Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Πολύτιμο το έργο του Ιστορικού Αρχείου Νάξου


 Εγκαταστημένο από το 2010 σε αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις, σε δύο αίθουσες της Σχολής Ουρσουλινών, το Ιστορικό Αρχείο συνέχισε  και φέτος το έργο του για  την προστασία και την ανάδειξη της αρχειακή κληρονομιάς της Νάξου.  Λειτουργώντας σ’ έναν ευχάριστο και εύκολα επισκέψιμο χώρο και έχοντας αναβαθμίσει τις μεθόδους προστασίας του αρχειακού υλικού, το Αρχείο υποδέχτηκε, ξενάγησε και εξυπηρέτησε τη χρονιά που μας πέρασε περισσότερο κόσμο από ποτέ.  

Η βιβλιοθήκη μας εμπλουτίστηκε με 61 νέα βιβλία από τα οποία τα μισά, περίπου, ήταν δωρεές και με 345 έντυπα εφημερίδων και περιοδικών του τοπικού και κυκλαδικού τύπου.  Έγιναν σημαντικές προσκτήσεις όπως 6 πρωτόκολλα αλληλογραφίας του δήμου Τραγαίας (1889-1914) και μεγάλο μέρος του αρχείου της κοινότητας Σκαδού (1914-1974) τα οποία προστέθηκαν στη συλλογή των κοινοτικών αρχείων χάρη στην υποδειγματική συνεργασία των υπεύθυνων.  Στις ιδιωτικές μας συλλογές προστέθηκε η δωρεά του κ. Στέφανου Ψαρρά, μια πολύτιμη συλλογή εγγράφων από το 1717 έως το 1848 η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μέρος του αρχείου του νοτάριου Στέφανου Τουμπίνου, λείψανα κωδίκων των Ιάκωβου Κουρόπουλου και Μανουήλ Αναπλιώτη και έγγραφα του Πέτρου Βιτσερά.  
Όσον αφορά τη δημόσια παρουσία του, το Ιστορικό Αρχείο παρουσίασε και πάλι την έκθεση «Από το Φράγκικο στο Ρωμαίικο» , εξέθεσε στην προθήκη του διάφορα τεκμήρια (κώδικες, κατάστιχα, βιβλία, εφημερίδες) που σκιαγραφούν την πορεία της Νάξου μέσα στην ιστορία και διοργάνωσε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Ο νοτάριος της Νάξου Στέφανος Τουμπίνος» από τους κ. Ψαρρά και Καμπανιόλο.  Τέλος, το Αρχείο μας συμμετείχε στα «Σεμινάρια της Ερμούπολης» με την εισήγηση «Ανασκαφές στα αρχεία των Ειρηνοδικείων της Νάξου» και από τον Νοέμβριο του 2010 εκθέτει στην εβδομαδιαία τοπική εφημερίδα «Ναξιοτυπία» ένα τεκμήριο από τα πολύτιμα κοινοτικά αρχεία, με σκοπό την ανάδειξή τους και την καλύτερη γνωριμία των Ναξιωτών με την ιστορική τους ταυτότητα.
Το Αρχείο της Νάξου συνεχίζει το έργο του για τον εντοπισμό και τη διαφύλαξη αξιόλογων ιστορικών τεκμηρίων κι ελπίζει ότι παρόλες τις αντικειμενικές δυσκολίες η Νάξος θα συνεχίζει να αγκαλιάζει το έργο του και να συμμετέχει σ’ αυτό.  Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η επανάληψη παλαιότερων και η διοργάνωση νέων εκθέσεων, η ταξινόμηση και ευρετηρίαση των περιεχομένων των κοινοτικών αρχείων προκειμένου να προβληθούν και να μελετηθούν από κοινό και ερευνητές και ο εμπλουτισμός των συλλογών μας με περισσότερα δημόσια αλλά και ιδιωτικά αρχεία.
Ευχαριστούμε θερμά όσους πρόσφεραν με κάθε τρόπο την βοήθεια και τη συνεργασία τους μέχρι σήμερα κι ελπίζουμε ότι αν διατηρηθεί και ενισχυθεί αυτό το πλαίσιο υποστήριξης, το Αρχείο της Νάξου θα καταφέρει να αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους και ενεργότερους φορείς πολιτισμού των Κυκλάδων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου