Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Η ΦΟΥΣΚΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη και τους Περιφερειακούς Συμβούλους έστειλε ο Νίκος Χρυσόγελος, Περιφερειακός Σύμβουλος με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ, Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, με την οποία ζητάει να συζητηθεί επειγόντως, εκτός ημερήσιας διάταξης, στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 1 Αυγούστου στην Νάξο, «ακόμα και αν χρειαστεί να χάσουμε τον ύπνο μας», το πολύ σοβαρό θέμα του σχεδίου της κυβέρνησης να περάσει, και μάλιστα αντιδημοκρατικά, χωρίς διαβούλευση, με διαδικασίες εξπρές από την Βουλή, το νομοσχέδιο για την μαζική προώθηση «σύνθετων τουριστικών κατοικιών», το «Σχέδιο Νόμου (Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση - θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης).
Στόχος της κυβέρνησης είναι η κατασκευή 700.000 «σύνθετων τουριστικών κατοικιών» σε 7 χρόνια, όσο το 10% των κτιρίων που κατασκευάστηκαν στη χώρα μας μέσα σε αιώνες, με όρους δόμησης που είναι καταστροφικοί για τα ευαίσθητα νησιωτικά οικοσυστήματα και τις ευάλωτες νησιωτικές κοινωνίες. Κάτι τέτοιο θα καταστρέψει τις προοπτικές βιώσιμων μοντέλων τουρισμού, θα αυξήσει το κόστος ζωής και τις πιέσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι νησιωτικές κοινωνίες και οι νησιωτικοί δήμοι (αύξηση περιβαλλοντικών προβλημάτων, μεταφορά κόστους επέκτασης των υποδομών στις τοπικές κοινωνίες, διάλυση της συνοχής των νησιωτικών κοινωνιών που θα μετατραπούν σε προάστια πόλεων με άδεια σπίτια για 11 μήνες, μορφές εγκληματικότητας που συνοδεύουν τις περιοχές αυτές, άγνωστες μέχρι προσφάτως στα νησιά). 

Ο Νίκος Χρυσόγελος με την επιστολή του προτείνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο την υιοθέτηση ενός ψηφίσματος που να εκφράζει την αντίρρηση τους στο σχέδιο. Καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο και τον Περιφερειάρχη κ Μαχαιρίδη να πάρουν θέση, να μην «αδιαφορήσουν» για ένα θέμα που θα επηρεάσει δραματικά τα νησιά και τις νησιωτικές κοινωνίες.  Ζητάει, όμως, και από τις νησιωτικές κοινωνίες και τους νησιωτικούς δήμους να ενεργοποιηθούν πριν να είναι αργά.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος: «Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που έχουν απέναντι στη συνείδησή τους, στα νησιά μας και στους νησιώτες. Δεν πρέπει να αφήσουμε - στο όνομα των δημοσιονομικών προβλημάτων - να καταστραφούν τα νησιά και να προστεθεί τεράστιο οικονομικό χρέος.  Το μοντέλο της  Ισπανίας μας υπενθυμίζει ότι αυτό που πάει να γίνει πρόκειται για έγκλημα εκ προμελέτης.  Είναι για την Περιφέρεια η ώρα των έργων και όχι των λόγων χωρίς αντίκρισμα. Ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ είχαμε καταθέσει εγκαίρως ερωτήσεις, είχαμε απευθύνει ερωτήματα προς την Περιφέρεια, εδώ και μήνες, που όμως απαξίωσε να μας απαντήσει. Τώρα κρινόμαστε όλοι μας και οι πράξεις ή η αδιαφορία μας θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην ιστορία του Ν Αιγαίου. Οι επόμενες γενιές θα μας κατηγορήσουν όχι για μόνο για όσα κάναμε μέχρι τώρα αλλά και γιατί καταστρέψαμε το μέλλον τους άβουλοι και δειλοί. Εμείς, ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ, θα παραμείνουμε η φωνή της συνείδησης. Θέλουμε να αποδείξουν όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι ότι πράγματι ψηφίζουν κι αυτοί με βάση τη συνείδησή τους. Ας σκεφτεί ο κάθε Περιφερειακός Σύμβουλος αν θα πει το μεγάλο ΝΑΙ ή το μεγάλο ΟΧΙ στην καταστροφή ενός πολιτισμού που επιβίωση σε αρμονία με τη φύση για χιλιάδες χρόνια και κινδυνεύει από «μικρούς» πολιτικούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου