Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Γιορτή για τα παιδιά στην Τραγαία


Εξωραϊστικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας Νάξου
Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού Περιβάλλοντος
Παιδείας Πρόνοιας Και Αληλλεγγύης Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων


Ε
λάτε την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου
στο Λύκειο Τραγαίας (Χαλκί)
και ώρα  11:00 π.μ.
    
στην

Παιδική

Χριστουγεννιάτικη Γιορτή

  •  να στολίσουμε μαζί το δέντρο των ευχών
  • να γράψουμε και να ταχυδρομήσουμε γράμμα στον Άγιο Βασίλη
  • να μας ζωγραφίσουν στο πρόσωπο γιορτινές εικόνες
  • να φωτογραφηθούμε με τον Άγιο Βασίλη
  •  να κατασκευάσουμε στολίδια και δώρα
  • να ετοιμάσουμε χριστουγεννιάτικα γλυκά
  •  να δούμε …μαγικά
  •  να κάνουμε …πολλά – πολλά ακόμη


Παράλληλα Θα λειτουργήσει Παζάρι Ανακύκλωσης, από το οποίο μπορεί ο καθένας να πάρει δωρεάν ό,τι θεωρεί χρήσιμο!

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη στη Σύρο



Ευρεία σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, Γιάννη Μαχαιρίδη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Σύρο, με αντικείμενο την πορεία των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων.
Η σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες, Γιώργος Πουσσαίος και Τζώρτζης Μακρυωνίτης, καθώς και οι διευθυντές της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, του Περιφερειακού Ταμείου, των Τεχνικών Υπηρεσιών, Σχεδιασμού και Οικονομικών, είχε στόχο τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών έτσι ώστε έως το τέλος του έτους να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να απορροφηθεί το σύνολο των πόρων που αφορούν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Ειδικές πολιτικές για το Νότιο Αιγαίο ζήτησε ο Περιφερειάρχης από τους κ. Γιοχάνες Χαν και Χορστ Ράιχενμπαχ


Τη δημιουργία «ειδικού στόχου» για το Νότιο Αιγαίο, που θα συνοδεύεται από ανάλογες ειδικές πολιτικές χρηματοδότησης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα εισοδηματικά κριτήρια (όπως ισχύει σήμερα), ζήτησε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης από τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για την περιφερειακή ανάπτυξη, Γιοχάνες Χαν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα με τους Περιφερειάρχες της χώρας στην Αθήνα.

Ο κ. Μαχαιρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαβεβαίωση του ευρωπαίου αξιωματούχου ότι η επόμενη προγραμματική περίοδος (2014 – 2020) θα σχεδιαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των Περιφερειαρχών.

Στην τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ευχαρίστησε τον κ. Γιοχάνες Χαν για το συνεχές ενδιαφέρον του και ζήτησε την εκχώρηση στις Περιφέρειες των αρμοδιοτήτων και των πόρων που αφορούν στη διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (με παράλληλη αναγνώριση “αυτοτέλειας” των ενδιάμεσων διαχειριστικών αρχών), των ειδικών προγραμμάτων για την Αλιεία και την Περιφερειακή Ανάπτυξη, όπως και των πόρων για την κατασκευή των βιολογικών καθαρισμών.

Αναφορικά με τη στήριξη των επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ, ο Περιφερειάρχης τόνισε πως λόγω της μεγάλης αναγκαιότητας για την υλοποίηση σημαντικών και απαραίτητων υποδομών στα νησιά μας, είναι αδύνατη η περικοπή έργων, ενώ ήδη έχει “υπερδεσμευτεί” το σύνολο των διαθέσιμων κονδυλίων, ύψους 280 εκατ. ευρώ που αναλογούν στο Νότιο Αιγαίο από το ΕΣΠΑ.

Επανέλαβε την πάγια θέση του, οι πόροι που απαιτούνται για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όλων των παραγωγικών τομέων στο Νότιο Αιγαίο να προέλθουν από τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν χαμηλή εκταμίευση, όχι όμως μέσω των Τραπεζών, αλλά μέσω της Περιφέρειας και των υπηρεσιών της, με εκχώρηση των αντίστοιχων πόρων, διευκολύνοντας έτσι μια ζωτικής σημασίας για τον επιχειρηματικό μας κόσμο διαδικασία.  


Πόροι 6,5 εκατ. ευρώ

ΝΑ σημειωθεί, ότι στο περιθώριο της συνάντησης με τον κ. Γιοχάνες Χαν, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον επικεφαλής της ομάδας δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος εξέφρασε τη διάθεσή του να υποστηριχθούν οικονομικά και θεσμικά οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, προαναγγέλλοντας συνάντηση με τους Αυτοδιοικητικούς της χώρας τον επόμενο Φεβρουάριο.

Τέλος, σε συνέχεια των πρόσφατων επαφών του με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, ανακοινώθηκε σήμερα στον κ. Μαχαιρίδη από τον υφυπουργό Θάνο Μωραΐτη η εξασφάλιση πόρων ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που αφορούν στην αποπληρωμή ανεξόφλητων οφειλών αλλά και στην κατασκευή συγκεκριμένων έργων στην περιοχή μας.
                       

Οι Αναπληρωτές Υπεύθυνοι του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση, σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού:


«Οι αποκλίσεις στους στόχους του Προϋπολογισμού διατηρούνται, παρά τις πρόσθετες έκτακτες εισφορές και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων που επιβλήθηκαν από τον κ. Βενιζέλο τους 3 τελευταίους μήνες.
Αποκλίσεις που καθιστούν εξαιρετικά επισφαλή ακόμη και την τελευταία, πρόσφατη, αναθεωρημένη πρόβλεψη για μείωση του ελλείμματος στο 9% του ΑΕΠ το 2011.
Αποδεικνύεται έτσι ότι συγκεκριμένες πολιτικές -οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν αποτύχει, είτε λόγω έμπνευσης, είτε λόγω ανεπάρκειας της προηγούμενης Κυβέρνησης Παπανδρέου- πρέπει να τροποποιηθούν. Και να εμπλουτισθούν με πολιτικές που θα αντιστρέψουν την πτωτική πορεία της Οικονομίας, θα βελτιώσουν τη λειτουργία της πραγματικής Οικονομίας και θα της προσδώσουν δυναμική μεγέθυνσης.

Συγκεκριμένα:

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011



Πρόταση “Διανησιωτικές Γραμμές” του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργου Πουσσαίου


 
Ολοκληρωμένο σχέδιο για τις ενδοεπεριφερειακές συγκοινωνίες των νησιών των Κυκλάδων, κατέθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γιώργος Πουσσαίος, στον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μχάλη Χρυσοχοϊδη,

Η πρόταση του κ. Πουσσαίου,  έχει στόχο την επίλυση των προβλημάτων στον κρίσιμο τομέα της διασύνδεσης των νησιών και εντάσσεται στη νέα αρμοδιότητα που έχει αναλάβει η Περιφέρεια από 1/7/2011 για το σχεδιασμό, την έγκριση και την παρακολούθηση των σχεδίων των ενδοπεριφερειακών συγκοινωνιών της.

Ανακοίνωση της Κτηνοτροφικής Ένωσης Φιλωτίου Νάξου


 
   Όλοι οι κτηνοτρόφοι του Φιλωτίου Νάξου αποφασίσαμε ομόφωνα, για την περίοδο των εορτών, να μη διαθέσουμε στους εμπόρους τα προϊόντα μας με τιμές  κατώτερες από 5 ευρώ/κιλό για τα αρνιά και 6 ευρώ/κιλό τα κατσίκια.

   Καλούμε τους κτηνοτρόφους των γειτονικών χωριών να στηρίξουν την απόφαση αυτή και να μην πουλήσουν με χαμηλότερες τιμές τα αμνοερίφιά τους.  

   Η απόφαση αποτελεί αναγκαιότητα, προκειμένου να μπορέσουμε, ως κτηνοτρόφοι, να αντεπεξέλθουμε και να αντέξουμε στις δύσκολες συνθήκες και στις υποχρεώσεις που έχουμε.




Το Διοικητικό Συμβούλιο της

 Κτηνοτροφικής Ένωσης Φιλωτίου Νάξου

Κι όμως ένας κούκος μπορεί να φέρει την Άνοιξη

"Υπάρχει πάντα στην παιδική μας ηλικία μια στιγμή που ανοίγει μια πόρτα και μπαίνει το μέλλον."
Graham Green, Βρετανός συγγραφέας
"Όποιος μεγάλωσε στη φυλακή, τη φυλακή θυμάται. Όποιος μεγάλωσε στο παλάτι, το παλάτι θυμάται.                                                                                               
Ινδική παροιμία
Σε κάθε σχολείο ανάμεσα στους δέκα-είκοσι δασκάλους υπάρχει και ένας που ξεχωρίζει. Ένας δάσκαλος που τον θυμόμαστε για χρόνια μετά, μέχρι τα γεράματα μας, με αγάπη και αληθινή συγκίνηση. Ένας δάσκαλος που κατάφερε να τρυπώσει στο άβατο της παιδικής μας ψυχής και έφερε ένα εντελώς νέο φως. Και χάρη σ' αυτό το "Δεύτε λάβετε φως" - φως μικρού κεριού ή ολόλαμπρου ήλιου δεν έχει σημασία -  μέσα στην κυνικότητα και στην αδιάφορη καθημερινότητα του ενήλικα, που μοιραία όλοι μεταμορφωθήκαμε, διασώζεται και αχνοφέγγει ακόμα ό,τι καλό διαθέτουμε εντός μας.
Σε ένα μικρό χωριό του ορεινού Ρεθύμνου, τον Φουρφουρά, οι γιοί και οι κόρες των 560 μόλις κατοίκων του δέχτηκαν την ευεργεσία μιας αναπάντεχης τύχης. Χωρίς να το ξέρει, κάποιος βαριεστημένος δημόσιος υπάλληλος του υπουργείου Παιδείας σφράγισε πριν από λίγα χρόνια τον διορισμό στο χωρίο τους ενός τέτοιου ξεχωριστού δασκάλου, του Άγγελου Πατσιά.

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής

Την έγκριση της για την προμήθεια εξοπλισμού για την υλοποίηση του Πιλοτικού Προγράμματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Ανάφη και τη Χάλκη έδωσε, μεταξύ άλλων, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία συνεδρίασε χθες με τηλεδιάσκεψη υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Τζώρτζη Μακρυωνίτη.

Στον εγκεκριμένο εξοπλισμό περιλαμβάνονται οικιακοί κομποστοποιητές, κομποστοποιητής συνεχούς λειτουργίας για καταστήματα εστίασης, κάδοι ανακύκλωσης, κοντέινερς αποθήκευσης, ειδικός συμπιεστής ανακυκλώσιμων υλικών και press container.

Επίσκεψη Αντιπεριφερειάρχη κ. Μακρυωνίτη στις Βρυξέλλες


Στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, κ. Τζώρτζης Μακρυωνίτης από τις 6 έως τις 8 Δεκεμβρίου, προσκεκλημένος του Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, κ. Μιχάλη Τρεμόπουλου.

Κατά την επίσκεψη εργασίας ο κ. Μακρυωνίτης συμμετείχε με άλλους εκπροσώπους Περιφερειών και Ευρωβουλευτές, σε δύο εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο, με αντικείμενο την Πολιτική Συνοχής, την Περιφερειακή Ανάπτυξη κατά τη νέα προγραμματική περίοδο (2014-2020) και τα ισχύοντα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Χριστουγεννιάτικη Αγορά με το άρωμα των νησιών μας στις Βρυξέλλες



Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει την δική της παρουσία στην Χριστουγεννιάτικη Αγορά των Βρυξελλών: Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια συμμετέχει με το δικό της περίπτερο όπου παραγωγοί των νησιών μας, και συγκεκριμένα από την Αμοργό, Τήνο, Αστυπάλαια και Ρόδο, θα διαθέτουν τα δικά τους προϊόντα.
Επίσης παρέχεται άφθονο πληροφοριακό υλικό στους επισκέπτες. Το Περίπτερο της Περιφέρειας θα είναι ανοικτό όλη μέρα και μέχρι τις δέκα το βράδυ με στόχο να προσελκύσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό επισκεπτών.

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Καταγγελία του Γιάννη Κορρέ, Συμβούλου Τοπικής Κοινότητας Κορωνίδας



Χθες Σάββατο 10/11/2011 πραγματοποιήθηκε το αναβληθέν, ύστερα από πρότασή μου, συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας με τα ίδια θέματα στην ημερήσια διάταξη (επιχειρησιακό πρόγραμμα και καταγραφή των δημόσιων πηγών), αφού ο πρόεδρος δεν είχε καλέσει όπως όφειλε και σύμφωνα με  τη σχετική εγκύκλιο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία, ώστε να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το επιχειρησιακό πρόγραμμα . Στο συμβούλιο συμμετείχαν πολλοί κάτοικοι  και εκπρόσωποι φορέων του χωριού.

Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου προσήλθαν αιφνιδιαστικά στο Κοινοτικό Κατάστημα ο βουλευτής Κυκλάδων Π. Ρήγας, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Γ. Γκούφας και ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Ν. Μαράκης οι οποίοι παρακολούθησαν τη συζήτηση του πρώτου θέματος.