Κυριακή, 24 Ιουλίου 2011

Η ΑΝΑΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (Βυζαντινοί και Λαϊκοί μουσικοί διάλογοι)

Μια Εκδήλωση της Ο.ΝΑ.Σ. για το καλοκαίρι 2011

Του Νίκου Μαϊτού
Προέδρου του ΔΣ της ΟΝΑΣ

Το καλοκαίρι του 2010 η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων τόλμησε να πάρει το ρίσκο διοργάνωσης μιας αλλιώτικης εκδήλωσης στο νησί με πρωτότυπη ερευνητική θεματολογία που αφορούσε τις ρίζες και τις συγγένειες του μουσικού πλούτου μας. Την αγωνία για την έκβασή της διαδέχθηκε η ικανοποίηση για την θετικότατη υποδοχή της από τους κατοίκους του νησιού μας αλλά και τους καλοκαιρινούς επισκέπτες του, ο δε απόηχος της έφτασε ως τα πανελλήνια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι υπήρξαν αιτήματα για επανάληψή της στην Αθήνα αλλά και σε άλλα νησιά.


Η επιτυχία αυτής της εκδήλωσης αλλά και η απαίτηση και η παρότρυνση των συμπατριωτών μας για συνέχεια τέτοιων πρωτοβουλιών που αλλάζουν το σύγχρονο πολιτισμικό γίγνεσθαι του νησιού μας, μας ώθησε και μας έδωσε δύναμη να τολμήσουμε και φέτος κάτι ακόμα πιο ριψοκίνδυνο και δύσκολο με στόχο και την ικανοποίηση και πάλι όλων των αισθήσεων του δύσκολου και απαιτητικού κοινού του νησιού μας αλλά και την καθιέρωση των συγκεκριμένων ποιοτικών εκδηλώσεων ως κεντρικού καλοκαιρινού θεσμού στο τόπο μας.
Θα επιχειρήσουμε λοιπόν ένα, χρονικά μεστό, μουσικό διάλογο μεταξύ του Αιγαίου (με κέντρο του τη Νάξο) με τη βυζαντινή εκκλησιαστική και εξωτερική μουσική.
Δεν θα ανακαλύψουμε νέα πράγματα, απλά θα μας οδηγήσουν οι ήχοι, τα μακαμάτ στην Ανατολή και μέσα από τους οφιοειδείς μουσικούς δρόμους θα ταξιδέψουμε στο Αιγαίο και θα πιάσουμε λιμάνι στο νησί μας, τη Νάξο. «Δρόμους» που περπάτησαν ένα και πλέον αιώνες αυτοί που μας μεγάλωσαν, μας πάντρεψαν, μας ξενύχτησαν στις πλάτσες και τα μαγαζιά με τα βιολιά και τα λαούτα τους.
Αυτός ο μουσικός διάλογος, αυτό το ταξίδεμα, θ΄ ανοίξει τα πανιά του την Τρίτη 9 του Αυγούστου στις 9.00 το βράδυ, σ΄ ένα ανάλογο της θεματολογίας του φυσικό χώρο και συγκεκριμένα στον ελαιώνα δίπλα στη Βυζαντινή Εκκλησία της Παναγιάς της Δαμιώτισσας ( μετά το Χαλκί κι απέναντι απ’ τον Καλόξυλο ).
Ο πανεπιστημιακός Δρ. Σταύρος Σπηλιάκος πάλι και φέτος θα οργανώσει και συντονίσει αυτόν τον διάλογο, αυτό το ταξίδι, όπως εκείνος αγαπά και γνωρίζει.
Συνδιαλέγονται εραστές της τέχνης και των ήχων :
Από τη μια μεριά ο βιρτουόζος Αξώτης βιολάτορας Νίκος Χατζόπουλος με την εφταμελή ορχήστρα του κι από την άλλη ο Άρχων Υμνωδός Γιώργος Χατζηχρόνογλου με τους “Νάξιους Μελιστές” υπό τον Δημήτρη Παπάνη.
Συμμετέχουν: η βυζαντινή φωνή του Μανώλη Μπαρμπεράκη σε μια άλλη διάσταση απ΄ αυτή που μέχρι τώρα γνωρίζουμε, η θαλασσινή φωνή της Βούλας Λυερού και ο μικρός Αξώτης Αριστείδης Βερύκκοκος.
Χορηγοί και συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου , ο Δήμος Νάξου &’ Μικρών Κυκλάδων και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.
Τους παραπάνω θεσμικούς φορείς του νησιού μας πρέπει και δημόσια να ευχαριστήσουμε θερμά διότι αγκάλιασαν απ΄ τη πρώτη στιγμή την ιδέα και με την έμπρακτη συμπαράσταση τους μέσω των χορηγιών τους, δίνουν την δυνατότητα πραγματοποίησης μιας σπουδαίας μεν αλλά συγχρόνως πολύπλοκης και απαιτητικής εκδήλωσης.
“Και ΑΙΕΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ Ο ΜΙΚΡΟΣ, Ο ΜΕΓΑΣ”, της Ανατολής, του Αιγαίου, της Νάξου για να γνωρίσουμε, να ψυχ-αγωγηθούμε, κοιτώντας στον καθρέφτη της λαϊκής μας παράδοσης με το βλέμμα στο μέλλον.
Την Τρίτη 9 του Αυγούστου στις 9.00 το βράδυ, στον ελαιώνα δίπλα στη Βυζαντινή Εκκλησία της Παναγιάς της Δαμιώτισσας σ ‘ ένα υποβλητικό περιβάλλον, σ’ ένα περιβάλλον στην καρδιά του νησιού, στην καρδιά του μικρού Μυστρά της Νάξου, όλες μας οι αισθήσεις θα συνταξιδέψουν στο χώρο, στο χρόνο, στην αισθητική των δύο πλευρών του αρχιπελάγους, καταδεικνύοντας την αέναη σχέση τους και θα ρίξουν άγκυρα στο σίγουρο στο απάνεμο λιμάνι της καρδιάς μας: στη Νάξο μας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου