Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Οι εκδηλώσεις της βιβλιοθήκης "Ανωμερίτη" του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου

Οι φετινές εκδηλώσεις αναλυτικά,  θα εστιασθούν:
(α) στις προβολές του Παιδικού Κινηματογράφου, κάθε Κυριακή Πρωί ώρα 11.15΄, στα πλαίσια του Προγράμματος της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης Βιβλίου για παιδιά σχολικής ηλικίας.
(β) στις προβολές επιλεγμένων ταινιών για ενήλικες κάθε Σάββατο, ώρα 20.30΄, στα πλαίσια του Προγράμματος “Λογοτεχνία και Κινηματογράφος” του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου του Υπ. Πολιτισμού.
(γ) σε εκδηλώσεις στα πλαίσια της Λέσχης Ανάγνωσης Βιβλίου. Οι εκδηλώσεις αυτές, οι οποίες προϋποθέτουν την ανάγνωση και επεξεργασία συγκεκριμένων βιβλίων και συζήτηση με τον ίδιο το συγγραφέα, θα ανακοινώνονται μετά από την επιλογή βιβλίου και συγγραφέα κάθε δίμηνο.
(δ) σε ειδικές θεματικές βραδιές αφιερωμένες στον κύκλο “Επιστημονικό βιβλίο και Λογοτεχνία”, σε συνεργασία με γνωστούς επιστήμονες και Ερευνητικά Ιδρύματα.

Οι εκδηλώσεις του Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου 2011 του Προγράμματος “Λογοτεχνία και Κινηματογράφος” είναι αφιερωμένες στον αξέχαστο συμπατριώτη μας συγγραφέα Ιάκωβο Καμπανέλλη που “έφυγε” τον περασμένο Μάρτιο. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει προβολές κινηματογραφικών ταινιών, που βασίζονται σε δικό του σενάριο. Στο τέλος του Κύκλου αυτού θα γίνει ειδική μουσική-φιλολογική βραδιά αφιερωμένη στα μεγάλα του έργα που έχουν μελοποιήσει οι Σταύρος Ξαρχάκος (Το μεγάλο μας Τσίρκο), ο Μίκης Θεοδωράκης (Γειτονιά των Αγγέλων και Μαουτχάουζεν) και “Παραμύθι χωρίς όνομα” του Μάνου Χατζηδάκι.
Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:
Σάββατο 19 Νοεμβρίου: “Στέλλα” του Μιχάλη Κακογιάννη (1955)
Σάββατο 26 Νοεμβρίου: “Ο Δράκος” του Νίκου Κούνδουρου (1956)
Σάββατο 3 Δεκεμβρίου: “Η 7η Μέρα της Δημιουργίας” (1966)
Σάββατο 10 Δεκεμβρίου: “Το κανόνι και τ’ αηδόνι” (1968)
Σάββατο 17 Δεκεμβρίου: “Κορίτσια στον ήλιο” του Βασίλη Γεωργιάδη (1968)

Στις εκδηλώσεις του ίδιου Προγράμματος “Λογοτεχνία και Κινηματογράφος” σε συνεργασία με το “Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης” θα προβληθούν τον Ιανουάριο/ Φεβρουάριο 2012 επτά (7) ταινίες του άλλου μεγάλου δημιουργού που “έφυγε” το 2011, του σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη.
Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:
Σάββατο 7 Ιανουαρίου: Κυριακάτικο Ξύπνημα (1954)
Σάββατο 14 Ιανουαρίου: Το κορίτσι με τα μαύρα (1956)
Σάββατο 21 Ιανουαρίου: Το τελευταίο ψέμα (1958)
Σάββατο 28 Ιανουαρίου: Βυσσινόκηπος (1999)
Σάββατο 4 Φεβρουαρίου: Γλυκειά Πατρίδα (1986)
Σάββατο 11 Φεβρουαρίου: Πάνω κάτω και πλαγίως (1993)
Σάββατο 18 Φεβρουαρίου: Ερόικα (1959)

Στον κύκλο της “Λέσχης Ανάγνωσης Βιβλίου” θα γίνουν δύο επίσης σημαντικές λογοτεχνικές βραδιές αφιερωμένες σε ανθρώπους που “έφυγαν” το 2011
(α) Η πρώτη θα είναι αφιερωμένη στο λογοτεχνικό - ποιητικό - ιστορικό έργο του συμπατριώτη καθηγητή Γιώργου-Αλέξανδρου Μαγκάκη και 
(β) Η δεύτερη θα είναι αφιερωμένη στο λογοτεχνικό έργο του Νίκου Θέμελη, του οποίου η ασθένεια δεν του επέτρεψε να παραβρεθεί πρόπερσι στο Φιλώτι.
Οι εκδηλώσεις αυτού του κύκλου για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο θα ανακοινωθούν στο τέλος του χρόνου.

Όπως είναι γνωστό, όλες οι εκδηλώσεις γίνονται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Σ.Φ.Ν. στο Φιλώτι, με ελεύθερη είσοδο για όλα τα μέλη και τους φίλους της “Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη” του Σ.Φ.Ν. Στην αρχή κάθε μήνα θα εκδίδεται αναλυτικό πρόγραμμα για όλες τις εκδηλώσεις και για τις ταινίες.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκδηλώσεις της “Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη” του Σ.Φ.Ν., έχουν μέχρι σήμερα παραβρεθεί σημαντικοί έλληνες όπως η Ιωάννα Καρυστιάνη, η Μάρω Δούκα, η Άλκη Ζέη, ο Αντώνης Φωστιέρης, ο Τίτος Πατρίκιος, ο Γιώργος Μαρκόπουλος, ο Πάτροκλος Σταύρου, ο Πέτρος Μάρκαρης, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, η Μαρία Στασινοπούλου, ο Γιάννης και η Μαρίνα Αλεξάνδρου, η Ελένη Δικαίου, η Λίτσα Ψαραύτη, ο Φώτης Δημητρακόπουλος, άνθρωποι της τέχνης όπως η Ματίνα Καρρά και ο Γιώργος Γεωγλερής, ο Γιάννης Γλέζος, η Πένυ Ξενάκη, ο Νότης Μαυρουδής και η Αναστασία Μουτσάτσου και οι σκηνοθέτες Παντελής Βούλγαρης και Γιάννης Σμαραγδής. 
 
ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η «Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη» του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου στα πλαίσια των χειμερινών εκδηλώσεων για την περίοδο 2011-2012 συνεχίζει τις κινηματογραφικές προβολές για τα μέλη της που απευθύνονται σε παιδιά σχολικής ηλικίας.
Οι προβολές γίνονται κάθε Κυριακή πρωί στις 11.15 στην αίθουσα διαλέξεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου με ελεύθερη είσοδο.

           Το πρόγραμμα των προβολών για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου είναι:

Νοέμβριος 2011
13/11/2011: «Το αστέρι του Βορρά»
20/11/2011: «Το χρονικό της Νάρνια»
27/11/2011: «Άρθουρ 3: Ο Πόλεμος των Δύο Κόσμων»

Δεκέμβριος 2011
04/12/2011: «Η Μαγεμένη»
11/12/2011: «Η Μελωδία της Ευτυχίας»
18/12/2011: «Το Πολικό Εξπρές»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου