλούσαν για ναυάγιο, συνταξιούχους προπονητές, λανθασμένες επιλογές και εξαπατημένους παράγοντες