Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Η προστασία των παραδοσιακών οικισμών αντικείμενο διαπανεπιστημιακού σεμιναρίου στη Σύρο

 Γ. Πουσσαίος: Μπορεί να γίνει θεσμός, ουσιαστική η στήριξη της Περιφέρειας
Η προστασία, ανάδειξη και ταυτόχρονη αξιοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της Σύρου είναι το αντικείμενο και ο σκοπός του διαπανεπιστημιακού σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Ερμούπολη, από τις 28 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου. Με αφορμή τη σημαντική από κάθε άποψη αυτή συνάντηση, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Πουσσαίος, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου που δόθηκε, παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη των παραδοσιακών οικισμών, θυμίζοντας ότι από τους οκτακόσιους τριάντα (830) που έχουν κηρυχθεί από το υπουργείο, οι εκατόν ογδόντα (180) βρίσκονται στις Κυκλάδες. Ένα στοιχείο που, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, υπαγορεύει την αναγκαιότητα, επιστημονικές προσπάθειες όπως αυτές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, να τύχουν εφαρμογής και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων.



Ο κ. Πουσσαίος αναφέρθηκε στη φυσιογνωμία των παραδοσιακών οικισμών και τις προσπάθειες που καταβάλλονται να διατηρηθούν ζωντανοί, παρά τις ενδείξεις αλλοίωσής τους που διαπιστώνονται. 
Υπό την έννοια αυτή, πρόσθεσε ο κ. Πουσσαίος, τα σεμινάρια αυτά μπορούν και πρέπει να εξελιχθούν σε θεσμό, γεγονός που επιβάλλει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να υποστηρίξει ουσιαστικά αυτή την επιστημονική συνάντηση. 
Στην κοινή συνέντευξη τύπου την Τρίτη, συμμετείχαν επίσης, ως συνδιοργανωτές, ο δήμαρχος Γιάννης Δεκαβάλλας, ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Ιωσήφ Στεφάνου, καθώς επίσης και ο π. Αντώνιος Βουτσίνος, εκ μέρους της Καθολικής Επισκοπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου