Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Στη Βουλή την Τρίτη τα προβλήματα του Νοτίου Αιγαίου


Τα προβλήματα και οι ιδιαιτερότητες του Νοτίου Αιγαίου θα είναι το θέμα συζήτησης στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, που θα συγκληθεί την ερχόμενη Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, υπό την προεδρία της κας Άντζελας Γκερέκου. 
Ενώπιον των μελών της Επιτροπής, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης θα εκθέσει τους προβληματισμούς και τις προτάσεις για τους τομείς υγείας, ακτοπλοΐας, τουρισμού και περιβάλλοντος, χωρίς να παραλείψει να αναδείξει τις αδυναμίες συνολικά του θεσμού, σε σχέση με τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στο νησιωτικό μας χώρο.


Συγκεκριμένα, δίδοντας το περίγραμμα των θέσεών του, ο κ. Μαχαιρίδης θα τονίσει, μεταξύ άλλων:

«Το Νότιο Αιγαίο είναι μια Περιφέρεια που παλεύει για τα αυτονόητα.
Να πείσει το κεντρικό κράτος πως ο νησιωτικός χώρος απαιτεί ιδιαίτερες πολιτικές και μέτρα.
Πασχίζουμε καθημερινά πέραν των φαινομενικά ευημερούντων νησιών να πείσουμε πως δε μας αξίζει η μοίρα της άγονης γραμμής.
Έστω και υπό το βάρος της βαθιάς οικονομικής κρίση, παλεύουμε ακόμα σήμερα να διεκδικήσουμε τα στοιχειώδη.

Σε επίπεδο διοίκησης την εκχώρηση αρμοδιοτήτων, και συναντάμε ακόμα και  τώρα τους γνωστούς θύλακες αντίστασης και άρνησης σε όλα σχεδόν τα επίπεδα της κεντρικής διοίκησης.
Είναι οι θύλακες πρωτίστως το γραφειοκρατικό σύστημα αλλά και το πολιτικό που δε θέλουν να εξοικειωθούν με την ιδέα της αποκέντρωσης.
Οι Περιφέρειες όπως και η δική μας, δε ζητάμε αρμοδιότητες και πόρους για να καλλιεργήσουμε ψευδαισθήσεις και να ικανοποιήσουμε τις τυχόν φιλοδοξίες μας.
Έχουμε κύριοι Βουλευτές συναντηθεί πολλές φορές στους διαδρόμους της Βουλής αλλά και στους προθάλαμους των υπουργικών γραφείων προκειμένου να «παρακαλέσουμε» για την εύνοια του Υπουργού, του Υφυπουργού, του Γενικού Γραμματέα αλλά πολλές φορές και του Δ/ντη και του Τμηματάρχη του Υπουργείου.
Και αυτό γιατί ακόμα σήμερα η γραφειοκρατία και το συγκεντρωτικό κράτος των Αθηνών θέλει και δυστυχώς επιτυγχάνει να ελέγχει την Περιφέρεια σε όλα τα επίπεδα.
Πώς μπορούν λοιπόν οι νέοι θεσμοί να δημιουργήσουν νέες δυνατότητες, νέες ευκαιρίες και νέα δυναμική εάν δεν ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις και οι ιδεοληψίες του κέντρου.
Συνεχίζουμε λοιπόν σαν Περιφέρεια των 48 κατοικημένων νησιών μαζί με τις άλλες αρχές, τους φορείς και τους πολίτες, τον αγώνα μας με ελάχιστο προσωπικό, να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες ως ευκαιρίες και τις δυνατότητες ως αναπτυξιακή προοπτική.
Η πολυδιάσπαση της Περιφέρειάς μας απαιτεί πολυάριθμες υποδομές και δέσμευση οικονομικών και ανθρώπινων πόρων δυσανάλογα μεγαλύτερους από οποιαδήποτε άλλη Περιφέρεια.
Παρά τις δυσκολίες ο στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε υποδομές και καλές υπηρεσίες και στο πιο απομακρυσμένο νησί της Περιφέρειάς μας.
Όμως όπως ανέφερα και στην εισαγωγή μου η ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου και ιδιαίτερα αυτή του Νοτίου Αιγαίου απαιτεί πέρα των διατιθέμενων αναπτυξιακών πόρων να υπάρξει μέριμνα για την εφαρμογή ειδικών πολιτικών και δράσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου