Σάββατο, 10 Μαρτίου 2012


ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!


από την Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου
Αφορμή για το παρακάτω κείμενο, υπήρξε μια καταγγελία του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Αγίου Αρσενίου Νάξου, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και του Πολιτιστικού Συλλόγου προς το Δήμαρχο με κοινοποίηση στο Γραφείο Υγιεινής, το Αστυνομικό τμήμα και την εισαγγελία Νάξου.
Αρχικά, στην εν λόγω καταγγελία, πολύ προσεκτικά θίγεται το θέμα της μετανάστευσης με πολλές από τις αναφορές να μας προξενούν συγκίνηση: «Μείζον ζήτημα έχει ανακύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα στην τοπική μας κοινότητα καθώς αυτή έχει μετατραπεί σε

Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012


Φουκουσίμα, ένας χρόνος μετά: Να διδαχθούμε από το πάθημαΟ Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, συμμετείχε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οι Πράσινοι έξω από το κτίριο του ευρωκοινοβούλιο αλλά και στις συζητήσεις για τις διάφορες πλευρές της πυρηνικής ενέργειας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργανώνει η Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο για την 1η επαίτιο από την πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα.

Ως αποτέλεσμα της πυρηνικής καταστροφής στην Φουκουσίμα πριν από ένα χρόνο:
 ελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα, το έδαφος και τη θάλασσα διπλάσια ραδιενέργεια σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις,
 το 22% της ραδιενέργειας κατέπεσε στο έδαφος, με τρόπο που καθορίστηκε από την κατεύθυνση και την ένταση των ανέμων αλλά ραδιοισότοπα πέρασαν στην τροφική αλυσίδα ακόμα και στον ωκεανό
 ακόμα και σε απόσταση 45 χιλομέτρων από το συγκρότημα πυρηνικών αντιδραστήρων εντοπίζεται το εξαιρετικά τοξικό πλουτώνιο.

Ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, λένε οι "Γιατροί του Κόσμου"


Σε δραματικές συνθήκες ζούν εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες - και πολλοί αλλοδαποί μετανάστες- εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Δεν σιτίζονται επαρκώς, δεν διαθέτουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας-περίθαλψης και η κατάσταση τους συνεχώς επιδεινώνεται. Ξένες ανθρωπιστικές οργανώσεις έρχονται να προσφέρουν βοήθεια - όπως αυτή που προσέφερε πριν από λίγα χρόνια η Ελλάδα στη Σομαλία, στη Ρουάντα και στο Σουδάν.
Ακρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι "Γιατροί του Κόσμου", τονίζοντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση: Πάνω από 200.000 άτομα δεν έχουν ούτε τη στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη επειδή δεν είναι ασφαλισμένοι λόγω ανεργίας. Τουλάχιστον 5.000 παιδιά στην Αττική δεν έχουν εμβολιασθεί. Εκατοντάδες χιλιάδες δεν είναι σε θέση να πληρώσουν ούτε για στοιχειώδη φάρμακα - αντιβιοτικά κλπ.
Οι "Γιατροί του Κόσμου" ανέλαβαν πρωτοβουλίες, δημιουργώντας πολυιατρεία όπου προσφέρουν δωρεάν εξετάσεις, περίθαλψη και φάρμακα. Την προσπάθεια τους ενισχύουν ξένες ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ένταξη έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη


Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013 το έργο «Προμήθεια μονάδας αφαλάτωσης Κουφονησίου και κατασκευή συνοδών έργων», με προϋπολογισμό 658 χιλ. €.

Συνελήφθη o αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Ρενέσης για ασέλγεια

Σοκ έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία του Μενιδίου η σύλληψη του αρχιμανδρίτη Θεόκλητου Ρενέση, ο οποίος κατηγορείται για ασέλγεια εις βάρος τριών ανήλικων αγοριών.

Οι Αρχές συνέλαβαν τον αρχιμανδρίτη ύστερα από καταγγελίες γονέων, σύμφωνα με τις οποίες προσπάθησε να ασελγήσει σε τρία αγόρια, κατά τη διάρκεια του κατηχητικού που πραγματοποιείται στον ιερό ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μενίδι.
Ο αρχιμανδρίτης λειτουργούσε παλιότερα στην Κωμιακή και στο Σκαδό, όπου είχε δημιουργήσει διχασμό μεταξύ των κατοίκων.

Η Ώρα της Γης

Το Σάββατο 31 Μαρτίου στις 20:30 θα σβήσουμε τα φώτα για μία ώρα.  
Όμως, δεδομένων των πρωτοφανών συνθηκών που μας δοκιμάζουν, θέλουμε να δώσουμε έναν ειδικό χαρακτήρα στην ελληνική συμμετοχή στην Ώρα της Γης του 2012.
Το σβήσιμο των φώτων για μια ώρα θα είναι απλώς ένα συνθηματικό. Ένα σινιάλο όσων δηλώνουν ότι συμμετέχουν στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Γιατί μέχρι τις 31 Μαρτίου ζητάμε από όλους εσάς να δείτε το περιβάλλον ως το «τελευταίο μας οχυρό».
Η ελληνική φύση, με τις αμέτρητες εναλλαγές της, μας δίνει ανάσα και στήριγμα. Δεν είναι μόνο τα ζώα και τα φυτά ­­− είναι η ιστορία, η πολιτιστική μας κληρονομιά, τα τοπικά προϊόντα, ο τουρισμός μας.

Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Σας ενημερώνουμε ότι  παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε άπορα άτομα ή άπορες οικογένειες, που παρέχονται από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η αίτηση και τα δικαιολογητικά κατατίθενται στα γραφεία της Κοινωφελούς Επιχείρησης (Δημαρχιακό Μέγαρο) και ώρες από 10:00 – 14:00 από την Πέμπτη 8/3/2012 έως την Πέμπτη 15/3/2012. Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομισθούν μαζί με την αίτηση είναι τα κάτωθι:

Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

Διαγωνισμός Λογοτύπησης με θέμα: «ΜΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ»


Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου (Ο.Π.Α.Σ.) προκηρύσσει διαγωνισμό για το σήμα και το λογότυπο του Θεάτρου Απόλλων, Ερμούπολης Σύρου. Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε εταιρίες και φυσικά πρόσωπα (ή ομάδες) και απευθύνεται σε γραφίστες, σχεδιαστές, φοιτητές, εικαστικούς καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, διακοσμητές και άλλες συναφείς ειδικότητες.

Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές από τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012 μέχρι και την Παρασκευή 6 Απριλίου 2012.

Οι όροι του διαγωνισμού είναι διαθέσιμοι στο theatroapollon.wordpress.com. Για κάθε άλλη πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στo τηλέφωνο 2281085190 (κα. Πετρίνα Ξανθάκη), e-mail: apollon@pkde.gr.

Ημερίδα από το Κέντρο Πρόληψης "Θησέας Κυκλάδων"


Το Κέντρο Πρόληψης «Θησέας Κυκλάδων» διοργανώνει στη Σύρο, το Σάββατο 10 Μαρτίου, ημερίδα με θέμα:

Η οικογένεια μπροστά σε ραγδαίες μεταβολές-
Ο ρόλος του Κέντρου Πρόληψης στη σημερινή πραγματικότητα

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν τα ευρήματα επιστημονικής έρευνας που διενήργησε το Κέντρο Πρόληψης το 2010 στις τοπικές κοινωνίες των νησιών Σύρου, Τήνου, Πάρου, Αντιπάρου και Μυκόνου με στόχο να αξιολογήσει το έργο του Κέντρου Πρόληψης και να διερευνήσει τις ανάγκες της οικογένειας στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα, όπως διαμορφώνεται από την ραγδαία εξελισσόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση.

Στη Βουλή η επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Χώρου του Ακρωτηρίου ΣαντορίνηςΤην έντονη ανησυχία του για το αδικαιολόγητο κλείσιμο του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου Σαντορίνης, εξέφρασε με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή (α.π. 6229/2-3-2012) ο βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης.
Στο κείμενο της ερώτησης του, ο κ. Βρούτσης υπογραμμίζει ότι : «Ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες σε παγκόσμιο επίπεδο αρχαιολογικές ανακαλύψεις, που δυστυχώς μετά το τραγικό ατύχημα της κατάρρευσης του στεγάστρου το Σεπτέμβριο του 2005 παραμένει κλειστός για το κοινό.

Περιοδεία της Κομματικής Οργάνωσης Νάξου του ΚΚΕ

Η  Κομματική Οργάνωση Νάξου του ΚΚΕ στα πλαίσια της πολιτικής της εξόρμησης με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις – καπιταλιστική κρίση και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ» διοργανώνει περιοδεία , συζήτηση στ΄ Απεράθου
την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012 και ώρα 7.30μμ,  στο καφενείο του Μπαρδάνη Αντώνη (Κασέλα).

Ψήφισμα ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου για το Κατοχικό ΔάνειοΣυνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου


Οι θέσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το νέο πακέτο Κανονισμών που θα διέπουν την εφαρμογή προγραμμάτων της πολιτικής συνοχής και της στρατηγικής “Ευρώπη 2020”, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που συνεδρίασε σήμερα στη Σύρο.

Θεμελιώδης διαπραγματευτική θέση της Περιφέρειας, όπως υποστήριξε ο Περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, είναι να καταταχθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη νέα κατηγορία Περιφέρειες σε μετάβαση (με κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ του 75% και 90% του μέσου όρου της ΕΕ) έτσι ώστε να αρθούν οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες που προκαλεί ο αποκλεισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από επενδύσεις σε έργα υποδομών μεταφορών και περιβάλλοντος εξ αιτίας της έως τώρα κατάταξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις ανεπτυγμένες περιφέρειες.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Θέμα της ελληνικής κυβέρνησης ο ΦΠΑ στα νησιάΑναγκαία η στοχευμένη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών εργαλείων για την αντιμετώπιση των δυσκολιών των νησιωτικών περιοχών

Στην Ελλάδα πετάει το μπαλάκι τυχόν κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου ο επίτροπός της ΕΕ κ. Šemeta σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο Μ. Τρεμόπουλος, πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων. Στην απάντηση της Επιτροπής, που παραδόθηκε στο νέο ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Νίκο Χρυσόγελο,  τονίζεται ότι όσον αφορά στην απόφαση του μέτρου μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά «εμπίπτει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών να αποφασίσουν κατά πόσο θα συνεχίσουν να κάνουν χρήση της» καθώς η ίδια δεν παίρνει θέση σε αυτό το θέμα.

Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου για το θάνατο του Δημάρχου Τήλου, Τάσου Αλιφέρη