Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Περί οικονομικών...


Ο Αν. Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για το μέτρο των αποδείξεων προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Λίγες μόνο ώρες πριν από την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος και παρά την κρισιμότητα των στιγμών, ο επικοινωνιακός τακτικισμός της κυβέρνησης “καλά κρατεί”.
Χθες, το γραφείο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών με “πρωτοφανή σπουδή”, απάντησε επιλεκτικά σε δημοσιεύματα του τύπου, σχετικά με το πρόβλημα που έχει ανακύψει στην εφαρμογή του μέτρου των αποδείξεων.

Συγκεκριμένα, προχώρησε στη διάψευση δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο περί “γκάφας και προχειρότητας” του οικονομικού επιτελείου, που θα δημιουργήσουν νέα μη αναμενόμενη υστέρηση στα έσοδα.
Στην ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων αναφέρεται, ότι η εφαρμογή του μέτρου των αποδείξεων αποτελεί βασική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, με την οποία και οι στόχοι των εσόδων επιτυγχάνονται και οι φορολογούμενοι με εισοδήματα μέχρι 40.000 € επωφελούνται από τη φορολογία.
Παράδοξο είναι, ότι το οικονομικό επιτελείο δεν επέδειξε την ίδια σπουδή προκειμένου να διαψεύσει ανάλογου τύπου δημοσιεύματα, βάσει των οποίων η κυβέρνηση προτίθεται στην κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος να συμπεριλάβει και νέα επαχθή φορολογικά μέτρα.
Μεταξύ αυτών, η κατάργηση του αφορολόγητου των 6.000 €, η νέα έκτακτη εισφορά στα ακίνητα κ.α.
Εύλογα, λοιπόν, εγείρονται ερωτηματικά για την επιλεκτική αντίδραση της κυβέρνησης.
Πως από τη μια πλευρά υπερασπίζεται τη μέχρι σήμερα πολιτική της, χαρακτηρίζοντας την μάλιστα ως “επιτυχημένη” και από την άλλη δεν διαψεύδει τα σενάρια που κάνουν λόγο για την επιβολή νέων επαχθών φορολογικών μέτρων ;
Οψόμεθα». 

Ο Αν. Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τα οριστικά στοιχεία για την πορεία των εσόδων του Προϋπολογισμού, για το πρώτο τετράμηνο του 2011:

«Η καταιγίδα των φορολογικών μέτρων, αποδείχτηκε φάρμακο ακατάλληλο για να θεραπεύσει την ακατάσχετη αιμορραγία των φορολογικών εσόδων.
Λειτούργησε αρνητικά, φέρνοντας συρρίκνωση της οικονομίας και εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών.
Το αντίδοτο, βρίσκεται στην οικονομική πρόταση που παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς πρόσφατα στο Ζάππειο ΙΙ, η οποία προβλέπει για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας μας, ότι χρειάζεται ένα «θετικό φορολογικό σοκ», που θα προέλθει μέσα από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Το κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας, η ύφεση σε συνδυασμό με την καθιέρωση πολύ υψηλών φορολογικών συντελεστών, έφεραν αντίθετα αποτελέσματα στα φορολογικά έσοδα του 2011, σε σχέση με εκείνα του 2010, όπου οι φορολογικοί συντελεστές ήταν πολύ χαμηλότεροι.
Συγκεκριμένα:
Tο 1ο τετράμηνο του 2011 τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 14.473 εκατ. €.
Για το ίδιο διάστημα του 2010 τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 15.926 εκατ. €
Δηλαδή, κατακόρυφη πτώση κατά 1.453 εκατ. € ή 9,1 %.
Η σύγκριση, επίσης, με τους στόχους που είχε θέσει ο Προϋπολογισμός του 2011 για την πορεία των εσόδων, είναι εξίσου απογοητευτική.
Τα προβλεπόμενα έσοδα του Προϋπολογισμού για το 1ο τετράμηνο του 2011 ήταν 16.340 εκατ. € και τελικά διαμορφώθηκαν στα 14.473 εκατ. €.
Δηλαδή, απόκλιση από το στόχο κατά 1.867 εκατ. € ή 11,4 %».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου