Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Μήνυμα του Υφυπουργού Παναγιώτη Ρήγα για την ημέρα του Περιβάλλοντος


Η καθιέρωση Ημέρας Περιβάλλοντος δεν έχει ως κύριο στόχο να τιμήσουμε τη Φύση ως πηγή και δύναμη ζωής -όπως θα οφείλαμε- αλλά λειτουργεί ως επείγουσα υπενθύμιση προς τον εαυτό μας και προς κάθε κατεύθυνση των άμεσων και εφιαλτικών κινδύνων που διατρέχει το περιβάλλον και το μέλλον της ανθρωπότητας από την ανθρώπινη λεηλασία. Κύριος στόχος αυτής της ημέρας είναι η αφύπνιση και η ευαισθητοποίηση Πολιτείας και πολιτών, σε παγκόσμιο επίπεδο, για τη ζωτική σημασία  του σεβασμού και της προστασίας  του περιβάλλοντος.
Η εξάντληση των φυσικών πόρων και η κλιματική αλλαγή δεν είναι θεωρητικοί κίνδυνοι, ένα πιθανό σενάριο. Είναι μια πραγματικότητα που δυστυχώς βιώνουμε και καλούμαστε να ανατρέψουμε άμεσα και αποτελεσματικά, ξεπερνώντας τον εγωκεντρικό τρόπο σκέψης και δράσης μας και ενεργώντας συντονισμένα σε παγκόσμιο επίπεδο.  
Έχει γίνει πια κατανοητό ότι η αειφόρος διαχείριση των φυσικών πόρων πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής των κρατών.
Αν και οι βιώσιμοι περιβαλλοντικοί στόχοι έχουν ενσωματωθεί στις κυβερνητικές αποφάσεις για επενδύσεις και υπάρχει ανταπόκριση στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, μένουν ακόμα να γίνουν πολλά και προπαντός να μην επαναληφθούν τα τραγικά λάθη του παρελθόντος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου