Τρίτη, 3 Απριλίου 2012

Παρεμβάσεις (2 επιστολές) απέστειλε το Επιμελητήριο Κυκλάδων προς την Υπουργό ΥΠΑΝΑΝ κ. Διαμαντοπούλου και τον Γ.Γ. της Π.Ν.Ο. κ. Χαλά σχετικά με την εξαγγελία απεργιακών κινητοποιήσεων της Π.Ν.Ο. μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.Κυρία Υπουργέ,

Μόλις μια εβδομάδα πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και την ουσιαστική έναρξη της τουριστικής περιόδου για τα νησιά μας, ο κόσμος των Κυκλάδων –επιχειρήσεις και κάτοικοι– άκουσαν την εξαγγελία της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.


Τα συναισθήματα που προκλήθηκαν από το νέο αυτό ήταν οργή και αγανάκτηση, καθώς η εξαγγελία και μόνον της απεργιακής κινητοποίησης στις συγκεκριμένες ημερομηνίες «δυναμιτίζει», ουσιαστικά, τα σχέδια πολλών εκδρομέων, οι οποίοι θα αποτελούσαν μια ανάσα που ανέμεναν τα νησιά μετά από μια σκληρή –οικονομικά και κοινωνικά– χειμερινή περίοδο.

Θεωρώντας σκληρό και άδικο τα νησιά μας να καταδικάζονται, για ακόμη μια φορά, στον άχαρο ρόλο του θύματος σε μια διαμάχη χωρίς διαφαινόμενη λύση, ζητούμε την ΑΜΕΣΗ παρέμβαση και συνεργασία σας, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες τέτοιες που θα οδηγήσουν στην ανάκληση της εξαγγελίας της ΠΝΟ.

Τέλος, πέραν της επιδίωξής μας για ανάκληση των απεργιακών κινητοποιήσεων της Μεγάλης Εβδομάδας, ζητούμε την κατοχύρωση του δικαιώματος / υποχρέωσης διατήρησης προσωπικού ασφαλείας, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία και εφαρμόζεται σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων, με θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης του θέματος, αν δεν προβλέπεται ήδη. 

Πιο συγκεκριμένα, η πρότασή μας για πρόβλεψη προσωπικού και πλοίων ασφαλείας, συνίσταται στα εξής:

1.      Πρόβλεψη υποχρεωτικής παρουσίας προσωπικού ασφαλείας (σε συνεργασία με την ΠΝΟ)
2.      Διατήρηση ενός πλοίου ασφαλείας ανά νησιωτική περιφέρεια για την εξυπηρέτηση τόσο της τροφοδοσίας μέσω φορτηγών, όσο και εκτάκτων περιστατικών
3.      Τα πλοία να αποπλέουν από το λιμάνι του Λαυρίου ή της Ραφήνας κι όχι το λιμάνι του Πειραιά που είναι η κύρια παρουσία των απεργιακών κινητοποιήσεων, προκειμένου να μην αλλοιώνεται η σκοπιμότητα και ο χαρακτήρας των κινητοποιήσεων
4.      Κατά τη διάρκεια του δρομολογίου, τα πλοία να πραγματοποιούν τις περισσότερες δυνατές προσεγγίσεις, σε συνεργασία με τα τοπικά δρομολογημένα πλοία, με επιστροφή την επόμενη μέρα
5.      Η επιλογή των πλοίων να γίνεται με κριτήριο την ταχύτητα και τη χωρητικότητα, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στα παραπάνω

Ευελπιστούμε στην άμεση αντίδρασή σας.


Με εκτίμηση,

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ
--------------------------------------------------------------------------------------

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Η εξαγγελία, εκ μέρους της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, νέων απεργιακών κινητοποιήσεων μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα έχει προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση τόσο των φορέων, όσο και των κατοίκων των νησιών μας.

Η αναμονή των εκδρομέων του Πάσχα ήταν μια ανάσα που ανέμεναν τα νησιά μετά από μια σκληρή –οικονομικά και κοινωνικά– χειμερινή περίοδο. Η απόφασή σας για αποκλεισμό της πρόσβασης τη Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη θα ανακόψει, το δίχως άλλο, την έλευση των επισκεπτών, καταφέρνοντας ένα ισχυρό –και για πολλούς τελειωτικό– χτύπημα στις αιμορραγούσες οικονομίες των νησιών μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΝΟ θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει πως το να χρησιμοποιεί την επιβίωση των νησιών ως υπομόχλιο για την άσκηση πίεσης προς την Κυβέρνηση είναι τακτική απαράδεκτη κι ανέντιμη.

Η ομηρία των επιχειρήσεων, των τουριστών και των κατοίκων πρέπει να λήξει, ειδάλλως η κατάσταση θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο με δυσάρεστα, για όλους, αποτελέσματα.

Ενόψει του Πάσχα και της έναρξης της τουριστικής περιόδου, σας καλούμε να ανακαλέσετε ΑΜΕΣΑ τις κινητοποιήσεις σας και να επιλέξετε διαφορετικό τρόπο διεκδίκησης των αιτημάτων σας, αφήνοντας κατά μέρος τακτικές που στρέφονται εναντίον της κοινωνίας και των παραγωγικών τάξεων.

Τόσο η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, όσο και η Κυβέρνηση οφείλετε να συνεργαστείτε άμεσα και διεξοδικά, βρίσκοντας αποτελεσματικούς τρόπους επίλυσης των μεταξύ σας θεμάτων, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της ήδη κακής οικονομικής κατάστασης.

Με εκτίμηση,

O ΠΡΟΕΔΡΟΣΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου