Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Απλούστευση περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων – Τακτοποίηση αυθαίρετων. Δυο σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.


    Με σύγχρονο, τολμηρό, ρεαλιστικό και αποτελεσματικό πνεύμα και τρόπο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δυο κρίσιμα θέματα–προβλήματα, που ταλανίζουν επί μακρόν πολίτες, νοικοκυριά, και επιχειρήσεις. Το κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε το νομοσχέδιο που αφορά αφενός στην απλούστευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για δημόσια και ιδιωτικά έργα και δραστηριότητες και αφετέρου στην μακροχρόνια τακτοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων και αυθαιρέτων αλλαγών χρήσης.
Πιο συγκεκριμένα:
α) Με τον καινούργιο νόμο απλοποιούνται ουσιαστικά οι διαδικασίες και περιορίζονται δραστικά οι κατηγορίες έργων και δραστηριοτήτων για τα οποία απαιτείται  η εκπόνηση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  (Μ.Π.Ε. )

Με τον τρόπο αυτό ο αριθμός των Μ.Π.Ε. περιορίζεται σημαντικά, οι διαδικασίες γίνονται συντομότερες, ο έλεγχος της υλοποίησης και της τήρησης των όρων της μελέτης ουσιαστικότερος και αυστηρότερος. Έτσι προστατεύεται αποτελεσματικά το περιβάλλον και ταυτόχρονα διευκολύνεται η επιχειρηματικότητα.
Με τις διαδικασίες που προβλέπει ο νέος νόμος, ενισχύονται η διαφάνεια και ο κοινωνικός έλεγχος και περιορίζεται η συναλλαγή και η αυθαιρεσία.
β) Με την τακτοποίηση των αυθαίρετων η κυβέρνηση βάζει τέλος σε μια εκκρεμότητα ετών που ταλαιπωρεί  χιλιάδες συμπολίτες μας και ταυτόχρονα θεσπίζει αυστηρότατες διαδικασίες και χαράζει “κόκκινες γραμμές” για την αποτροπή δημιουργίας νέων αυθαιρέτων στο μέλλον.
Οι ρυθμίσεις της τακτοποίησης των αυθαιρέτων είναι κοινωνικά δίκαιες ως προς το ύψος των προστίμων και κινούνται μέσα στα όρια του συνταγματικά επιτρεπτού ως προς την προστασία των κοινόχρηστων και δημόσιων χώρων και των χώρων υψηλής περιβαλλοντικής και αρχιτεκτονικής αξίας. Η θέσπιση της απαγόρευσης εμπράγματων δικαιοπραξιών(μεταβίβαση, δωρεά, κλπ) με ποινή ακυρότητας για ακίνητα που έχουν αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγή χρήσης, σε συνδυασμό με την δημιουργία αποτελεσματικού ελεγκτικού μηχανισμού και την επιβολή αυστηρότατων κυρώσεων περιορίζουν σημαντικά την “όρεξη” οποιουδήποτε για μελλοντικές αυθαιρεσίες.
Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο ο Βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας τόνισε μεταξύ άλλων ότι:
 «Με το νομοσχέδιο αυτό φιλοδοξούμε να αφήσουμε πίσω μια εποχή που σημάδεψε ο πληθωρισμός περιβαλλοντικών μελετών και το έλλειμμα ουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντος, μια εποχή ενός στείρου φορμαλισμού και μια ανούσιας γραφειοκρατίας που ταλαιπωρούσε τους πολίτες και τους επενδυτές, ευνοούσε την συναλλαγή και την αδιαφάνεια και εμπόδιζε την ανάπτυξη χωρίς ουσιαστικά να προστατεύει το περιβάλλον.
Οφείλουμε να μην επιτρέψουμε να καταστρατηγηθούν στην πράξη οι διατάξεις που ψηφίζουμε. Το κράτος πρέπει να επιβλέπει αυστηρά την τήρηση της νέας νομοθεσίας από της υπηρεσίες του, κεντρικά και περιφερειακά. Τα μαγαζάκια που στήθηκαν σε ολόκληρη την Ελλάδα με μελετητικά γραφεία, ‘’πρόθυμους’’ υπαλλήλους και ασυνείδητους επενδυτές πρέπει να εξαφανιστούν. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και η βιώσιμη ανάπτυξη θα κερδηθούν από την απλούστευση και ουσιαστικοποίηση της νομοθεσία και από την αυστηρή τήρηση των νόμων»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου