Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2012

Ποια θαλασσινά να διαλέξω για τα Κούλουμα;

Πριν την εξόρμηση σου στην αγορά, θυμήσου ότι με τις επιλογές σου μπορείς να εξασφαλίσεις την αφθονία και όχι το τέλος των θαλασσινών στις ελληνικές θάλασσες και τη διατροφή μας.
Τι μπορείς να κάνεις:

Αναζήτησε θαλασσινά που έχουν αλιευθεί από μικρούς παράκτιους ψαράδες

Αναζήτησε θαλασσινά που έχουν αλιευθεί από μικρούς παράκτιους ψαράδες

Αν δεν ζεις κοντά σε περιοχή που αράζουν τα καΐκια τους, ζήτα από το ιχθυοπωλείο της γειτονιάς σου να αρχίσει να προμηθεύεται ψάρια από παράκτιους ψαράδες, οι οποίοι αλιεύουν με τρόπο που δεν καταστρέφει τις ελληνικές θάλασσες.

Απόφυγε τις γαρίδες

Απόφυγε τις γαρίδες

Μπορεί να είναι νόστιμες, αλλά είτε προέρχονται από υδατοκαλλιέργειες είτε αλιεύονται με μηχανότρατες κι έτσι για να φτάσουν στο τραπέζι μας, η θαλάσσια ζωή καταστρέφεται.

Απόφυγε τα θαλασσινά εισαγωγής

Απόφυγε τα θαλασσινά εισαγωγής

Οι ετικέτες στις συσκευασίες δεν μας δίνουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που αλιεύθηκαν τα θαλασσινά και άρα δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε συνειδητές επιλογές που να διασφαλίζουν τον θαλάσσιο πλούτο.

Διάλεξε θαλασσινά από τις ελληνικές θάλασσες στο σωστό μέγεθος

Διάλεξε θαλασσινά από τις ελληνικές θάλασσες στο σωστό μέγεθος

και μην αγοράσεις γόνο, τα μικρά θαλασσινά δηλαδή, που δεν έχουν φτάσει ακόμα στο στάδιο της αναπαραγωγής.
Ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη:
Χταπόδι: 500γρ
Καραβίδα: 7 εκ (ή 2 εκ μήκος κελύφους)
Αστακοκαραβίδα: 30 εκ (ή 10,5 εκ. μήκος κελύφους)
Αστακός: 9 εκ. μήκος κελύφους
Μεγάλο χτένι: 10 εκ
Κοχύλια: 25 χιλιοστά
Αχιβάδες: 25 χιλιοστά

Καλή Σαρακοστή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου