Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Σ' ευχαριστούμε για όσα μας έχεις προσφέρεις...



Η ανάγκη του θεάτρου
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης είχε γράψει το 2001 για την παγκόσμια ημέρα θεάτρου:

"Νομίζω πως το Θέατρο δε θα πάψει ποτέ να υπάρχει. Νομίζω, όσο κι αν αυτό μπορεί να ακούγεται σαν παράδοξο, πως αυτή η πανάρχαιη Τέχνη είναι και Τέχνη του μέλλοντος. Όχι επειδή θα το θέλουν αυτό οι δημιουργούντες το Θέατρο, συγγραφείς, ηθοποιοί, σκηνοθέτες και λοιποί συντελεστές κάθε θεατρικής παράστασης, αλλά επειδή θα το θέλει και στο μέλλον το κοινό, οι θεατές, εσείς.

Σεμινάρια από το Επιμελητήριο Κυκλάδων


για επιχειρηματίες – μέλη,  εργαζομένους και άλλους ενδιαφερόμενους


Το Επιμελητήριο Κυκλάδων διοργανώνει το Μάιο 2011 σειρά 7 εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα οποία απευθύνονται σε επιχειρηματίες-μέλη του, εργαζόμενους σε αυτούς αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Το Επιμελητήριο Κυκλάδων εξασφάλισε την συμμετοχή των ενδιαφερομένων με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος σε εκπαιδευτικά προγράμματα των οποίων η αρχική αξία ήταν 150 – 200 ευρώ το καθένα.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα υλοποιηθούν στα 8 νησιά όπου το Επιμελητήριο διατηρεί γραφείο: Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σύρο και Τήνο.

Διαχείριση Στερεών Αστικών Αποβλήτων σε Νησιωτικές Περιοχές

 εργασία του Ιάκωβου Β. Γιακουμή
 Χημικού Μηχανικού Ε.Μ.Π. 
Η πρόσφατη περιβαλλοντική καταστροφή στον Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) της  Άνδρου, οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Νάξου εναντίον της κατασκευής Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στην θέση Κορφή Ξύδη, το νομικό αδιέξοδο στην χωροθέτηση ΧΥΤΑ στην Σαντορίνη και (κυρίως) τα επαπειλούμενα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την διατήρηση των ΧΑΔΑ μετά την 01/07/2011, συνθέτουν ένα σκηνικό έντασης με τις τοπικές κοινωνίες και αδιεξόδου για τους Νέους Νησιωτικούς Δήμους των Κυκλάδων. Η Ελλάδα, όμως, δεν είναι η μόνη περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτει νησιωτικές περιοχές.

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Προτάσεις Λαϊκής Συσπείρωσης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

για τη διαχείριση των απορριμμάτων 
στο δήμο Νάξου 
& Μικρών Κυκλάδων

    Ξεκινώντας την τοποθέτησή μας να πούμε ότι θεωρούμε θετικό το ότι μπήκε για συζήτηση στο ΔΣ το θέμα «διαχείριση απορριμμάτων  Δήμου  Νάξου & Μικρών Κυκλάδων» έστω και τόσο καθυστερημένα.
Θεωρούμε επίσης θετικό ότι μπαίνει για συζήτηση θέμα κατόπιν γραπτής έστω αίτησης παράταξης της αντιπολίτευσης, χωρίς τους περιορισμούς που θέτει ο νόμος για τη σύγκληση του Δημοτικού συμβουλίου.
Θετικό επίσης θεωρούμε ότι γίνεται δεκτό αίτημα πολιτικού κόμματος για σύγκληση δημοτικού συμβουλίου με καθορισμένο θέμα. Και το λέω αυτό γιατί είναι οργάνωση του πολιτικού κόμματος των Οικολόγων Πράσινων η Τοπική Πολιτική Κίνησης Νάξου Οικολόγων Πράσινων.  Είναι σημαντικό θεωρούμε ότι γίνεται δεκτό αίτημα πολιτικού κόμματος για σύγκληση δημοτικού συμβουλίου και για άλλο ένα λόγο ακόμα, ότι δηλ. δημιουργείται δεδικασμένο για παρόμοιες αιτήσεις και από άλλα πολιτικά κόμματα.
Θετικό και απόλυτα σύμφωνα επίσης μας βρίσκει ότι γίνεται δεκτό για συζήτηση στο ΔΣ θέμα που καταθέτουν Σύλλογοι.
Δε μας βρίσκει όμως σύμφωνους η ασάφεια του θέματος της πρόσκλησης και το γεγονός ότι ενώ είναι αποφασισμένο να γίνει το συμβούλιο από τις 28-2-2011 δεν έχουμε συγκεκριμένη εισήγηση στα χέρια μας. θεωρούμε επίσης παρωδία το συμβούλιο, αφού η δημοτική αρχή δε θέλει να ψηφίσουμε και να καταλήξουμε σε αποφάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Προς γνώση και ...συμμόρφωση


Πρώτη καταδίκη της Creta Farm για ρύπανση του περιβάλλοντος στο Ρέθυμνο 
δελτίο τύπου από το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ (Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας)

Με 1 χρόνο φυλάκιση και πρόστιμο 3.000 ευρώ, για ρύπανση του περιβάλλοντος με πρόθεση καταδικάστηκε ο πρόεδρος της Creta Farm από το Τριμελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου. Η απόφαση του δικαστηρίου που αφορά σε μία μόνο υπόθεση (Σεπτέμβριος 2005), ενώ βρίσκονται σε εκκρεμοδικία αρκετές ακόμα, αποτελεί μία πρώτη δικαίωση για τους κατοίκους της πολύπαθης περιοχής Λατζιμά Ρεθύμνου, η οποία υποβαθμίζεται διαρκώς από τη δεκαετία του '70 από τη λειτουργία των χοιροτροφικών μονάδων της γνωστής βιομηχανίας αλλαντικών.
Η απόφαση αναδεικνύει το βάσιμο των ισχυρισμών του Αρχιπελάγους
 για τις διαστάσεις που έχει λάβει το περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή και αποτελεί απάντηση στην αγωγή ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ που κατέθεσε προ μηνών η Creta Farm εναντίον του Αρχιπελάγους, του κ.Τσιμπίδη, Δ/ντή του Ινστιτούτου και του επικεφαλής του εργαστηρίου Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ, κ Λιοδάκη.
Θεωρούμε ότι 
μετά από αυτή την εξέλιξη, η οποία αποτελεί προάγγελο για τις επόμενες υποθέσεις που εκκρεμοδικούν, οι υπεύθυνοι της αλλαντοβιομηχανίας θα αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην τοπική κοινωνία, το οικοσύστημα της περιοχής και θα προβούν στις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να αποκατασταθεί κατά το δυνατόν το χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής.
Επαναλαμβάνουμε ότι δεν διακατεχόμαστε από καμία εμπάθεια προς καμία εταιρεία και δεν επιδιώκουμε το κλείσιμο καμίας βιομηχανίας. Θεωρούμε ωστόσο αυτονόητο ότι οι σύγχρονες βιομηχανίες – ειδικά εκείνες των τροφίμων – προκειμένου να είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές εντός και εκτός Ελλάδας, οφείλουν να σέβονται τους νόμους και ειδικά αυτούς που αφορούν στην οικολογική ισορροπία, την ποιότητα ζωής και τη δημόσια υγεία.
 

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Πολλά ακούσαμε... τι θα δούμε;

 Ικανοποίηση, αγανάκτηση, προβληματισμό και πολλά ακόμη ανάμεικτα συναισθήματα δημιουργήθηκαν στη συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων την Τετάρτη 30 Μαρτίου στο χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.
Η δημοτική αρχή ικανοποιήθηκε γιατί λειτούργησε δημοκρατικά και έκανε τη συνάντηση αυτή, κάνοντας δεκτό το αίτημα της Τοπικής Πολιτικής Κίνησης Νάξου Οικολόγων Πράσινων, της Δημοτικής Παράταξης Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων "Πολίτες για τα νησιά μας", του Συλλόγου Εγγαριτών και του Συλλόγου Γαληνιωτών.
Ικανοποίηση ένιωσαν και οι αιτούντες όσον αφορά την παρουσίαση των θέσεων τους, παράλληλα, όμως και αγανάκτηση γιατί δε φάνηκε να πείθουν τους υπόλοιπους.
Αγανάκτηση από τους παρευρισκόμενους για την πολύωρη διάρκεια της συνάντησης, την ένταση εξαιτίας του θέματος, τη στενότητα του χώρου (μεγάλος αριθμός ορθίων), την αφόρητη ζέστη, την κακή ακουστική...
Προβληματισμοί δημιουργήθηκαν για το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης.
 Όλοι μίλησαν για ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Για διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, ταφή ελαχίστων υπολλειμμάτων. Για την εκμετάλλευση των απορριμμάτων.
Γιατί υπήρχε εχθρικό κλίμα, αμφισβήτηση προθέσεων, κοινή πολιτική αφού είναι ορατή η συνειδητοποίηση της δραματικής κατάστασης που βρίσκεται το νησί μας στο θέμα των απορριμμάτων;
Πράξεις του παρελθόντος και συμπεριφορές ατόμων και φορέων έχουν δημιουργήσει δυσπιστία.
Εμποδίζουν την αλλαγή νοοτροπίας, την κοινωνική συναίνεση, τη συνεργασία...
Που θα μας οδηγήσει αυτό;













Στο καλό Ιάκωβε Καμπανέλλη

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Και παν και πάνε και σ' αναζητάνε ώρα τους καλή...

 Αρνιέμαι αρνιέμαι αρνιέμαι
οι άλλοι να βαστάνε τα σκοινιά
αρνιέμαι να με κάνουν ό,τι θένε
αρνιέμαι να πνιγώ στην καταχνιά.

Αρνιέμαι αρνιέμαι αρνιέμαι

να είσαι συ και να μην είμαι εγώ
που τη δική μου μοίρα διαφεντεύεις
με τη δική μου γη και το νερό.

Αρνιέμαι αρνιέμαι αρνιέμαι

να βλέπω πια το δρόμο μου κλειστό
αρνιέμαι να 'χω σκέψη που σωπαίνει
να περιμένει μάταια τον καιρό.
    Ιάκωβος Καμπανέλλης