Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Θέσεις του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ Ν Αιγαίου για την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα στην νησιωτική αυτή περιφέρεια


Ενημέρωση προς τον ευρωπαίο επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης κ Joh. Hahn
Κύριε Επίτροπε, η περιφέρεια Ν Αιγαίου εμφανίζεται ως μια από τις πιο πλούσιες λόγω του μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματός της. Όμως, δεν έχει πραγματικά επιτευχθεί η συνοχή και η σύγκλιση στο εσωτερικό της, ενώ η νησιωτικότητα, οι ελλείψεις σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές υποδομές καθώς και το μοντέλο μαζικού τουρισμού επιβαρύνουν σημαντικά το κόστος ζωής συνολικά όσο και σε κάθε νησί χωριστά. Θα μπορούσαμε να σας περιγράψουμε αναλυτικά αλλά και για κάθε νησί τα προβλήματα, αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος της επικοινωνίας μας μαζί σας. Ανταποκρινόμενοι στα ερωτήματα που θέσατε προς τους περιφερειάρχες και θεωρώντας ότι θα πρέπει να έχετε μια σφαιρική άποψη για τα θέματα προτεραιότητας και τις απόψεις που υπάρχουν για κάθε περιφέρεια, σας παρουσιάζουμε τις προτάσεις του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ Ν Αιγαίου, μιας περιφερειακής κίνησης που εκπροσωπείται στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου από τον Νίκο Χρυσόγελο, Περιφερειακό Σύμβουλο και Γραμματέα του προεδρείου του Π. Συμβουλίου. Καταθέτουμε τις προτάσεις μας χωριστά, μια δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να τις συζητήσουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στο όργανο που έχει - με βάση την εθνική νομοθεσία και την ευρωπαϊκή πρακτική - την ευθύνη χάραξης της στρατηγικής για την περιφερειακή ανάπτυξη στην περιοχή.

Εκθέτουμε συνοπτικά τις προτάσεις μας, αλλά ακολουθεί αμέσως μετά αναλυτική παρουσίασή τους, με τρόπο ώστε να κατανοήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποιες – κατά την άποψή μας - πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της περιφερειακής πολιτικής στο Ν Αιγαίο και πώς μπορεί αυτές να υλοποιηθούν μέσα από μια ισορροπημένη συνεργασία Περιφέρειας Ν Αιγαίου και ΕΕ.
Συνοπτικά, άξονες προτεραιότητας περιφερειακών πολιτικών στο Ν Αιγαίο
- Χάραξη από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, μέσα από διάλογο με τις νησιωτικές κοινωνίες, ενός Στρατηγικού Σχεδίου για τη Βιωσιμότητα, την Κοινωνική Συνοχή και Σύγκλιση στο εσωτερικό της περιφέρειας Ν Αιγαίου (2012-2020), με στόχους, χρονοδιαγράμματα, εργαλεία εφαρμογής. Παρακολούθηση της πορείας εφαρμογής με κατάλληλους δείκτες και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.
-Υιοθέτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο νέων δεικτών αξιολόγησης του πραγματικού βαθμού ανάπτυξης μιας περιφέρειας, με δεδομένο ότι το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα δεν αποτυπώνει την πραγματική εικόνα ούτε το χάσμα που υπάρχει στο εσωτερικό της περιφέρειας. Μια νησιωτική περιφέρεια έχει ιδιαίτερα προβλήματα και ανάγκες, ακόμα και αν φαινομενικά το κατά κεφαλήν εισόδημα μπορεί να είναι από τα υψηλότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, τα νησιά δεν είναι ομογενείς περιοχές και δεν μοιάζουν με άλλες περιοχές, ενώ το καθένα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ανάγκες.
- Διασφάλιση ότι η νησιωτική περιφέρεια αλλά και τα επιμέρους νησιά θα συνεχίσουν να επωφελούνται από ειδικές πολιτικές, ρυθμίσεις και χρηματοδοτήσεις, στη βάση και των ψηφισμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου[1],[2] με στόχο να ξεπεράσει η περιφέρεια και τα νησιά τις κοινωνικό-οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
- Διασφάλιση συνεργιών μεταξύ των διαφόρων πολιτικών και προγραμμάτων ώστε να μην διασκορπίζονται οι πιστώσεις της περιφερειακής πολιτικής σε αποσπασματικά έργα στα νησιά. Προσανατολισμός στα αποτελέσματα των προγραμμάτων - όχι στην απορρόφηση. Συνεχής παρακολούθηση αποτελεσμάτων ως προς κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους και τη συνοχή. Διασφάλιση της μακροχρόνιας λειτουργίας των έργων, όχι μόνο της εκτέλεσης κατασκευής τους.
- Ενίσχυση των πολιτικών και των εργαλείων που θα προωθήσουν την βιωσιμότητα και τη συνοχή στην Περιφέρεια Ν Αιγαίου μέχρι το 2020. Αναβάθμιση της οργάνωσης και της διοικητικής αποτελεσματικότητά της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, με κατάλληλη εκπαίδευση και ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών με άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες και με ενδυνάμωση των ικανοτήτων των τοπικών κοινωνιών.
- Υιοθέτηση ως στόχου της μετατροπής της Περιφέρεια Ν Αιγαίου σε περιφέρεια πιλότο σε θέματα βιωσιμότητας, ανάπτυξης της πράσινης οικονομίας, κοινωνικής συνοχής, ανακύκλωσης, έρευνας και πράσινης καινοτομίας. Η Περιφέρεια Ν Αιγαίου να γίνει η πρώτη περιφέρεια που θα απεξαρτηθεί πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα.
- Σύμφωνο Κοινωνικής-Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας, Συνοχής και Απασχόλησης μεταξύ ΕΕ και Περιφέρειας Ν Αιγαίου που θα συνδέει τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις με συγκεκριμένους στόχους, χρονοδιαγράμματα και μέτρα που θα συμβάλλουν στην επίτευξη της Βιωσιμότητας, Κοινωνικής Συνοχής και Απασχόλησης. Το Σύμφωνο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει και πρότυπο για άλλες περιφέρειες, ενώ θα πρέπει να περιλαμβάνει ρητές δεσμεύσεις και από τα δύο μέρη: υποχρεώσεις της Περιφέρειας (μεταξύ άλλων και για βέλτιστη χρήση των ευρωπαϊκών πόρων)  αλλά και εργαλεία  που θα διαθέσει η ΕΕ (ειδικά προγράμματα). Στόχος   η εφαρμογή της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής και κλιματικής πολιτικής, η μείωση του χάσματος στο εσωτερικό της Περιφέρειας, η ανάπτυξη των κοινωνικών και περιβαλλοντικών υποδομών και η διασφάλιση της απασχόλησης και της μακροχρόνιας ευημερίας των νησιωτικών κοινωνιών του Ν. Αιγαίου μέσα από τον συνδυασμό  της σοφίας του παρελθόντος με την πράσινη καινοτομία. 
- Δημιουργία ενός Περιφερειακού Ταμείου Συνοχής και Βιωσιμότητας Ν. Αιγαίου, με βάση και τις προτάσεις της έκθεσης Sven Giegold που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο[3]
- Επαναβεβαίωση ότι η ΕΕ θα λειτουργεί ως θεματοφύλακας της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και θα ενθαρρύνει την έρευνα, ανάπτυξη και εφαρμογή πράσινων τεχνικών, κατάλληλων για τα χαρακτηριστικά των νησιών, αντί να κλείνει τα μάτια ή και να ενθαρρύνει την καταστρατήγηση του περιβαλλοντικού κεκτημένου (μέσω των σχεδίων “δημοσιονομικής εξυγίανσης”), με επιστροφή σε αντιλήψεις για την ανάπτυξη της δεκαετίας του '60.
- Υιοθέτηση της δίκαιης και αποτελεσματικής θαλάσσιας σύνδεσης των νησιών μεταξύ τους και με την ηπειρωτική χώρα και Ευρώπη ως μια από τις προτεραιότητες της πολιτικής “connecting Europe”, ώστε να επωφελούνται όχι μόνο οι νησιώτες αλλά και οι πολίτες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες-μέλη της ΕΕ που διαμένουν στα νησιά ή επισκέπτονται τα νησιά
Κύριε Επίτροπε, είμαστε στη διάθεσή σας για να παρουσιάσουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας
Με εκτίμηση
Για τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ, Νίκος Χρυσόγελος, Περιφερειακός Σύμβουλος,
 τηλ 00306936672882

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου