Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα Νερού - Ομιλία Αντιπεριφερειάρχη Τζώρτζη Μακρυωνίτη για την ύδρευση στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Την υφιστάμενη κατάσταση αλλά και τις καλές πρακτικές και τις προοπτικές για την ύδρευση στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Τζώρτζης Μακρυωνίτης, στην ημερίδα που διοργάνωσε για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού η Περιφέρεια Αττικής και η ΕΥΔΑΠ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Νοτίου Αιγαίου, κλήθηκε να αναπτύξει το τοπίο ύδρευσης στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, παρουσιάζοντας τα ελλείμματα και τις ανάγκες.


Στην εισήγησή του ο κ. Μακρυωνίτης, έκανε σαφές πως το νερό συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στα νησιά του Νότιου Αιγαίου (λόγω ανεπάρκειας, κόστους, ποιότητας).

“Η εξασφάλισή του γίνεται με δεξαμενές ομβρίων, γεωτρήσεις, λιμενοδεξαμενές, φράγματα, μονάδες αφαλάτωσης και μεταφορά με πλοία”, επεσήμανε και εξήγησε πως “η μεταφορά με πλοία στα μικρά νησιά εκτός από το υψηλό κόστος (~12€/m3) παρουσιάζει και προβλήματα διαθεσιμότητας. Τα φράγματα και οι λιμενοδεξαμενές, όπου δεν αστόχησαν και αξιοποιήθηκαν (Νάξο, Ίο, Μύκονο, Ρόδο, Αστυπάλαια), απέφεραν σημαντικά αποτελέσματα”.

Ως αφανή παράγοντα εξοικονόμησης νερού ο κ. Μακρυωνίτης ανέφερε τις δεξαμενές ομβρίων αφού ετήσια εξοικονομούν μερικά εκατομμύρια m3 νερού καλής ποιότητας και μειώνουν τις απαιτήσεις από τα δίκτυα σε περιόδους αιχμής (Ιούλιο-Αύγουστο).

Τόνισε, ωστόσο, πως για τις αφαλατώσεις, που ιδιαίτερα στα μικρά νησιά αποτελούν μονόδρομο και βέλτιστη λύση (άριστη ποιότητα νερού με κόστος μικρότερο του 1,5€/m3), η Πολιτεία δεν έχει πάρει τις σωστές αποφάσεις και οι διαδικασίες (απαιτούνται πάνω από 15 αδειοδοτήσεις) καθιστούν ενίοτε απαγορευτική την εγκατάστασή τους.

Στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης, αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία της ΠΝΑ να υλοποιήσει έργο εγκατάστασης μονάδων παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού στα μικρά νησιά του Νοτίου Αιγαίου επεκτείνοντας την καλή αυτή πρακτική που εφαρμόστηκε στον πρώην Δήμο Ποσειδωνίας και αποτελεί σπουδαία κοινωνική και περιβαλλοντική δράση. Σημειωτέον ότι τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας της πρώτης μονάδας στη Σύρο εξοικονομήθηκαν:
         246.000 πλαστικά μπουκάλια
         1,107 εκατομμύρια λίτρα νερού
         13,28 τόνοι πετρελαίου
         22,14 τόνοι CO2
         365.720 € στους πολίτες.

Τέλος, επεσήμανε πως προτεραιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να αποτελούν “Η αειφορική διαχείριση, η εξοικονόμηση, η ευαισθητοποίηση των πολιτών, η τιμολογιακή πολιτική, η υποχρεωτική κατασκευή δεξαμενών στις νέες οικοδομές, η αξιοποίηση των φραγμάτων και των λιμενοδεξαμενών, η κατασκευή φραγμάτων ανάσχεσης, η αξιοποίηση των ΑΠΕ για τη λειτουργία των αφαλατώσεων, η αντικατάσταση και σωστή συντήρηση των δικτύων και η επαναχρησιμοποίηση μετά από επεξεργασία των υγρών αστικών αποβλήτων”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου