Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Σπιτική... εξοικονόμηση


Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων διοργανώνουν ημερίδα ενημέρωσης για το πρόγραμμα: «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Απριλίου 2011, ώρα 19:15 στη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου στη Σύρο με ταυτόχρονη, ενεργή διασύνδεση με τα γραφεία του φορέα στα νησιά Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Τήνο, μέσω του συστήματος τηλε-διάσκεψης.

·         Ομιλητής: κ. Χρήστος Πεολίδης, στέλεχος (ΕΥΣΕΔ) Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Στόχος της ημερίδας είναι η παρουσίαση του προγράμματος «εξοικονόμηση κατ’ οίκον» και η ανάλυση των επιμέρους κριτηρίων και διαδικασιών υποβολής πρότασης. Έχοντας υπόψη ότι η υποβολή των προτάσεων γίνεται στις τράπεζες, στην ημερίδα θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι τραπεζών. Υπενθυμίζουμε εδώ ότι το πρόγραμμα αυτό αφορά μια συγκεκριμένη δέσμη οικονομικών κινήτρων (επιδότηση) για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και απευθύνεται κυρίως σε ιδιώτες, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας του οικιακού τομέα της χώρας. Πληροφορίες για το πρόγραμμα υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ: http://exoikonomisi.ypeka.gr

Δείξε την αγάπη για τη ζωή!

Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες στο νησί μας. 
Αναλυτικά:
Τετάρτη 13 Απριλίου: 9 π.μ. - 12 &
5 μ.μ. - 8 μ.μ.
Πέμπτη 14 Απριλίου: 9 π.μ. - 1 μ.μ.

ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ; ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

ΧΥΤΑ ΧΑΝΙΑ.

Εκπαιδευτική εκδρομή



Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΥΤΑ ΣΤΗ ΝΑΞΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΦΗ ΞΥΔΗ οργανώνει περίπατο για να γνωρίσουμε από κοντά την περιοχή όπου σχεδιάζουν οι αρχές τη νέα χωματερή.


Το Σάββατο 9 Απρίλη 2011, στις 3μμ
ξεκινάμε από τη Γαλήνη.


ΚΑΝΕΝΑΣ ΧΥΤΑ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Απόφαση του Συμβουλίου Κορωνίδας για τον Απόλλωνα


Την υποστήριξή του προς τους καταστηματάρχες του Απόλλωνα, όσον αφορά την απόφαση για καταβολή προστίμου και ξήλωμα των υποστέγων των καταστημάτων τους, δήλωσε το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Κορωνίδας.
Στην ομόφωνη απόφασή τους, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κορωνίδας, που εισηγήθηκε το θέμα, Ιάκωβος Μπαρδής και τα μέλη, Παναγιώτης Χωριανόπουλος και Ιωάννης Κορρές, αναφέρουν:
"Σχετικά με την επιβολή προστίμων για τις πέργκολες στα μαγαζιά του Απόλλωνα, δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας προς τους μαγαζάτορες. Κρίνουμε άδικα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν. Τα μαγαζιά λειτουργούν έτσι εδώ και 20ετία, αναγνωρίζοντας ότι είναι δημόσιος χώρος και δεν αρνούνται να καταβάλλουν το ανάλογο ενοίκιο. Τα πρόστιμα θα αναγκάσουν τους περισσότερους να κλείσουν τα μαγαζιά τους, τα οποία είναι ζήτημα ζωής για όλον  τον Απόλλωνα. Οι αρμόδιοι θα πρέπει να αποσύρουν τα πρόστιμα και αν ξηλωθούν οι πέργκολες να υποδείξουν τρόπους που θα μπορούν να λειτουργούν τα μαγαζιά, λαμβάνοντας υπόψη και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή (π.χ. ομπρέλες δεν μπορούν να σταθούν λόγω αέρα). Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση για το θέμα)".

Μουσική εκδήλωση με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας


Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Η τελευταία μας ελπίδα είναι η επιστροφή στη φύση...


Εκδήλωση παραδοσιακών σπόρων
τοπικών ποικιλιών λαχανικών 
Διαγωνισμός γλυκών του κουταλιού

 Κυριακή 10 Απριλίου 2011
και ώρα 5:30 μ.μ.
στην περιοχή Λαθρίνου (κτήμα Τζουαννάκη)
στο δρόμο προς Αγιασσό
θα στήσουμε, για δεύτερη χρονιά, ένα αλλιώτικο παζάρι, με σπόρους.
Έχουμε συλλέξει σπόρους τοπικών ποικιλιών για λαχανικά και λουλούδια και σκοπός μας είναι να φυτευτούν από όσο το δυνατόν περισσότερους για να διατηρηθούν οι ποικιλίες αυτές.
Οι σπόροι θα δίνονται δωρεάν!

 Παράλληλα θα γίνει διαγωνισμός παραδοσιακών γλυκών του κουταλιού, στον οποίο μπορεί να πάρει μέρος όποιος επιθυμεί.
Όσοι έχουν σπόρους λαχανικών ή λουλουδιών από τοπικές ποικιλίες μπορούν να τους φέρουν και να συμπεριληφθούν στο παζάρι.

Διοργάνωση:
Α.Μ.Σ. ΦΙΛΩΤΙΟΥ «Ο ΖΕΥΣ», Α.Π.Α.Σ. «ΤΑ ΦΑΝΑΡΙΑ», ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΩΜΙΑΚΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΝΗΣ «Η ΤΕΧΝΗ», ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΑΓΑΙΑΣ,
ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΑΜΑΡΙΩΝΑ

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι ήρωας



Σήμερα το πρωί ο Μανώλης Γλέζος ένιωσε δυσφορία και μεταφέρθηκε για εξετάσεις στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Πάτρας. Αφού δεν συνέτρεχε ανησυχία για την υγεία του, βγήκε από το νοσοκομείο το απόγευμα και μίλησε σε προγραμματισμένη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Την "Ντενεκεδούπολη" θα παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι στο Φιλώτι


Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, η «Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη» του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου διοργανώνει το Σάββατο 9 Απριλίου, ώρα 12.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΣΦΝ στο Φιλώτι, θεατρική παιδική παράσταση με θέμα τη «Ντενεκεδούπολη» της Ευγενίας Φακίνου.
Μέσα από τη μέθοδο του θεατρικού εκπαιδευτικού δράματος, παίζοντας τα ίδια τα παιδιά, θα ταξιδέψουν στη φανταστική χώρα της Ντενεκεδούπολης, όπου τα ντενεκεδάκια έρχεται να αναστατώσει ένας απρόσκλητος επισκέπτης. Με θεατρικές και μουσικοκινητικές δραστηριότητες θα οδηγήσουν την ιστορία μέχρι και την τελική λύση.
Το εκπαιδευτικό θεατρικό δρώμενο για παιδιά νηπιαγωγείου έχει προετοιμάσει η κ. Ειρήνη Κύλη, ενώ την ίδια την παράσταση θα καθοδηγήσει η εκπαιδευτικός του θεάτρου και θεατρολόγος κ. Ιωάννα Αλεξανδρή, που προσκλήθηκε να παραστεί στην εκδήλωση αυτή. Η κ. Ι. Αλεξανδρή εργάζεται ως εκπαιδευτικός θεατρικής αγωγής και είναι συνεργάτης του Μουσείου Παιδικής Ελληνικής Τέχνης.

Τα παιδιά και οι νέοι της Νάξου σχεδιάζουν την αφίσα της παγκόσμιας ημέρας μνημείων


18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΕΙΩΝ


Στις 18 Απριλίου γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα μνημείων. Οι διεθνείς οργανισμοί UNESCO και ICOMOS καθιέρωσαν αυτή την ημέρα για τα μνημεία για να γνωρίσει όλος ο κόσμος τον πλούτο και τη σημασία των μνημείων του πλανήτη αλλά και για να ευαισθητοποιηθεί για τα μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο. Κάθε χρόνο λοιπόν αυτή την ημέρα τα κράτη οργανώνουν εκδηλώσεις, επισκέψεις σε μνημεία, σχεδιάζονται αφίσες, γράφονται κείμενα στον Τύπο κ.ά. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις εκδηλώσεις παίζουν οι μαθητές. Η φετινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην κληρονομιά του νερού (νερόμυλοι, πηγάδια, υδραγωγεία, γεφύρια, βρύσες, κρήνες κ.ά.)
H MOnuMENTA, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου (www.monumenta.org) σε συνεργασία με τον Δήμο Νάξου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία» που πραγματοποιεί στη Νάξο, καλεί παιδιά και νέους (10-18 ετών) να σχεδιάσουν μία αφίσα με θέμα «18 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων».

Συνάντηση από το Δήμαρχο και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

για ενημέρωση και συζήτηση για τα παρακάτω θέματα:

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ - ΒΙΟΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΔΡΥΜΑΛΙΑΣ:
Ποια η κατάσταση του ΒΙΟΚΑ στην περιοχή Τραγαίας.
Ποιες είναι μελέτες και σε ποια φάση βρίσκονται που αφορούν τη δημοτική ενότητα Δρυμαλίας γενικά,
καθώς επίσης οι 12 υπομελέτες (4 έργων επί 3 μελέτες για κάθε έργο που αφορούν Κωμιακή-Απόλλωνα, Κόρωνο, Απεράθου).
ΒΙΟΚΑ Απόλλωνα:
Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε και ιδιαίτερα ενόψη της έναρξης της τουριστικής πρόβλημα του αποχετευτικού του Απόλλωνα δεδομένου ότι ο ΒΙΟΚΑ δε λειτουργεί ούτε επιδέχεται επιδιορθώσεις και συντηρήσεις, εκτός των άλλων προβλημάτων που υπάρχουν, έχει διαρροές η δεξαμενή του, το παραλιακό αποχετευτικό δίκτυο φρακάρει.
Παρακαλούμε επίσης να μας δοθούν οι συμβάσεις που είχαν γίνει για τις επισκευές και συντηρήσεις του ΒΙΟΚΑ  και να μας ενημερώσετε ποιοι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών είναι υπεύθυνοι για το παραπάνω θέμα όπως επίσης και για το αποχετευτικό των άλλων παραλιακών οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Δρυμαλίας.

Βιβλία για τη Νάξο, μέσω της Ο.ΝΑ.Σ, σε Έκθεση Βιβλίου


     Η  Ομοσπονδία  Ναξιακών  Συλλόγων  (Ο.ΝΑ.Σ. ) και  το  περιοδικό  ΝΑΞΙΑΚΑ με χαρά ανακοινώνουν ότι για πρώτη φορά θα συμμετάσχουν, με δικό τους περίπτερο, στη μεγάλη 15νθήμερη Έκθεση Βιβλίου που διοργανώνει το Επαγγελματικό Σωματείο Εκδοτών Βιβλιοπωλών Ελλάδος. Η Έκθεση θα  πραγματοποιηθεί  στην  πλατεία  Κλαυθμώνος   (οδός  Σταδίου), στο κέντρο της  Αθήνας, από 8 έως και 21
Απριλίου 2011. 
Η συμμετοχή μας καθίσταται εφικτή χάρις στην ευγενική  χορηγία  της  Ένωσης Γ.Σ. Νάξου   και  του  Νάξιου  Δημήτρη  Καρούση. 

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

και το Περιφερειακό Συμβούλιο πήρε θέση για τις συγχωνεύσεις των σχολείων


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, κατά τη συνεδρίαση της 30ης Μαρτίου 2011, μετά από διαλογική συζήτηση για το θέμα των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το παρακάτω ψήφισμα, που τέθηκε ως πρόταση από τον Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψη του την προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος, θεωρεί ότι η επένδυση στην παιδεία είναι η μεγαλύτερη επένδυση για το μέλλον.
Η καλή λειτουργία του σχολείου πρέπει να συμβάλει στην καλύτερη μόρφωση και να εξοπλίζει με περισσότερα, κατά το δυνατόν, εφόδια τα παιδιά μας, ώστε  να συμμετέχουν ισότιμα στο άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Η απόφαση για συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου πρέπει να επανεξεταστεί, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του γεωγραφικού χώρου (νησιωτικότητα), το ανάγλυφο του εδάφους και των τοπικών κοινωνιών, με παιδαγωγικά πάντα κριτήρια».

Ημερίδα από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας



Ο κ. ΚΑΤΣΑΔΩΡΟΣ Κυριάκος πρόεδρος της ΜΚΟ-ΚΛΙΜΑΚΑ, ψυχίατρος και ο κ. ΣΚΑΡΒΕΛΗΣ Κωνσταντίνος κλινικός
ψυχολόγος, συντονιστής της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Νοτιοανατολικών  Κυκλάδων  σας ενημερώνουν και σας προσκαλούν στην  ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11/04/11 στις 18:00 (ακριβώς) στην αίθουσα του ξενοδοχείου Naxos Resort στη Χώρα Νάξου  με θέμα :
 «Περιβαλλοντικές και Κοινωνικές Εξελίξεις, Οικονομική Κρίση: Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία»

 Υπενθυμίζεται ότι η Μονάδα λειτουργεί όλη την εβδομάδα και διαθέτει καθημερινά Ψυχίατρους και Κλινικούς Ψυχολόγους.
Οι υπηρεσίες της Μονάδος προσφέρονται δωρεάν και εποπτεύονται  από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.


Ο φόβος των προστίμων και της φυλάκισης θα σταματήσει την κακοποίηση των ζώων;

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

όταν ο λαός διαμαρτύρεται...

Την αγανάκτηση τους για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στη Νάξο, τις συγχωνεύσεις σχολείων, την κρίση, κ.λ.π. θέλησαν να εκφράσουν σήμερα Κυριακή 3 Απριλίου προς τον υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Παναγιώτη Ρήγα κάτοικοι της Γαλήνης και των Εγγαρών και άλλοι Ναξιώτες. 
Ο Παναγιώτης Ρήγας είχε έρθει στο νησί μας από το Σάββατο και πραγματοποιούσε, τη συγκεκριμένη ώρα, συνάντηση με επαγγελματικούς φορείς στην αίθουσα του Συλλόγου Ξενοδόχων Νάξου. 
Δεν έγινε δεκτή η παρουσία τους μέσα στην αίθουσα, παρ' όλο που παρευρίσκονταν μέσα σ' αυτήν, εκτός από τους εκπροσώπους φορέων, δημοσιογράφοι αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Οι διαμαρτυρόμενοι έμειναν για λίγη ώρα απ' έξω φωνάζοντας συνθήματα και αποχώρισαν.

Υπόμνημα προς τον Παναγιώτη Ρήγα για θέματα που απασχολούν τη Νάξο

από την Ένωση Ξενοδόχων Νάξου, τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Νάξου, το Σύλλογο Μαζικής Εστίασης Νάξου και το Σύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Νάξου
 
Με αφορμή την επίσκεψη σας στη Νάξο και κατόπιν της προγραμματισμένης συνάντησης μας στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου την Κυριακή 3/4/11 σας μεταφέρουμε την αγωνία και τον προβληματισμό που έχουν οι επαγγελματίες του νησιού μας λόγω του δύσκολου υφεσειακού επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο προσπαθούν να επιβιώσουν. 
Θεωρούμε ότι η παρουσία σας την συγκεκριμένη χρονική στιγμή αποτελεί για μας ευκαιρία για να σας αναπτύξουμε διεξοδικά τα βασικά ζητήματα που ταλανίζουν διαχρονικά τη Νάξο και στα οποία δε διαφαίνεται ελπίδα διεξόδου. 
Η βουλευτική σας δραστηριότητα στο νομό μας αλλά και η υπουργοποίησή σας, πιστεύουμε ότι αποτελεί για τη Νάξο και τις Κυκλάδες στρατηγικό πλεονέκτημα καθώς σας καθιστά γνώστη των πολλών και σύνθετων προβλημάτων της περιοχής μας. 
Σας παραθέτουμε επιγραμματικά τα προβλήματα που αφορούν  τις υποδομές της Νάξου οι οποίες αποτελούν κύριο μέλημα πρωτίστης σημασίας για τους κατοίκους μας.

Διαχείριση Απορριμμάτων. Εμείς τι κάνουμε;

Ολοκληρωμένη Ανακύκλωση, μέρος 2ο