Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Χρόνια Πολλά!


Το άγιο φως ας φέρει την Άνοιξη 
και την Ανάσταση 
στο καθένα από μας!

Συνάντηση του Δημάρχου με Κινεζική Αντιπροσωπεία

Με σκοπό τη διερεύνηση πιθανής τουριστικής και πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ  των νησιών μας και της Κίνας, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κου Μανόλη Μαργαρίτη και του πρόεδρου της Τουριστικής επιτροπής του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κου Μαργαρίτη Ιωάννη, την Παρασκευή 15 Απριλίου 2011, παρευρέθηκε σε συνάντηση με το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής η εντεταλμένη σύμβουλος της Κινεζικής Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα κα Chen Xiao, και ο Lan Xiao Cheng Προέδρος του Συμβουλίου της Ελληνοκινεζικής Προώθησης Ειρηνικής Ενοποίησης και Γενικός Διευθυντής του Athens Silk Road International Travel, Greece Beijing Golden Alliance Travel Co., Ltd . Την Κινεζική αντιπροσωπεία συνόδευε και ο Αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Κέντρου Ελληνισμού και Ελληνο-Κινεζικής Ενώσεως κος Νικόλαος Παπαδόπουλος.

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Γαϊτάνος: Ω, γλυκύ μου έαρ!

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Ρόδο


 
Θέμα 1ο: Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης και Προγράμματα Κοινωνικής Οικονομίας για την Απασχόληση.
Εισηγήτρια : κ. Δέσποινα Σώζου - Διακοσταυριανού

Θέμα 2ο:     Συγκρότηση Επιτροπής επεξεργασίας του Σχεδίου Κανονισμού Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου
Εισηγητής : κ. Γεώργιος Γκούφας

ΝΕΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ (ΜΗΝΩΝ ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011)

                                                                                
Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Φώτης Χατζημιχάλης ανακοίνωσε ότι, μετά από σειρά νέων Χρηματοδοτήσεων των Συλλογικών Αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου -μηνών Μαρτίου (5η, 6η και 7η) και Απριλίου (1η) έτους 2011- υπογράφτηκαν κατανομές και πληρώθηκαν λογαριασμοί Έργων και Μελετών συνολικού ύψους 7.948.636,00€.
Αναλυτικότερα, εγκρίθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν Έργα και Μελέτες που υλοποιούνται / εκπονούνται στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, μέσω των Συλλογικών Αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου,  ως ακολούθως:

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Τα πάθη (δημοτικό μοιρολόι)

Σήμερα μαύρος Ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα,
σήμερα όλοι θλίβουνται και τα βουνά λυπούνται,
σήμερα έβαλαν βουλή οι άνομοι Οβραίοι,
οι άνομοι και τα σκυλιά κι' οι τρισκαταραμένοι
για να σταυρώσουν το Χριστό, τον Αφέντη Βασιλέα.
Ο Κύριος ηθέλησε να μπει σε περιβόλι
να λάβει δείπνον μυστικόν για να τον λάβουν όλοι.
Κι' η Παναγιά η Δέσποινα καθόταν μοναχή της,
τας προσευχάς της έκανε για το μονογενή της.
Φωνή τους ήρθ' εξ Ουρανού απ' Αρχαγγέλου στόμα:
-Φτάνουν κυρά μου οι προσευχές, φτάνουν κι' οι μετάνοιες,
το γυιό σου τον επιάσανε και στο φονιά τον πάνε
και στου Πιλάτου την αυλή εκεί τον τον τυραγνάνε.
-Χαλκιά-χαλκιά, φτιάσε καρφιά, φτιάσε τρία περόνια.

Το έθιμο των αρτιδίων στην Παναγία Δροσιανή

Η τοπική κοινωνία της Μονής μας καλεί τη Μεγάλη Παρασκευή (22 Απριλίου) στις 10:00 στο βυζαντινό ναό (α΄ μισό του 7ου αιώνα) της Παναγίας Δροσιανής στη Μονή στο έθιμο των αρτιδίων (πούλων).
     Το έθιμο αυτό, μοναδικό στην Ελλάδα, θεωρείται βυζαντινό κατάλοιπο. Ο Μεγάλος Κωνσταντίνος μοίραζε στους πιστούς τη Μεγάλη Παρασκευή άρτους με σταφίδες και καρύδια.
    Μετά την ιερή αποκαθήλωση θα ευλογηθούν τα αρτίδια και θα  μοιραστούν στους προσκυνητές με ρακή.

Με τη συνδρομή του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου μας καλεί και φέτος στη "Γιορτή του αρνιού"



Τρίτη 19 Απριλίου 2011

"Οι Πολίτες Κόντρα στον Καιρό" για το Μεταφορικό ισοδύναμο


Την ώρα που οι νησιώτες πλήττονται από την απαράδεκτη αύξηση των ναύλων που επέβαλλαν τα εφοπλιστικά συμφέροντα, νέα ψυχρολουσία για το νησιωτικό κόσμο της χώρας αποτελούν τα αποτελέσματα των πρόσφατων συνομιλιών που είχαν στις Βρυξέλλες με ανώτατα στελέχη των Γενικών Διευθύνσεων Περιφερειακής Ανάπτυξης και Μεταφορών, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γ. Πουσσαίος και ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Γ. Δεκαβάλλας. (Σχετική Ανακοίνωση εκδόθηκε από την ΤΕΔΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ στις 15/4).
Στις συνομιλίες αυτές και ειδικότερα σε σχέση με το μεταφορικό ισοδύναμο, αποκαλύφθηκε από τους κοινοτικούς - σε αντίθεση με όσα διαβεβαίωναν οι κυβερνητικοί παράγοντες (βλέπε τη σχετική απάντηση του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στις 12-2-2010 σε Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι....αυτό μπορεί να εφαρμοστεί αρκεί να επιδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένου ότι το κόστος ανέρχεται σε περίπου 1,5 δις ετησίως...) - ότι στο θέμα της επιδότησης του εισιτηρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει καμία αντίρρηση, ωστόσο κάτι τέτοιο έχει να κάνει με την γενικότερη οικονομική πολιτική του κάθε κράτους – μέλους, το οποίο μόνο με δικά του οικονομικά μέσα επιτρέπεται να χρηματοδοτήσει για να επιτευχθεί χαμηλότερο κόστος για το εισιτήριο των επιβατών και για τις μεταφορές γενικότερα.

Πετυχημένη η παρουσία της ΟΝΑΣ στην Έκθεση Βιβλίου



Με  απόλυτη  επιτυχία  ολοκληρώνεται  την Πέμπτη  21/04/2011  η  παρουσία  της  Ομοσπονδίας  μας  στην  εαρινή  έκθεση  βιβλίου  που  πραγματοποιείται  από  τις  08  του  μήνα, στην  πλατεία  Κλαυθμώνος  στην οδό Σταδίου  στο κέντρο της  Αθήνας.
       Στο  περίπτερο  της  Ο.ΝΑ.Σ.  παρουσιάζονται  πάνω  από  150  τίτλοι  βιβλίων  που  έχουν  σχέση  με   τον  πολιτισμό,  τη  λαογραφία,  την  ιστορία,  το  φωτογραφικό  υλικό,  την  ποίηση  και   την  θρησκευτική  παράδοση  του νησιού. Επίσης  προσφέρονται   δωρεάν   στο κοινό  χάρτες  και  διαφημιστικό  υλικό,  που  αφορούν  την  παροχή  υπηρεσιών  τουριστικού  ενδιαφέροντος.

Υπέγραψε το Σύμφωνο Νησιών η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου





Στην υπογραφή του Συμφώνου των Νησιών προχώρησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Πουσσαίος υπέγραψε στις 12 Απριλίου στις Βρυξέλλες για λογαριασμό των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το Σύμφωνο Νησιών (Pact of Islands).

Δεκαεπτά από τα σαράντα νησιά που υπέγραψαν το Σύμφωνο βρίσκονται στο Αιγαίο, και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πουσσαίος, μεταφέροντας την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, πρότεινε να καθοριστεί η Σύρος ως έδρα του Συμφώνου Νησιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Αποστολή σμύριδας στην Ολλανδία

Την Τρίτη 12 Απριλίου 2011 ολοκληρώθηκε η αποστολή δοκιμαστικού φορτίου 20 τόνων σμύριδας από την αποθήκη της Μουτσούνας, προς θυγατρική στην Ολλανδία της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ΑΜΒΝΕΕ. 
Το δοκιμαστικό αυτό φορτίο σμύριδας που αγόρασε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος, θα υποβληθεί σε έλεγχο ποιότητας και ομοιογένειας προκειμένου να αξιολογηθεί για παραγωγή βιομηχανικής κλίμακας, με στόχο την αγορά μεγάλης ποσότητας κάθε χρόνο από τους Ολλανδούς Επιχειρηματίες.

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Υπεύθυνος τύπου στο δήμο ο Μανόλης Λυκουρόπουλος

Ο Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων όρισε το Μανόλη Λυκουρόπουλο ως άμισθο συνεργάτη του σε θέματα επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων.
Θα παρακολουθεί τα δημοσιεύματα σχετικά με τις δραστηριότητες του δήμου και θα ενημερώνει τα όργανα διοίκησης και τις υπηρεσίες. Θα τηρεί αρχείο δημοσιευμάτων καθώς και τις απαντήσεις του δήμου.
Θα διαχειρίζετια τις σχέσεις του δήμου με τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και θα επιμελείται των δημοσιευμάτων και των δελτίων τύπου του δήμου.
Θα επιμελείται των ενημερωτικών εκδόσεων ή εκπομπών του δήμου στα Μ.Μ.Ε.

Nikos Papazoglou- Augoustos