Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Ερωτήσεις - Επερωτήσεις προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γ. Γκούφα

                                                         
     Κύριε πρόεδρε
εκ μέρους της παράταξης μας και βάσει του Κανονισμού, θέλουμε να καταθέσουμε τις παρακάτω Ερωτήσεις-Επερωτήσεις:

1)    Η κατάσταση της δημόσιας υγείας στο Ν. Αιγαίο πάει από το κακό στο χειρότερο
Έχουν περάσει μόλις έξι (6) μήνες από την περίφημη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Νάξο, με θέμα την κατάσταση της Δημόσιας Υγείας, όπου η κυβέρνηση δια του επίσημου εκπροσώπου της, του Γ.Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, είχε αποκαλέσει “Ελβετία” την περιοχή του Ν. Αιγαίου σε σχέση με την ταχύτητα μεταφοράς των έκτακτων περιστατικών και ταυτόχρονα είχε εξαγγείλει ότι οικοδομείται τάχιστα το νησιωτικό ΕΣΥ, ενώ υποσχέθηκε ότι εντός λίγων ημερών θα είχαν ψηφιστεί στο υπό ψήφιση τότε νομοσχέδιο για την Υγεία, σημαντικές ευεργετικές διατάξεις που θα αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα της περιοχής μας.

Αντ' αυτού, σήμερα αντιμετωπίζουμε την αποδιάρθρωση του νοσοκομείου της Ρόδου που οδήγησε στη δικαιολογημένη παραίτηση του Διοικητή του κ. Μιχ. Κόκκινου  καθώς και τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της δημόσιας υγείας σε όλα τα νησιά είτε της Δωδεκανήσου, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις την Κάρπαθο και την Πάτμο, είτε των Κυκλάδων (το νοσοκομείο της Σαντορίνης παρά το γεγονός ότι έχουν ολοκληρωθεί το κτίριο και ο εξοπλισμός του κόστους 14 εκατομμυρίων ευρώ, εξακολουθεί να λειτουργεί ως Κέντρο Υγείας, διότι δεν έχουν προχωρήσει ακόμα οι διαδικασίες της αναγκαίας στελέχωσης του, το Κ.Υ. Πάρου λειτουργεί χωρίς παιδίατρο, το νοσοκομείο της Σύρου έμεινε για 48 ώρες χωρίς θέρμανση λόγω έλλειψης πετρελαίου, τα Κ.Υ. των δυτικών Κυκλάδων, της Αμοργού και των μικρών νησιών λειτουργούν με σοβαρές ελλείψεις ή  παραμένουν χωρίς γιατρούς (εκτός και αν θεωρείται λύση η προσωρινή μεταφορά του αγροτικού γιατρού από το Κ.Υ. της Σερίφου στη Σίφνο),  αντιμετωπίζουμε ακόμα περαιτέρω περικοπές των δαπανών υγείας, περικοπές μισθών, απολύσεις συμβασιούχων, σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ΕΚΑΒ και στις μεταφορές έκτακτων περιστατικών.
Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση και αφού διαπιστώνουμε ότι μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Νάξο, τίποτα δεν έγινε από αυτά που μας είχαν υποσχεθεί και επειδή σύμφωνα με τον Καλλικράτη, οι αρμοδιότητες των ΔΥΠΕ θα έπρεπε να περάσουν στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, ερωτάται ο Περιφερειάρχης και η Περιφερειακή Αρχή, τι προτίθενται να κάνουν
α) για να διεκδικήσουν άμεσα λύσεις τόσο στα ζητήματα των νοσοκομείων Ρόδου και Σαντορίνης, όσο και για το σύνολο των Υγειονομικών Υπηρεσιών στα νησιά
β) για να διεκδικήσουν την άσκηση των αρμοδιοτήτων των ΔΥΠΕ, όπως προβλέπει ο νόμος αλλά δεν έχει μέχρι σήμερα υλοποιηθεί.


2)    Αντιμετώπιση κτιριακών προβλημάτων του Κέντρου Υγείας Μήλου
Όπως μας έχει ενημερώσει από 6/12/2011 με έγγραφο του ο Δήμος της Μήλου, στο Κέντρο Υγείας του νησιού απαιτούνται να γίνουν άμεσα εργασίες βελτίωσης και συντήρησης των κτιριακών εγκαταστάσεων (σε φέροντα οπλισμό, έργα στεγανοποίησης, κουφώματα κλπ), για τις οποίες ζητείται η χρηματοδότηση τους από την Περιφέρεια. Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή, εαν προτίθενται να ικανοποιήσει το παραπάνω αίτημα. 

        3)  Σύσταση Υγειονομικών Επιτροπών στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων
Όπως πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα, μετά τη δημιουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.ΠΑ) στα πλαίσια του ΙΚΑ και τη σύσταση Υγειονομικής Επιτροπής στην Ερμούπολη της Σύρου, ο Αντιπεριφερειάρχης  κ. Γ. Πουσσαίος, ζήτησε με επιστολή του προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, να δημιουργηθούν αντίστοιχες Υγειονομικές Επιτροπές και στα νησιά Νάξο και Θήρα με το σωστό επιχείρημα της εξυπηρέτησης και των κατοίκων των γειτονικών νησιών, έτσι ώστε να μην είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν στη Σύρο. Με βάση το σκεπτικό αυτό δημιουργείται εύλογα το ερώτημα, γιατί οι επιτροπές αυτές να συσταθούν μόνο στα δύο παραπάνω νησιά και όχι σε όλα τα νησιά-έδρες των περιφερειακών ενοτήτων (Μήλο, Ανδρο, Κέα, Πάρο, Τήνο, Μύκονο, Νάξο, Θήρα κλπ). Αν αυτό με τις παρούσες συνθήκες είναι ανέφικτο, προτείνουμε να ληφθούν υπόψη τα σημερινά και παγιομένα πλέον συγκοινωνιακά δεδομένα και να ιδρυθούν ακόμη τουλάχιστον σε Νάξο, Μήλο, Θήρα και Ανδρο για τις Κυκλάδες.
Αντίστοιχα το ίδιο φυσικά ζητάμε να γίνει και στα νησιά Κω, Κάλυμνο και Κάρπαθο της Δωδεκανήσου, εφόσον η Υγειονομική Επιτροπή έχει συσταθεί μόνο στη Ρόδο. Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή αν θα στηρίξει το παραπάνω αίτημα.

         4)Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού στο Πέδι της Σύμης
Οπως πληροφορηθήκαμε η ολοκλήρωση της Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού στο Πέδι της Σύμης, εξακολουθεί να βρίσκεται στον αέρα. Είναι γνωστό ότι φορέας υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου είναι ο Δήμος της Σύμης και ότι ενδεχομένως μέχρι σήμερα δεν έχει ζητηθεί κάποια τεχνική ή άλλη συνδρομή από την Περιφέρεια. Επειδή όμως το πρόβλημα της διάθεσης των βοθρολυμάτων της περιοχής παραμένει σοβαρό, ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή αν προτίθεται να πάρει συγκεκριμένη πρωτοβουλία στήριξης του Δήμου, έτσι ώστε να γίνει εφικτή η ένταξη και χρηματοδότηση του από το ΕΣΠΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου