Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Ενημερωτική συνάντηση με κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες


Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διαχείριση Ασύλου στην Ελλάδα», εκπρόσωποι του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες είχαν σήμερα συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Φώτη Χατζηδιάκο.

Κατά τη συνάντηση που είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, ο κ. Χατζηδιάκος ενημέρωσε αναλυτικά, κατ’ αρχάς, τα τρία στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας για τα διάφορα ζητήματα που εγείρονται στην τοπική κοινωνία με το πρόβλημα λαθρομετανάστευσης, φαινόμενο που είχε προσλάβει στα νησιά μας τεράστιες διαστάσεις, με σοβαρές παρενέργειες, τα προηγούμενα χρόνια.


Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από την Αυτοδιοίκηση για τη διασφάλιση συνθηκών υποδοχής και φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών, υπογραμμίζοντας τόσο την ανοχή που επιδεικνύει η τοπική κοινωνία όσο και τις έντονες ανησυχίες των πολιτών που ζητούν πάντα την ηρεμία και την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας.

Ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε, πάντως, ότι η παρουσία της FRONTEX λειτούργησε καταλυτικά στην υλοποίηση ενός συνολικού, και στο πλαίσιο της Ευρώπης σχεδιασμού, που αποτρέπει και αποθαρρύνει, σε μεγάλο βαθμό, τη διακίνηση λαθρομεταναστών.

Επίσης, στο πλαίσιο του διαλόγου και της ανταλλαγής απόψεων, επιχειρήθηκε να αποσαφηνιστούν οι έννοιες του «πρόσφυγα» και του «μετανάστη», με τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ να ζητούν ενημέρωση για το βαθμό ετοιμότητας των τοπικών αρχών, σε επίπεδο δομών.

Από τη συζήτηση διαφάνηκε η πρόθεση και η δέσμευση των δύο πλευρών για συνεχή ενημέρωση και συνεργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου