Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Μαζικοί εκβρασμοί Ζιφιών στην Κέρκυρα




Πηγή: arillas.com

Ένα άκρως ανησυχητικό φαινόμενο εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες στην Κέρκυρα με μαζικούς εκβρασμούς φαλαινών - Ζιφιών (Ziphius cavirostris) σε περιοχές δυτικά του νησιού. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 10 θηλαστικών, ενώ με βάση τις εκτιμήσεις του τοπικού λιμεναρχείου Παλαιοκαστρίτσας ο αριθμός ίσως ανέλθει στους 50, αν επαληθευτούν οι πληροφορίες που φτάνουν στο λιμεναρχείο από αλιείς και κατοίκους, οι οποίες κάνουν λόγο για περιστατικά εκβρασμών σε διάφορα σημεία του νησιού. Ο εντοπισμός των νεκρών φαλαινών είναι εξαιρετικά δύσκολος λόγω της δυσχερούς πρόσβασης στα σημεία εκβρασμού και των ισχυρών ΒΔ ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΝΑΞΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

την 13η Δεκεμβρίου 2011, ημέρα Τρίτη και ώρα 12:00 μ.μ. στο Δημοτικό Κατάστημα (αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου) σύμφωνα με τα άρθρα 72 και 75 του Ν. 3852/2010 για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:
1. Λήψη απόφασης επί των ενστάσεων κατά του Πρακτικού Ι του διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου παροχής υπηρεσιών «Τεχνικός σύμβουλος του έργου: Δίκτυα αποχέτευσης παραλιακών οικισμών και εξωτερικά δίκτυα αποχέτευσης Δ.Δ. Δήμου Νάξου».

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΑΞΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

στο Δημοτικό Κατάστημα  στις 13 Δεκεμβρίου 2011, ημέρα Τρίτη και ώρα: 19.00 μ.μ.  με τα παρακάτω θέματα  ημερήσιας διάταξης:

1.      Καθορισμός ειδικότητας μιας (1) θέσης σύμβασης μίσθωσης έργου.
2.      Έγκριση εισήγησης συγχώνευσης των 2 Κ.Ε.Π. της Δημοτικής Ενότητας Νάξου.
3.      Έγκριση προϋπολογισμού Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης, έτους 2011.
4.      Έγκριση αποφάσεων Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης για την έκδοση εγγυητικών επιστολών. 

Απάντηση Πανναξιακού ΑΟΝ για όλα όσα συνέβησαν στον αγώνα με τη Φιλία


      Αναφορικά με όσα έλαβαν χώρα από την αναμέτρηση της 4ης αγωνιστικής μεταξύ της "Ακαδημίας” Βόλεϊ Φίλια και του Πανναξιακού μέχρι σήμερα, αναφέρουμε τα εξής:

Εκλογές στην Ο.ΝΑ.Σ.

           Καλούνται  οι  αντιπρόσωποι  των  Συλλόγων  -  Μελών  της  Ομοσπονδίας  Ναξιακών  Συλλόγων   να  συμμετάσχουν  στις  εκλογές  για  την  ανάδειξη   των  μελών  του  νέου  Διοικητικού  Συμβουλίου  και  της  Εξελεγκτικής  Επιτροπής  που  θα  πραγματοποιηθούν  την
 Κυριακή  11  Δεκεμβρίου  2011   και  από  ώρα  9.00 πμ  έως  6.00  μμ   στα  γραφεία  της  Ομοσπονδίας ,   Μάρνη  33   Πλ.  Βάθη  Αθήνα  3ος   όροφος.
         Σημειώνεται  ότι  στο  ψηφοδέλτιο  για  Δ.Σ.  και  Ε.Ε.   συμμετέχουν  με  υποψηφίους  18  από  τους  20  ενεργούς  ναξιακούς  συλλόγους – μέλη  της  Ομοσπονδίας,  αριθμός  που  αποτελεί  ρεκόρ  τουλάχιστον  τα  τελευταία χρόνια.

Δυνατότητες και ευκαιρίες αξιοποίησης των σμυριδορυχείων και της σμύριδας


του Ιάκωβου Β. Γιακουμή,
 Χημικού Μηχανικού Ε.Μ.Π.


Η Κεντρική και Ανατολική Νάξος, συχνά αναφερόμενη ως ορεινή Νάξος, είναι μία περιοχή σημαντικής φυσικής ομορφιάς και πολιτιστικού πλούτου, ενώ διαθέτει και πλούσιες πλουτοπαραγωγικές πηγές. Παρόλα αυτά είναι σημαντικά υποβαθμισμένη σε σχέση με την Δυτική Νάξο και τους Παραλιακούς Οικισμούς Νότια της Χώρας της Νάξου. Η περιοχή στερείται βασικών υποδομών στο οδικό δίκτυο (με δρόμους προς τις παραλίες σε πολύ κακή κατάσταση) και σε λιμενικά έργα, ενώ οι προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας και παιδείας προς τους κατοίκους είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Αποτέλεσμα αυτού, είναι ο πληθυσμός της περιοχής να παραμένει στάσιμος στις τελευταίες απογραφές, ενώ ο πληθυσμός της Δυτικής Νάξου να αυξάνεται με ένα ρυθμό 30% ανά δεκαετία περίπου, αντανακλώντας την τουριστική ανάπτυξη που γνωρίζει το νησί.

Ο κρατικός προϋπολογισμός που ψηφίστηκε χθες από τη συγκυβέρνηση «Εθνικής σωτηρίας» ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, διαμορφώνει συνθήκες πραγματικής φοροεπιδρομής ενάντια στα λαϊκά εισοδήματα.


Σε συνθήκες κορύφωσης της καπιταλιστικής κρίσης, συρρίκνωσης του λαϊκού εισοδήματος και αλματώδους αύξησης της ανεργίας, αυτός προβλέπει για το 2012:
·         Αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 3,6δις ευρώ ποσοστό 7,1%
·         Αύξηση εσόδων από την άμεση φορολογία των φυσικών προσώπων κατά 2,5δις ποσοστό 29,1%
·         Αύξηση εσόδων από τη φορολογία στην ακίνητη περιουσία σε ποσοστό 217,6% που θα προκύψει κυρίως από το χαράτσι μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ (2,9δις)
·         ΜΕΙΩΣΗ εσόδων από την άμεση φορολογία των νομικών προσώπων κατά 22% τα οποία θα φθάσουν στο «ιλιγγιώδες» ποσοστό 3,9% του συνόλου των φορολογικών εσόδων

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011



Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής


 τη Δευτέρα 12/12/2011 και ώρα 12:00 με τηλεδιάσκεψη, στα Καταστήματα της Περιφέρειας (Πλατεία Τσιροπινά)  στη Σύρο και (Πλατεία Ελευθερίας 1 ) στη Ρόδο, με θέματα:

  1. Έγκριση όρων δημοπράτησης  για την :
    • «Προμήθεια ειδών κομποστοποίησης και ανακύκλωσης»
    • «Προμήθεια μηχανημάτων ανακύκλωσης»
    • « Προμήθεια δύο μονάδων παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού»

Στο Παγκόσμιο Φόρουμ Ενώσεων Περιφερειακών Αρχών ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων

Για τις ιδιαιτερότητες της εδαφικής συνοχής και της ανάπτυξης στις νησιωτικές περιοχές μίλησε στο Παγκόσμιο Φόρουμ Ενώσεων Περιφερειακών Αρχών Fogar, ο Αντιπεριφεριάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Πουσσαίος, ο οποίος εκπροσώπησε στη σημαντική αυτή διοργάνωση το Νότιο Αιγαίο.

Στο φόρουμ με τίτλο “Χαράσσοντας το δρόμο για παγκόσμια πολιτική προς την ισόρροπη ανάπτυξη και την εδαφική συνοχή” συμμετείχαν εκπρόσωποι από 25 χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Αμερικής και της Ευρώπης, ενώ δεκάδες ήταν οι συμμετοχές εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, διπλωματών και δημοσιογράφων διεθνών μέσων ενημέρωσης.

T E R R A M A D R E SLOW FOOD ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ & ΣΤΗΝ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ


Το διεθνές γαστρονομικό κίνημα "Slow Food" ("αργό φαγητό", σε αντιπαράθεση με το "fast-food", το γρήγορο φαγητό) είναι στρατευμένο εδώ και μία δεκαετία στη διαμόρφωση μιας διαφορετικής προσέγγισης της γαστρονομίας.
To δίκτυο Terra Madre είναι ένα κομμάτι της μεγάλης γαστρονομικής γιορτής του Slow Food που σκοπό έχει να ανακαλύψει, να διαφυλάξει και να αναδείξει την αξιόλογη παραδοσιακή μαγειρική και τα παραδοσιακά προϊόντα.

Άμεσο κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας τους λόγω κρατικής υποχρηματοδότησης αντιμετωπίζουν οι φορείς που παρέχουν αγωγή και φροντίδα σε Άτομα με Αναπηρία


Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Σε αδυναμία λειτουργίας έχει οδηγηθεί σχεδόν το σύνολο των Ιδρυμάτων Πρόνοιας και Κέντρων Ειδικής Αγωγής – πάνω από 40 και απασχολούν περί τους 1.000 εργαζομένους – εξαιτίας της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης τους από την πολιτεία.

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011


Στο Υπ. Περιφερειακής Ανάπτυξης ο Περιφερειάρχης



Η απεμπλοκή των διαδικασιών για την καταβολή των πιστώσεων για έργα της Περιφέρειας και Δήμων της περιοχής μας που είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ήταν το αντικείμενο των επαφών που είχε σήμερα στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.

Πρόκειται συγκεκριμένα για ληξιπρόθεσμες οφειλές του υπουργείου προς την Περιφέρεια, που αφορούν σε έργα προϋπολογισμού 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Στον Περιφερειάρχη δόθηκε η διαβεβαίωση ότι η σχετική απόφαση για την εξόφληση των οφειλών θα υπογραφεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σχεδιασμός του ΥΠΕΚΑ για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των νησιών του Αιγαίου


Ερώτηση  προς τον Υπουργό  Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
                                                     
Σε διάφορα δημοσιεύματα, αλλά και σε άλλα αφιερώματα των ΜΜΕ, αναφέρονται αντιφατικά στοιχεία για τους σχεδιασμούς της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των νησιών του Αιγαίου, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, που κορυφώνεται η τουριστική κίνηση στα νησιά αυτά.

Πόσιμο νερό για 23 νησιά της Περιφέρειας - Ένταξη έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013 το έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση μονάδων παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού στα μικρά νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» με προϋπολογισμό 611 χιλ. €.

Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια 32 μονάδων με τις οποίες θα γίνεται επεξεργασία και βελτίωση του νερού που παρέχεται από τα δημοτικά δίκτυα ύδρευσης είκοσι τριών (23) νησιών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, το οποίο θα διατίθεται στους καταναλωτές ως πόσιμο σε εξαιρετικά χαμηλό κόστος.

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Αρνούμαστε να πληρώσουμε το χαράτσι. Μπορούμε οργανωμένα να τα καταφέρουμε.

   Η συγκυβέρνηση του «μαύρου μετώπου» ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, συνεχίζοντας την άγρια αντιλαϊκή πολιτική, εφαρμόζει τον απαράδεκτο νόμο για την επιβολή του «Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών» (ΕΕΤΗΔΕ), στέλνοντας μαζικά στις λαϊκές οικογένειες, μέσω της ΔΕΗ , λογαριασμούς για την πληρωμή του, απειλώντας ότι διαφορετικά θα μας κόψει το ρεύμα.

Βοήθεια σε άπορους δημότες

Ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προτίθεται να χορηγήσει διατακτικές προμήθειας αναγκαίων ειδών διατροφής σε άπορους δημότες- μονίμους κατοίκους του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης. Το ύψος των διατακτικών θα καθοριστεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δικαιούχοι των διατακτικών είναι:
1.                  Οι κάτοχοι Βιβλιαρίου Υγείας Ανασφαλίστου, το οποίο να είναι σε ισχύ, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 6.000,00€ προσαυξανόμενο κατά 20% για κάθε ανήλικο ή προστατευόμενο τέκνο.

Αρωγός ο Δήμος σε όσους δεν μπορούν ή δε θέλουν να πληρώσουν το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων

Κατά τη λαϊκή συνέλευση της 30ης Νοεμβρίου, αποφασίστηκε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να σταθεί αρωγός σε όσους δημότες αδυνατούν ή δεν θέλουν να πληρώσουν το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων και γι’ αυτό καλούνται οι δημότες να προβούν στις παρακάτω ενέργειες, προκειμένου ο Δήμος να μπορέσει να προσφύγει κατά της ΔΕΗ, ώστε να αποφευχθεί η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
    Τα παρακάτω μέτρα αφορούν σε πρακτικές ενέργειες ώστε να απομονωθεί το χαράτσι από τον υπόλοιπο λογαριασμό της ΔΕΗ και να αρνηθούμε την πληρωμή του.

Η νέα σύνθεση των οργάνων του Συλλόγου μας, όπως προέκυψαν από τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 27 Νοεμβρίου 2011


Α. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
     ΠΡΟΕΔΡΟΣ:                         ΒΕΡΝΙΚΟΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ.
     ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:                ΣΟΡΒΑΝΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
     ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:         ΒΕΡΝΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ.
     ΕΙΔ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:          ΜΑΤΆΚΙΑ ΜΑΡΙΝΑ
     ΤΑΜΙΑΣ:                              ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.
      ΒΟΗΘ. ΤΑΜΙΑ:                  ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ
     ΜΕΛΗ:                                ΝΑΥΠΛΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΣ-ΣΤΕΛΙΟΣ                                                        
                                                 ΜΠΕΡΓΟΥΝΗ  ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ και ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ εδραιώνουν τη συνεργασία τους στο Αιγαίο





Σημαντική εξέλιξη για το μέλλον της περιβαλλοντικής έρευνας και της διεπιστημονικής συνεργασίας στο Αιγαίο αποτελεί η εδραίωση της συνεργασίας ανάμεσα στο ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας και το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ. Έπειτα από πολύμηνη προεργασία υπογράφτηκε στις αρχές Νοεμβρίου, και εγκρίθηκε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου και από το ΔΣ του Αρχιπελάγους, συμφωνία μεταξύ των δύο φορέων, η οποία αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην ανάδειξη παγκοσμίως της μοναδικής βιοποικιλότητας του Αιγαίου και να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για τις νησιωτικές μας κοινωνίες.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ



Τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το οικονομικό έτος 2012 ενέκρινε κατά πλειοψηφία μεταξύ άλλων το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο στις 5 Δεκεμβρίου.

Ο Περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης τόνισε πως οι πόροι που έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια είναι περιορισμένοι, προσθέτοντας παράλληλα ότι γίνεται τεράστια προσπάθεια να λυθούν σημαντικά προβλήματα των νησιών του Νοτίου Αιγαίου που αφορούν στο τρίπτυχο νερά-λύματα-απορρίματα.

Είναι ένας δύσκολος προϋπολογισμός όπως δύσκολη είναι η κατάσταση της χώρας. Υπάρχουν προγράμματα που πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε, υπάρχει το ΕΣΠΑ που πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Παρά τις δυσκολίες που καταγράφονται η εικόνα που παρουσιάζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι πολύ καλύτερη από τις περισσότερες περιφέρειες της χώρας. Δεν υπάρχει νησί που να μην εκτελείται κάποιο έργο. 342 -μικρά ή μεγάλα- έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Μαχαιρίδης διευκρίνισε ότι στόχοι της Περιφέρειας είναι να μην υπάρχει χρέος, να μην υπάρχει ανάγκη δανεισμού και να μην υπάρχει έλλειψη σε ότι αφορά τη λειτουργία της Περιφέρειας και τις υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Επιπλέον, τόνισε πως η Περιφέρεια πρέπει να σταθεί αρωγός στη στήριξη των οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης.

Στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Τζώρτζης Μακρυωνίτης, επεσήμανε πως ο προϋπολογισμός Νοτίου Αιγαίου δίνει βαρύτητα σε θέματα Κοινωνικής Πρόνοιας, Περιβάλλοντος και Κατάρτισης.

“Ο προϋπολογισμός κρίνεται υγιείς και θα επιτρέψει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να μην έχει αρνητικό πρόσημο στο τέλος του έτους, παρά τον περιορισμό των παρεχόμενων πόρων, τόνισε ο κ. Μακρυωνίτης.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση στήριξης από πλευράς Περιφέρειας των μικρών νησιών.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για:
-την τεχνική υποστήριξη από την ΠΝΑ για έργα που αφορούν τα μικρά νησιά
-την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο ΕΣΠΑ του έργουΠρομήθεια μονάδας αφαλάτωσης Κουφονησίουκατασκευή συνοδών έργων
-την παραχώρηση της αρμοδιότητας από την ΠΝΑ προς το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την εκπόνηση μελέτης έργουΕπαρχιακής οδού Απεράθου Μουτσούνας.

Ακόμα, εγκρίθηκε η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το δήμο Χάλκης για το έργοΠρομήθεια Αφαλάτωσης Χάλκης και συνοδών έργων, καθώς και η υποβολή πρότασης για ένταξη στο ΕΣΠΑ των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων Κουφονησίου και Κάσου.