Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ 10η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΣ - ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΣΤΙΣ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ως επικεφαλής του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ είχα ζητήσει με επιστολή μου στις 24/8/2011 να είναι διήμερη η 10η συνεδρίαση του ΠΣ, ώστε αφενός να συζητηθούν όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που έχουμε λάβει και που είναι πολλά και σημαντικά αλλά και για να συζητηθούν άλλα θέματα που έχουν, επίσης, επείγοντα χαρακτήρα (πχ «σύνθετη τουριστική κατοικία», ΦΠΑ στα είδη εστίασης, δημιουργία Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με δεδομένη τη ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ, συμμετοχή της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Συμβουλίου στην διοργάνωση "open days" κα)


Επειδή οι εξελίξεις απ’ ότι φαίνεται είναι πολύ πιο γρήγορες, είναι απαραίτητο να ενημερωθούν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι για μια τέτοια πιθανότητα και να είναι προετοιμασμένοι να μείνουν στην Ρόδο και δεύτερη μέρα, με δεδομένο ότι σε όλα τα προηγούμενα έχουν να προστεθούν και άλλα δύο πολύ σοβαρά θέματα:
-       Σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε θα πρέπει το Περιφερειακό Συμβούλιο να προετοιμαστεί για να εκλέξει μέχρι 22-9-2011 εκπροσώπους για την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΠΕ). Είναι δυνατόν να γίνει αυτό χωρίς στοιχειώδη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την ίδια την ΕΠΕ, με δεδομένο μάλιστα ότι η επόμενη συνεδρίαση πρέπει να γίνει πριν τις 22/9/2011;  
-       Απ’ ότι έχω πληροφορηθεί, ο  ευρωπαίος Επίτροπος κ. Johannes Hahn, αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική, σε συνεργασία με τον Υπουργό Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οργανώνουν 3ήμερο Συνέδριο με συναντήσεις εργασίας για το ΕΣΠΑ, από 19 έως 21/9, στην Αθήνα, όπου θα προσκληθούν οι 13 Περιφερειάρχες και θα γίνει συνάντηση εργασίας ξεχωριστά για κάθε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει να έχει εγκαίρως ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη για τι απόψεις που θα παρουσιαστούν - και είναι στα αντικείμενα του Περιφερειακού Συμβουλίου ως αρμοδιότητα - και να εκφράσει την πολιτική του θέση ως όργανο επί των προτάσεων, με δεδομένο ότι βασική ατζέντα αυτών των συναντήσεων εργασίας θα είναι ο «προσδιορισμός και η βελτίωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της κάθε Περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας δημιουργίας οικονομικών συνεργατικών σχηματισμών ("economic clusters")».

Απ’ ότι γνωρίζουμε κάθε Περιφερειάρχης θα έχει ξεχωριστή συνάντηση με τον Επίτροπο και τις αρμόδιες αρχές του κάθε ΠΕΠ, για να εξεταστούν αναλυτικά η πορεία των προγραμμάτων αλλά κυρίως ο «Προσδιορισμός εντός μιας Περιφέρειας ή/και εντός του Περιφερειακού Προγράμματος των σημαντικών αναπτυξιακών δυνατοτήτων, τι συμπεράσματα προκύπτουν για περαιτέρω δράσεις, ποιες προτεραιότητες προκύπτουν για την προγραμματική περίοδο που ξεκινά το 2014, ποιες διοικητικές ανάγκες προκύπτουν, ποια νομοθετικά μέτρα πρέπει να ληφθούν».

Δεν ξέρουμε κατά πόσον η Περιφέρεια είναι έτοιμη να φέρει στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 30 ή 31/8 αυτές τις εισηγήσεις αλλά σε κάθε περίπτωση αυτές είναι αντικείμενο και ανήκουν στις αρμοδιότητες του Περιφερειακού Συμβουλίου, με βάση την νομοθεσία. Απαιτείται, λοιπόν, πριν παρουσιαστούν από τον Περιφερειάρχη στον ευρωπαίο Επίτροπο οι προτάσεις της Περιφέρειας, να έχει προηγηθεί συζήτηση και λήψη απόφασης.  Τονίζουμε ότι αυτές οι προτάσεις (πρέπει να) εντάσσονται στο «Στρατηγικό Αναπτυξιακό Σχέδιο της Περιφέρειας Ν Αιγαίου», που δεν έχει όμως ακόμα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Θυμίζω ότι είχα προτείνει να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση εγκαίρως στο ΠΣ, ώστε ο  μελετητής στον οποίο έχει ανατεθεί μετά από απόφαση της πλειοψηφίας σχετική μελέτη, να λάβει υπόψη του τις πολιτικές προτεραιότητες που έχει το ΠΣ, το πολιτικό δηλαδή όργανο που είναι υπεύθυνο για τον στρατηγικό σχεδιασμό.

Επίσης, θεωρούμε ως παράταξη σημαντικό μαζί με τον Περιφερειάρχη και τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους να συμμετάσχει και αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα αποφασιστεί στην 10η συνεδρίαση του ΠΣ. Η αντιπροσωπεία αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσεις και ως ομάδα εργασίας που θα συμβάλλει στην προετοιμασία των σχετικών αξόνων τους οποίους θα πρέπει στη συνέχεια να επικυρώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο πριν τις 19/9.

Με εκτίμηση
Νίκος Χρυσόγελος
Περιφερειακός Σύμβουλος, επικεφαλής ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου