Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης για τους τρεις μήνες της αιρετής Περιφέρειας



Με τη συμπλήρωση των πρώτων εκατό ημερών εφαρμογής του «Καλλικράτη» και δοκιμάζοντας στην πράξη τη φιλόδοξη αυτή μεταρρύθμιση, δεν μπορείς παρά να ανατρέξεις και στο παρελθόν. Τότε που όσοι πιστέψαμε στην αναγκαιότητα της διοικητικής αυτής επανάστασης, δεν είχαμε καταληφθεί από φοβικά σύνδρομα.
Σε αντίθεση με εκείνους, που με πρόσχημα ή άλλοθι την οικονομική κρίση, πρότειναν την αναβολή της μεταρρύθμισης. Με άλλα λόγια, επεδίωκαν την οριστική της ακύρωση.
Τρεις μήνες από την ημέρα που αναλάβαμε την ευθύνη να βγούμε μπροστά, με τη νομιμοποίηση μάλιστα των συμπατριωτών μας, προσωπικά νοιώθω δικαιωμένος για την επιμονή και τη συνέπεια με την οποία ζητούσαμε την «εδώ και τώρα» εφαρμογή της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Οι κοινωνίες με τους εκφραστές της, παίρνουν τις τύχες τους στα χέρια τους. Η Αυτοδιοίκηση κατακτά, μέρα με τη μέρα, τη θέση και το ρόλο που της αρμόζει, κάτι που δεν μπορεί να απαξιωθεί, ούτε να το ακυρώσει κανείς.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αδυναμίες και κενά που προκύπτουν στην καθημερινή μας λειτουργία. Θα ήταν ίσως ουτοπικό να πιστέψει κανείς ότι ως διά μαγείας, μια τόσο βαθιά και ριζική τομή στη Δημόσια Διοίκηση – διότι περί αυτού πρόκειται - δεν θα χρειαστεί να προσαρμόζεται και να βελτιώνεται προς όφελος του θεσμού και, πρωτίστως, των πολιτών.
Ειδικά στο Νότιο Αιγαίο, μια Περιφέρεια με σαράντα οκτώ κατοικημένα νησιά, οι δυσκολίες μοιάζουν κάποιες στιγμές αξεπέραστες. Δεν είναι όμως. Το στοίχημα που βάλαμε είναι, αυτά τα νησιά, αυτός ο τόπος στην καρδιά του Αρχιπελάγους, να μη θεωρείται από κανέναν ως «άγονη γραμμή» και «δυσμενής μετάθεση».
Αυτό το στοίχημα θα κερδηθεί, με συνεχή προσπάθεια, ουσιαστικό έργο και προσήλωση στους στόχους μας. Φυσικά, και με την ακόμα ουσιαστικότερη θεσμική θωράκιση της αιρετής Περιφέρειας.


Στο νησιωτικό χώρο, φιλοδοξούμε να διαδραματίσουμε τον επιτελικό ρόλο που  μας επιφυλάσσει και προβλέπει ο «Καλλικράτης», με αρμοδιότητες και πόρους, ώστε κάθε νησιώτης να νοιώθει ότι τον αγγίζει η θεμελιώδης αρχή της ισοπολιτείας, σε σχέση με τους κατοίκους άλλων περιοχών της χώρας.

Αυτό προϋποθέτει μια νέα περιφερειακή συνείδηση και την ανάλογη πολιτική βούληση από το κεντρικό κράτος. Δηλαδή, γενναίες αποφάσεις…

Όπως είπα πρόσφατα στον Πρωθυπουργό, που μας επισκέφθηκε στη Σύρο, μπορεί οι νέες δομές να έχουν κατακτήσει πολλά, υπάρχουν όμως ακόμα γραφειοκράτες και πολιτικοί στο κλεινόν άστυ, με κάθε ιδιότητα, που δεν διανοούνται να εμπιστευτούν την περιφέρεια και να αποκεντρώσουν αρμοδιότητες.
«Πιέστε περισσότερο και συνεχώς», μας είπε ο Πρωθυπουργός - και αυτό κάνουμε. Η αιρετή Περιφέρεια, ως θεσμός συνολικά, αλλά κυρίως ως αιρετή αυτοδιοικητική δομή στο νησιωτικό χώρο, πρέπει να οπλιστεί και να καταστεί ένα ισχυρό σημείο αναφοράς στην τιτάνια, εθνική προσπάθεια, για να βγει η χώρα και η κοινωνία μας από τη βαθιά κρίση.
Είμαι από εκείνους που πιστεύουν, ότι η Αυτοδιοίκηση με τη νέα της μορφή, με τον ισχυρό Δήμο και την αιρετή Περιφέρεια, μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην αναπτυξιακή διαδικασία.
Οι πρώτες εκατό μέρες, αλλά και οι πολλές επόμενες που θα ακολουθήσουν, είναι αυτές που θα κρίνουν πόσο στέρεα θα στηθεί το νέο αυτοδιοικητικό οικοδόμημα. Προς την κατεύθυνση εργαζόμαστε στο Νότιο Αιγαίο, τον ίδιο κοινό στόχο υπηρετούμε οι δέκα τρεις Περιφερειάρχες, που μέσα από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), ολοκληρώνουμε ένα μεγάλο κύκλο επαφών με τους υπουργούς, τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που τον Μάρτιο δήλωσε αλληλέγγυος στις προσπάθειες που καταβάλλουμε.

Η Διοικητική Μεταρρύθμιση δεν είναι ένα «πείραμα» που δοκιμάζεις, και αν δεν πετύχει λες, «θα το ξαναδοκιμάσω μια άλλη φορά». Για την Αυτοδιοίκηση δεν θα υπάρξει «άλλη φορά».
Τώρα ή ποτέ, λέγαμε όταν σχεδιάζαμε τον «Καλλικράτη», το ίδιο λέμε και σήμερα, με τις μεγάλες προσδοκίες που έχουμε και παρά τα όποια εμπόδια υπάρχουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου