Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Νέο χαράτσι 7 δισ. ευρώ στους εργαζόμενους και παρεμβάσεις για την επέκταση της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο. ΝΑΞΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ



«Κοστούμι» 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ ετοιμάζει για εργαζόμενους και συνταξιούχους το υπουργείο Εργασίας στα πλαίσια του αντεργατικού μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012-2015.

Συγκεκριμένα:
·     3,5 δισ. ευρώ τα οποία θα αφαιρεθούν από παροχές και συντάξεις
·     άλλα 3 δισ. περίπου προσβλέπει από την αύξηση των εσόδων. Και επειδή η αύξηση των εσόδων, με τη διόγκωση της ανεργίας και τη σταθεροποίηση της εισφοροδιαφυγής των επιχειρήσεων στο 25%, είναι άλλο ένα σχέδιο στα χαρτιά, το χαράτσι σε βάρος των εργαζομένων θα είναι ακόμα πιο μεγάλο.
·     Στις περικοπές που σχεδιάζονται εντάσσονται:
·     η μείωση των επικουρικών συντάξεων από το 2012 σε νέους, αλλά και σε παλιούς συνταξιούχους,
·     οι περικοπές στους κλάδους Υγείας των Ταμείων το κόστος των οποίων θα φορτωθεί στις πλάτες των ασφαλισμένων, αλλά και τη συρρίκνωση των παροχών Υγείας μέσα από τον ενιαίο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ, την εκποίηση («αξιοποίηση» λέει το υπουργείο) της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων
·     και βέβαια το μαχαίρι που θα πέσει στις κοινωνικές δαπάνες και στα επιδόματα με τον δήθεν «εξορθολογισμό» τους, δηλαδή με τη θέσπιση πρόσθετων εισοδηματικών κριτηρίων, ενώ στην περίπτωση του επιδόματος ανεργίας σχεδιάζεται η αύξηση των ενσήμων. Και αυτό τη στιγμή που η ανεργία χτυπάει «κόκκινο» και το μεροκάματο γίνεται ακόμα πιο δυσεύρετο.
Πλήρης ...ευελιξία
1 στις 2 νέες συμβάσεις είναι με ευέλικτες μορφές

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, «οι δεσμεύσεις του μνημονίου είναι δεδομένες»! Ως εκ τούτου η ενίσχυση της «ευελιξίας» είναι η δοκιμασμένη συνταγή και σχεδιάζεται η παραπέρα διευκόλυνση των επιχειρήσεων με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που μπορεί να επεκταθεί και η διάρκειά τους και ο αριθμός τους, αλλά και η πρόβλεψη καλύτερων προϋποθέσεων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Τα παραπάνω θα προστεθούν στις προηγούμενες αντεργατικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης με τις οποίες για το μεγάλο κεφάλαιο εξασφαλίστηκε:
·    Η θεσμοθέτηση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων που υπονομεύουν τις κλαδικές.
·    Η επέκταση της δοκιμαστικής περιόδου νεοπροσλαμβανόμενου σε ένα χρόνο από δύο μήνες.
·    Η δυνατότητα απασχόλησης νέων μέχρι 25 ετών με αποδοχές χαμηλότερες από τις κατώτατες.
·    Η αύξηση από 18 σε 36 μήνες της απασχόλησης στο καθεστώς της ενοικίασης.
·    Η επέκταση από τους 6 στους 9 μήνες το χρόνο στον οποίο επιτρέπεται η εκ περιτροπής εργασία (τριήμερα, τετραήμερα).
·    Η μείωση των αμοιβών στη μερική απασχόληση.
Τα συγκεκριμένα μέτρα υπέρ της μεγαλοεργοδοσίας έδωσαν ήδη τους καρπούς τους. Έτσι:
·     οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης το πρώτο δίμηνο του 2011 μειώθηκαν στο 57,2% από 79% το 2009 του συνόλου των συμβάσεων,
·     οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης διπλασιάστηκαν στο 32,1% φέτος από το 16,7% το 2009
·     οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας φέτος υπερδιπλασιάστηκαν φτάνοντας στο 10,8%από το 4,3% το 2009Αν μάλιστα συνυπολογιστούν και οι μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, τότε προκύπτει ότι συνολικά
Εύσημα από τους εκπροσώπους του κεφαλαίου στη ΓΣΕΕ
Οι αρμόδιοι φορείς που συνέταξαν τα στοιχεία, στους οποίους συμμετέχει και η Τράπεζα της Ελλάδας, εκτιμούν ότι οι βασικοί παράγοντες που επέδρασαν στη μείωση των μισθών και του εργατικού κόστους είναι :
η «υπογραφή της τριετούς διάρκειας ΕΓΣΣΕ» που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, «σύμφωνα με την οποία οι κατώτατες αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα παρέμειναν αμετάβλητες στη διάρκεια του 2010, ενώ η μέση ετήσια αύξησή τους θα είναι της τάξεως του 0,9% για το 2011 και του 2% το 2012».
Μάλιστα σημειώνουν ότι αυτή η συμφωνία για τις κατώτατες αποδοχές «σηματοδότησε για την τριετία 2010-2012 την πολιτική περιστολής μισθών» και στις επιχειρήσεις που αμείβουν τους εργαζόμενους με κλαδικές ή με επιχειρησιακές που κινούνται πάνω από τις κλαδικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου