Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Πολυνομοσχέδιο και απεργιακές κινητοποιήσεις 19ης και 20ης Οκτωβρίου

Επιστολή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης & Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

Αξιότιμε κύριε Αντιπρόεδρε,

Με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις της 19ης και 20ης Οκτωβρίου, το Επιμελητήριο Κυκλάδων επιθυμεί να εκφράσει τις θέσεις του επί των βασικότερων θεμάτων που απασχολούν όχι μόνο την επιχειρηματική κοινότητα, αλλά την κοινωνία στο σύνολό της. Προφανώς οι εξελίξεις των ημερών με την παράλυση του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα δεν προκαλούν ευχάριστα συναισθήματα σε κανένα Έλληνα.


Η επιχειρηματικότητα βάλλεται πανταχόθεν είτε με την παύση παροχής ρευστότητας από τις Τράπεζες, είτε με συνεχή και δυσβάσταχτα φορολογικά μέτρα, είτε με την δρομολογούμενη απαξίωση κάθε θεσμού στον εργασιακό τομέα.
Ο ιδιωτικός τομέας που αποτελεί την μοναδική δυνατότητα απορρόφησης εργατικού δυναμικού, συνεχίζει να αποδυναμώνεται και να οδηγείται σε μια ανεξέλεγκτη συρρίκνωση, που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε άγνωστες για τους σύγχρονους Έλληνες καταστάσεις.
Παράλληλα, και ενώ η πραγματική φοροδιαφυγή δεν πατάσσεται, συνεχίζεται η άδικη περαιτέρω επιβάρυνση και τιμωρία, της πλειοψηφίας των νομοταγών επιχειρήσεων που ανταποκρίνονται με συνέπεια στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Μας προκαλεί έκπληξη αλλά και λύπη, το γεγονός ότι τόσο η Κυβέρνηση, όσο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας και οι συνδικαλιστικοί φορείς – εκτός των εργοδοτικών φυσικά -  δεν αναφέρονται στον ιδιωτικό τομέα και στις χιλιάδες εργαζομένων που βρίσκονται ήδη στο δρόμο και διαβιούν σε καταστάσεις εξαθλίωσης.
Από την άλλη πλευρά, οι πρόσφατες ανακοινώσεις και δημοσιεύματα, επιβεβαιώνουν τους φόβους των εργαζομένων στο Δημόσιο, ότι η εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας θα οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις, και θα προκαλέσει οδυνηρές συνέπειες στην κοινωνική ισορροπία.

Έν μέσω αυτού το αρνητικού κλίματος που πλήττει την επιχειρηματική δραστηριότητα και συνεπώς την αγορά εργασίας, τα μέτρα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραμένουν ανεπαρκή. Οι δράσεις που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ, συμβάλλουν στην απορρόφηση των πόρων κατά μικρό μόνο ποσοστό, ενώ τα χρηματοδοτικά εργαλεία,  παραμένουν ανύπαρκτα για την μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ειδικότερα η περιοχή των Κυκλάδων με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και οικονομική της διάρθρωση, καθίσταται περισσότερο ευάλωτη σε τέτοιου είδους μεταβολές, οι οποίες αφενός έχουν το χαρακτηριστικό της «βίαιης» εφαρμογής, αφετέρου δεν  λαμβάνουν υπόψη, ακριβώς αυτά τα στοιχεία που καθιστούν την περιοχή  ιδιαίτερη.
Χαρακτηριστικά όπως η εποχικότητα, η διάσπαση της αγοράς, η απομόνωση κατά τη χειμερινή περίοδο, οι ελλιπείς υποδομές υγείας, το υψηλό κόστος μεταφορών και διαβίωσης, η εκ των πραγμάτων δυσκολία μετακίνησης από νησί σε νησί, είναι τα κυριότερα, αλλά όχι και τα μοναδικά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός νησιωτικού χώρου, ο οποίος – πρέπει να τονισθεί – δεν έχει ούτε γεωγραφική, αλλά ούτε  κοινωνική και οικονομική συνοχή.
Τα νησιά των Κυκλάδων και γενικότερα του Νοτίου Αιγαίου, έχουν καταταχθεί οριζόντια, στην κατηγορία των περιοχών με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα αν και χαρακτηρίζονται από τρεις διαφορετικές ταχύτητες. Αυτή η οριζόντια κατάταξη αδικεί κατάφορα την πλειοψηφία των μικρών νησιών, τα οποία παρασύρονται στην ίδια κατηγοριοποίηση με τα νησιά πρώτης ταχύτητας (Ρόδος, Κως, Μύκονος, Σαντορίνη), ενώ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας, απομόνωσης και δραματική μείωση της παραγωγικής τους δραστηριότητας. 

Η εξαίρεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από το πολύ σημαντικό πρόγραμμα στήριξης της εργασίας από το Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων προκάλεσε την έκπληξή μας, καθώς όπως αναφέραμε παραπάνω, η εποχικότητα ως κύριο χαρακτηριστικό της τοπικής αγοράς, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον τομέα της απασχόλησης. Με επιστολή μας προς τον Υπουργό Aνάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ζητήσαμε την άρση της εξαίρεσης, κάτι που όπως αποδείχθηκε, δεν εισακούσθηκε.

Επιπλέον, η νησιωτικότητα ως μια ιδιαιτερότητα που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Πολιτική, απαιτεί μια διαφορετική βαρύτητα, τόσο στην παρουσία του δημόσιου τομέα, όσο και στις υπηρεσίες που παρέχει στους πολίτες.
Η ανεπάρκεια ορισμένων από τις δημόσιες υπηρεσίες στον Νομό Κυκλάδων όχι μόνο δεν παρέχει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των πολιτών, αλλά ευθύνεται για την ταλαιπωρία τους σε απερίγραπτο βαθμό, ακόμα και για την επιβολή προστίμων για καθυστερήσεις για τις οποίες δεν ευθύνονται οι ίδιοι.
Μέτρα όπως η εθελούσια έξοδος, η εφεδρεία και οι μειώσεις των αποδοχών, αποδυναμώνουν περαιτέρω όσες από τις δημόσιες υπηρεσίες βρίσκονται ήδη σε κατάσταση αποδιοργάνωσης.
Για τους λόγους αυτούς κρίνουμε σκόπιμη και απαραίτητη, την εξαίρεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου και την άμεση ανακατανομή του εργατικού δυναμικού στο Δημόσιο τομέα.

Σχετικά με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν την επιβολή περαιτέρω επιβαρύνσεων σε μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχειρήσεις, είναι προφανές, ότι ειδικά η περιοχή μας αλλά και γενικότερα η χώρα, δεν μπορεί να «σηκώσει» τα οικονομικά βάρη που επιφέρει το νομοσχέδιο.  
Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι καλούνται σε περαιτέρω θυσίες το 2012, καταβάλλοντας ουσιαστικά διπλή εισφορά αλληλεγγύης, αφενός με μηνιαία παρακράτηση για τα εισοδήματα του 2012 και αφετέρου με εκκαθάριση δηλώσεων για εκείνα που αφορούν το 2011. Επιπρόσθετα, η διάταξη για το αφορολόγητο όριο των συνταξιούχων άνω των 65 ετών και των νέων κάτω των 30 γίνεται ακόμα σκληρότερη.
Αυτά τα πρόσθετα μέτρα αποδυναμώνουν δραματικά την οικονομία, αγνοώντας τις δευτερογενείς  κοινωνικές και άλλες συνέπειες και αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα εντελώς στατικά.
Ωστόσο, παρά την δρομολογούμενη εφαρμογή αυτών και ακόμα περισσότερων μέτρων και τις αιματηρές θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, η προοπτική αύξησης του χρέους της κεντρικής διοίκησης δεν φαίνεται να περιορίζεται, αφού σύμφωνα με στοιχεία, το 2011 θα κλείσει με αύξηση κατά 21,6% περίπου επί του ΑΕΠ. 
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ατιμωρησία των υπεύθυνων για τα σκάνδαλα, την καταλήστευση του δημόσιου χρήματος και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, δημιουργούν ένα κλίμα απαξίωσης θεσμών, αξιωμάτων και προσώπων και ταυτόχρονα το θυμό και την οργή των Ελλήνων, που θεωρούν άδικη για τους περισσότερους την εφαρμογή αυτών των μέτρων και τις θυσίες τους χωρίς αντίκρισμα.

Επιπλέον, η κοινή γνώμη έχει σαφή άποψη και βούληση, από πού και πως πρέπει να ξεκινήσει η εξυγίανση και η περικοπή δαπανών, και η πολιτική ηγεσία δεν θα πρέπει να κάνει κάτι διαφορετικό από την εφαρμογή αυτής της βούλησης, προκειμένου να αποδείξει ότι και συμμετέχει στις θυσίες του Ελληνικού λαού και αντιλαμβάνεται την ευθύνη της στην απόδοση δικαιοσύνης.
Η πρωτοφανής για το νομό των Κυκλάδων έκταση των κινητοποιήσεων αυτές τις ημέρες, δείχνει ότι έχουν ξεπεραστεί επικίνδυνα οι «κόκκινες γραμμές» της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ευνομίας και της ανοχής, και οι καταστάσεις που βιώνουμε επιβάλλουν στην κυβέρνηση να σταματήσει να ενεργεί σπασμωδικά και αναποτελεσματικά.

Δεν είμαστε ειδικοί ώστε να προτείνουμε ποιες πρέπει να είναι οι τακτικές που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα – σε όποιους τομείς αυτό είναι εφικτό – όμως με αγωνία παρακολουθούμε ορατούς κινδύνους να πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο χωρίς να δείχνουμε την ικανότητα ή και τη βούληση να αλλάξουμε πορεία.

Παραμένουμε πάντα πρόθυμοι να συμμετάσχουμε και να συμβάλλουμε στη σωτηρία της χώρας στο βαθμό που επιτρέπουν οι δυνάμεις μας, ώστε να προστεθεί και η δική μας φωνή και παρουσία σε αυτή την προσπάθεια.


Με εκτίμηση,


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου