Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου


Οι θέσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το νέο πακέτο Κανονισμών που θα διέπουν την εφαρμογή προγραμμάτων της πολιτικής συνοχής και της στρατηγικής “Ευρώπη 2020”, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που συνεδρίασε σήμερα στη Σύρο.

Θεμελιώδης διαπραγματευτική θέση της Περιφέρειας, όπως υποστήριξε ο Περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, είναι να καταταχθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη νέα κατηγορία Περιφέρειες σε μετάβαση (με κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ του 75% και 90% του μέσου όρου της ΕΕ) έτσι ώστε να αρθούν οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες που προκαλεί ο αποκλεισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από επενδύσεις σε έργα υποδομών μεταφορών και περιβάλλοντος εξ αιτίας της έως τώρα κατάταξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις ανεπτυγμένες περιφέρειες.


Δεν θα αφήσουμε την τύχη των νησιών μας στο γενικό διαπραγματευτικό παιχνίδι των κρατών – μελών αλλά θα δώσουμε δυναμικό παρών σε όλα τα επίπεδα διαβούλευσης”, υποστήριξε ο Περιφερειάρχης.

Επιπλέον, στόχος της Περιφέρειας είναι η πρόβλεψη επιπλέον πόρων για τις νησιωτικές περιφέρειες, όπως ήδη ισχύει για τις υπερπόντιες περιφέρειες και τις απομακρυσμένες και αραιοκατοικημένες περιφέρειες του βορρά.

Όπως αναλύεται στη στρατηγική της Περιφέρειας μόνο μέσα από την κατάταξη του Νοτίου Αιγαίου στις “Περιφέρειες Μετάβασης” θα επιτευχθεί ικανοποιητική συγχρηματοδότηση απ' όλα τα Διαρθρωτικά Ταμεία για την ανάπτυξη υποδομών και έργων που θα συμβάλουν στη σύγκλιση με τις περιφέρειες της ηπειρωτικής ευρώπης.

Ο κ .Μαχαιρίδης τόνισε πως “στη νέα προγραμματική περίοδο θα πρέπει να άρουμε τις αδικίες που συντελέστηκαν στην Περιφέρεια μας σε όλα τα χρηματοδοτικά ταμεία κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο και να στοχεύουμε στη διεκδίκηση περισσότερων πόρων απ' αυτούς που αναλογούν στην περιφέρεια μας σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής”.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την αναμόρφωση του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας, όπως αυτός διαμορφώνεται με βάση τη μείωση των εσόδων από του Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.

Επίσης, κατά τη συνεδρίαση εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία:

Η υπογραφή Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου
Αιγαίου και

-του Δήμου Σικίνου για το έργο «Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων» ,

-της ΠΕΔΝΑ και της ΓΑΛΗΝΟΣ ΑΕ για την "Παροχή ιατρικής πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα νησιά του Νομού Δωδεκανήσου",

-του Δήμου Μεγίστης, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ρόδου για την υποστήριξη της δράσης "Πρόγραμμα Μελισσοκομίας (διατήρηση γενετικού υλικού)" με σκοπό να χαρακτηρισθεί το νησί ως καταφύγιο Ελληνικής Μέλισσας.

Ακόμα το Περιφερειακό Συβούλιο ενέκρινε:

-Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης Π.Ν.Α., Νομαρχιακό Φυτώριο (Δωδεκανήσου) Α.Ε. και του ΟΑΕΔ για την απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55-64 ετών,
 
-την τροποποιήσεων Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και
Α. του Δήμου Ρόδου και της ΓΑΛΗΝΟΣ ΑΕ για το έργο "Δαπάνες Λειτουργίας Πλωτού Πολυιατρείου (2011) Ν. Δωδεκανήσου",  

Β. της ΔΕΥΑΡ για το έργο "Μετατόπιση του δημοτικού δικτύου ύδρευσης που βρίσκεται εντός των ορίων του τέως Δήμου Αφάντου, εκτός του εύρους κατάληψης του έργου".

- Μεταβίβαση μετοχών Αναπτυξιακής Άνδρου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Δήμο Άνδρου άνευ ανταλλάγματος (Αιτία δωρεάς).

-Γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου περί καταλληλότητας του χώρου κατασκευής ΧΥΤΑ Δήμου Σίφνου.


Επίσης έπειτα από αίτημα της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ Σύρου και του Συλλόγου Συνταξιούχων ΔΕΗ Νομού Κυκλάδων, οι οποίοι ενημέρωσαν το Περιφερειακό Συμβούλιο για τα προβλήματα του κλάδου τους, τα μέλη του συμβουλίου ενέκρινε το ακόλουθο ψήφισμα συμπαραστάτης στον καθημερινό αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.

“Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου συμμερίζεται τις ανησυχίες των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ Ν.Αιγαίου για τις μεγάλες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, και το γεγονός ότι δεν καλύπτεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μένοντας ανασφάλιστοι, έπειτα από απόφαση της κυβέρνησης.
Μας ανησυχεί επίσης η επισήμανση των εργαζομένων ότι στον ΑΣΠ Σύρου κινδυνεύουν άμεσα με Black Out όχι από έλλειψη ισχύος αλλά από τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, με αποτέλεσμα να είναι οριακή η κατάσταση.
Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στην απαίτησή τους, η κυβέρνηση να σέβεται τους νόμους που ψηφίζει”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου