Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Εξοικονόμηση Ενέργειας


Ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Πουσσαίου σε ημερίδα για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Θα ήθελα καταρχάς να ευχαριστήσω τους διοργανωτές της παρούσας εκδήλωσης για την πρόσκληση και να τους συγχαρώ για το θεματικό αντικείμενο της που τυγχάνει να είναι επίκαιρο σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και να μας αφορά ειδικά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την οποία εκπροσωπώ.
Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί την πρώτη και σημαντικότερη παράμετρο της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό 20%. Η εξοικονόμηση ενέργειας όπως όμως όλοι μας καταλαβαίνουμε εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την ανθρώπινη συμπεριφορά και συνήθειες. Η συμμετοχή των πολιτών σε κάθε σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας που εκπονείται από την τοπική ή κεντρική διοίκηση θεωρείται και απαραίτητη και σημαντική, όπως εξίσου σημαντικός είναι και ο ίδιος ο σχεδιασμός  και οι κατευθύνσεις που αυτός δίνει.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποτελεί μία από τις πρωτοπόρους σε πρωτοβουλίες εξοικονόμησης ενέργειας και διείσδυσης των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, ειδικά μέσω των επιμέρους δράσεων των δημοτικών αρχών στο πλαίσιο της συμμετοχής τους σε συγκεκριμένα δίκτυα αντίστοιχων πρωτοβουλιών. Άλλωστε οι κάτοικοι του Αιγαίου -πριν ακόμα καν οι κλιματολογικές αλλαγές και οι κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες το επιβάλουν- ανέπτυξαν δράσεις βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης, στο πλαίσιο της ανάγκης επιβίωσης τους στα νησιά μας υπό την πίεση των ιδιαίτερα δύσκολων φυσικών συνθηκών που επικρατούν σ’ αυτά.

Συγκεκριμένα, αξιοποίησαν τους ανέμους στη μεταποίηση των αγροτικών τους προϊόντων, όπως τα σιτηρά για τη παραγωγή αλευριού, με την κατασκευή των ανεμόμυλων που σήμερα αποτελούν τουριστική ατραξιόν. Αξιοποίησαν τη βιομάζα που αποτελούσε υποπροϊόν των αγροτικών τους δραστηριοτήτων για παραγωγή θέρμανσης. Κατασκεύασαν όχι μόνο βιοκλιματικές κατοικίες αλλά ακόμα περισσότερο, ολόκληρους βιοκλιματικούς οικισμούς. Καινοτόμησαν και παρήγαγαν τεχνογνωσία στα βάθη της ανθρώπινης ιστορίας.

Η αιρετή Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πλέον ενισχύει ακόμα περισσότερο τον δικό της ρόλο στην επίτευξη του εθνικού και Ευρωπαϊκού στόχου για εξοικονόμηση ενέργειας και ανάπτυξη ΑΠΕ. Η πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για συμμετοχή στο Δίκτυο ΔΑΦΝΗ και το Σύμφωνο των Nήσων ενισχύει ουσιαστικά των ρόλο της με την υποχρέωση για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων μείωσης του ενεργειακού της αποτυπώματος.

Στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των δεσμεύσεων και των στόχων που προκύπτουν από τη συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Σύμφωνο των Νήσων και στο ΔΑΦΝΗ αλλά και των υποχρεώσεων στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών και Εθνικών στόχων της ενεργειακής πολιτικής, οι άξονες πολιτικής ώθησης στους οποίους θα κινηθούμε πέραν της καθ' αυτού εξοικονόμησης ενέργειας θα είναι:

- η κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού στις νέες τεχνολογίες εξοικονόμησης και ανάπτυξης ΑΠΕ
- η ανάπτυξη αειφόρων πολιτικών στον τομέα των μεταφορών
- η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών
- η μετατροπή της Περιφέρειας σ' έναν χώρο προσέλκυσης και εφαρμογής καινοτόμων τεχνικών και τεχνολογιών σε θέματα παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας
- η προτεραιότητα στην υπογραφή και εφαρμογή Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης
- η προώθηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας στον κλάδο του τουρισμού

Με το νέο θεσμό μάλιστα του Καλλικράτη μας δίνεται η δυνατότητα για ακόμα καλύτερο ενεργειακό σχεδιασμό και μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων του ανά νησί και συνολικά σε επίπεδο Περιφέρειας.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στην εκπλήρωση των στόχων της σημερινής ημερίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου