Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή τη συμμετοχή της Ν.Δ. στο διάλογο για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η συμμετοχή της Ν.Δ. στον εθνικό διάλογο μετά την πρόσκληση που απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι επιθυμεί να συμβάλει εποικοδομητικά – όπως ήδη κάνει εδώ και καιρό - στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.
Φορολογικό σύστημα, το οποίο ακόμη μέχρι και σήμερα και παρά τις 15 νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά αντίθετα έχει γίνει περισσότερο άδικο, πιο πολύπλοκο, πιο γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση επί 2 και πλέον χρόνια «έσπειρε φόρους και σήμερα θερίζει ύφεση και φοροδιαφυγή».
Κινήθηκε με τελείως αποσπασματικό και πρόχειρο τρόπο, γεγονός που συνέβαλε στην μετατροπή του φορολογικού συστήματος από αναπτυξιακό εργαλείο – όπως θα έπρεπε να είναι – σε καθαρά «φορομπηχτικό» που στηρίζεται στην πρωτοφανή υπερφορολόγηση, σε έκτακτες εισφορές και χαράτσια.
Όλα αυτά μαζί είχαν ως αποτέλεσμα: τη διεύρυνση της ύφεσης, την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την αποθάρρυνση των επενδύσεων, την αύξηση των «λουκέτων», την εκτίναξη της ανεργίας και την κατάρρευση των εσόδων.
Η δημιουργία, με ισχυρή πολιτική στήριξη, ενός φορολογικού συστήματος που θα έχει τα χαρακτηριστικά του «εθνικού» και του σταθερού φορολογικού πλαισίου, αποτελεί πλέον αδήριτη ανάγκη. Στην κοινή αυτή προσπάθεια που θα ξεκινήσει στις 25 Ιανουαρίου, εκτός του απαραίτητου χρόνου που πρέπει να υπάρξει, τίθεται μια πρώτη και βασική προϋπόθεση. Η ολοκλήρωση του εγχειρήματος να συμπεριλαμβάνει όλα εκείνα τα εχέγγυα, που θα δημιουργούν την πεποίθηση ότι πρόκειται πλέον για εθνικό φορολογικό σύστημα. Αυτά είναι:
•    Η καλλιέργεια της εμπιστοσύνης στη σχέση πολιτών και επιχειρήσεων απέναντι στο κράτος, μέσα από ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα.
•    Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, ώστε τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και του λαθρεμπορίου να αντιμετωπιστούν οριστικά.
•    Η ενσωμάτωση της αναγκαίας αναπτυξιακής διάστασης, που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του φορολογικού ανταγωνισμού και θα δημιουργήσει ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων. Αυτό θα επιτευχθεί, με τη δραστική μείωση των συντελεστών της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, καθώς επίσης και με την ταυτόχρονη αυστηροποίηση των ποινών.
Το βασικό, λοιπόν, συστατικό στοιχείο για την επιτυχία του εγχειρήματος, είναι η ταυτόχρονη υλοποίηση των πιο πάνω αρχών, που θα προκαλέσουν ένα δημιουργικό σοκ, το οποίο με τη σειρά του θα συμβάλει στην επανεκκίνηση της εθνικής μας οικονομίας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου