Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012

Επιστολή προς την Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Άννα Διαμαντοπούλου, με κοινοποίηση στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κο Ευάγγελο Βενιζέλο, τους κ.κ. Βουλευτές και τους Ο.Τ.Α. Νομού Κυκλάδων, σχετικά με ‘’τις συνεχείς μειώσεις των ακτοπλοϊκών δρομολογίων και τη σημαντική επιμήκυνση του χρόνου του ταξιδιού για εξοικονόμηση καυσίμων’’, έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας ως Πρόεδρος Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου.Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας  αναφέρει τα εξής :

«Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,
            Ως πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου, σας εκφράζω τις ευχές των αιρετών του Νομού μας για κάθε επιτυχία στα καθήκοντα που έχετε αναλάβει στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
            Με την παρούσα επιστολή μου επιθυμώ να σας θέσω τον προβληματισμό, αλλά και την αγωνία των αιρετών και των κατοίκων των νησιών μας για τις ολοένα και πιο δυσμενείς εξελίξεις στην συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών μας.

            Όπως γνωρίζετε το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται συνεχείς μειώσεις των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, σημαντική επιμήκυνση του χρόνου του ταξιδιού για εξοικονόμηση καυσίμων, καθώς επίσης συζητείται και νέα αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
            Η συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών τόσο μεταξύ τους όσο και με την ηπειρωτική χώρα, είναι ένα κοινωνικό αγαθό, το οποίο θα πρέπει κάθε ευνομούμενη πολιτεία να το διασφαλίζει  για τους πολίτες της.  Είναι κοινωνικό αγαθό γιατί αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση των κατοίκων ιδιαίτερα των μικρών νησιών. Πολιτών που στερούνται σήμερα την ικανοποιητική τους πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, εκπαίδευσης και πολιτισμού.
            Κατανοούμε την μεγάλη οικονομική κρίση η οποία μαστίζει σήμερα τη χώρα μας, αλλά η οποία δεν οφείλεται σίγουρα στους ανθρώπους αυτούς που ‘’φιλάνε  Θερμοπύλες’’ στο Αιγαίο.
            Παράλληλα όμως κατανοούμε ότι είναι σήμερα δύσκολη η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, αίτημα το οποίο διεκδικούμε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά θεωρούμε ότι θα πρέπει η πολιτεία να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση των γραμμών δημοσίου συμφέροντος και να λάβει όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα τα οποία προτείνονται από τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, έτσι ώστε να εξασφαλίσει το αναφαίρετο δικαίωμα που έχουν οι νησιώτες για επικοινωνία.
            Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα στο χώρο της ακτοπλοΐας θα οδηγήσουν σε σημαντική πτώση του τουρισμού στα νησιά μας, ο οποίος αποτελεί τον κύριο βραχίονα της οικονομικής και κοινωνικής τους ανάπτυξης. Οδηγούμαστε ολοταχώς σε συνθήκες οι οποίες επικρατούσαν πριν από 40 και 50 χρόνια.  Ενδεικτικά αναφέρω ως παράδειγμα την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σύρου με τον Πειραιά όπου ο χρόνος ταξιδιού από 3 ώρες και 40 λεπτά, έχει αυξηθεί σε 4 ώρες και 40 λεπτά. Ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας που εξυπηρετεί τη γραμμή θα υπάρξει και νέα μείωση της ταχύτητας του πλοίου με παράλληλη αύξηση των ήδη ακριβών ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
            Τα νησιά μας με την ακολουθούμενη πολιτική στο χώρο της ακτοπλοΐας οδηγούνται στην απομόνωση και στην κοινωνική και οικονομική υποβάθμιση.
            Προσδοκάμε ότι θα θέσετε το ακτοπλοϊκό πρόβλημα ως προτεραιότητα στο έργο το οποίο έχετε αναλάβει στο Υπουργείο Ανάπτυξης και ότι σε συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς θα δώσετε λύσεις, πολλές εκ των οποίων ήδη έχουν καταγραφεί, οι οποίες θα ανατρέψουν την επικείμενη υποβάθμιση των τοπικών νησιωτικών μας κοινωνιών.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου