Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Υπεγράφη Πρωτόκολλο Συνεργασίας του Υπ. Εργασίας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την απασχόληση – Προγράμματα ύψους 5,2 εκατ. ευρώ θα υλοποιηθούν στην Περιφέρεια


Την υλοποίηση προγραμμάτων για την απασχόληση στο Νότιο Αιγαίο, ύψους 5,2 εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης και η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Ρόδο.
Πρόκειται συγκεκριμένα για τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης και τα Προγράμματα Κοινωνικής Οικονομίας για την Απασχόληση, που όπως επισημάνθηκε από την Υπουργό, έχουν κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα για τα νησιά μας.
Η κα Κατσέλη αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προβλήματα του Νότιου Αιγαίου, στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων, που θα γίνει από την Περιφέρεια και σε συνεργασία όλων των τοπικών φορέων, πάντα όμως με αυστηρά κριτήρια και στο πλαίσιο συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.
«Δεν πρόκειται να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος, ενθαρρύνοντας, για παράδειγμα, την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης απλά για την κατάρτιση» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός, «χωρίς να υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα στη διαδικασία δημιουργίας θέσεων εργασίας και αύξησης της απασχόλησης στα νησιά του Νότιου Αιγαίου».

Στην τοποθέτησή της, η κα Κατσέλη αναφέρθηκε στους άξονες - στόχους του σχεδιασμού του Υπουργείου, που είναι η διατήρηση θέσεων εργασίας και η ένταξη των ανέργων στην αγορά, αναλύοντας τη δέσμη των πολιτικών που  ήδη υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν μέσω του ΟΑΕΔ και άλλων φορέων.
Έδωσε πάντως έμφαση στις νέες δράσεις που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας, όπως είναι τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης και τα Προγράμματα Κοινωνικής Οικονομίας για την Απασχόληση.

Κάλεσε μάλιστα τους αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς, να ενημερώσουν τις μικρές κοινωνίες των νησιών μας, ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες που δίδονται μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα.

ΣΤΗ συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου προσκλήθηκαν και παρέστησαν οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι των φορέων του Νοτίου Αιγαίου, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν, να θέσουν ερωτήματα και να ανταλλάξουν απόψεις με την υπουργό Εργασίας, που τους ζήτησε να είναι σε ετοιμότητα ώστε το όλο εγχείρημα να πετύχει προς όφελος των νησιών μας. 

Ομιλία Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη
στη συνεδρίαση του 6ου  Περιφερειακού Συμβουλίου


Η εργασία σ’ ένα μεταβαλλόμενο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον αποτελεί βασικό αγαθό της ανθρώπινης ύπαρξης. Η απουσία της  οδηγεί σε ρήξη του κοινωνικού- οικονομικού συστήματος, όπου σε πολλές περιπτώσεις φτάνει σε επίπεδα παθογένειας, εάν όχι σε ακραίες καταστάσεις.

Είναι πλέον σαφές πως τα δεδομένα στον τομέα της απασχόλησης έχουν αλλάξει, το σταθερό εργασιακό περιβάλλον έχει αρχίσει να αποτελεί παρελθόν ακόμα και σε ισχυρές οικονομίες και η ανεργία αποτελεί τη μάστιγα του 21ου αιώνα.

Στη σημερινή συγκυρία είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι πως οι Περιφέρειες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της οικονομικής και της χρηματοδοτικής κρίσης αλλά και της κλιματικής αλλαγής και των ενεργειακών πόρων και άρα της πολιτικής απασχόλησης.

Οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί όντας πλησιέστεροι στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, έχουν με την πολυετή εμπειρία τους, τη δυνατότητα να υλοποιήσουν προγράμματα και να αναλάβουν δράση για την απασχόληση με πιο συγκεκριμένη στόχευση μιας και έχουν τη δυνατότητα να έχουν γνώση του χώρου, να εντοπίζουν κατά τόπους τις ανάγκες και να ενεργούν άμεσα και πιο αποτελεσματικά σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, δίνοντας οντότητα στην ούτως ή άλλως απαραίτητη διαδικασία της πολυεπίπεδης παρέμβασης για την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων βασιζόμενη στην αρχή της επικουρικότητας και απορρίπτοντας προκατασκευασμένες γραφειοκρατικές λύσεις.

Κρίνουμε ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της αξίας των παρεμβάσεων και κυρίως την αποτελεσματικότητα τους, τη συνέργεια των προγραμμάτων που έχουν τον ίδιο σκοπό, π.χ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του υπουργείου Παιδείας, κ.λ.π

Ο συντονισμός, η αλληλεπίδραση και η συμπληρωματικότητα των προγραμμάτων αυτών μπορούν να αξιοποιηθούν κατάλληλα προκειμένου να συμβάλουν πιο αποτελεσματικά στη διευκόλυνση της απασχόλησης και τη βελτίωση των δομών προώθησης στην απασχόληση.

Τα Τοπικά Σχέδια Απασχόλησης καθώς και τα προγράμματα Κοινωφελούς χαρακτήρα μπορούν να αποτελέσουν την ευκαιρία για συνεργασία των τριών επιπέδων διακυβέρνησης (Εθνικού-Περιφερειακού-Τοπικού), προκειμένου να συγκλίνουν στο Στρατηγικό Σχέδιο της Περιφέρειας μας και να χαράξουμε νέες πολιτικές απασχόλησης και επιχειρηματικότητας με έμφαση στις καινοτόμες δράσεις με την ανάπτυξη επιμέρους πολιτικών και τη δημιουργία υποστηρικτικών μηχανισμών, χρηματοδοτικών εργαλείων και νέων μορφών απασχόλησης.


ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ…

Θέλουμε τα προγράμματα να είναι προσαρμοσμένα στο χώρο μας και τις ιδιαιτερότητες μας.  Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου λόγω της νησιωτικής της μορφολογίας καθώς και των διαφορικών ταχυτήτων ανάπτυξης των πολυάριθμων νησιών, χαρακτηρίζεται από ιδιαιτερότητες και ευκαιρίες – δυνατότητες που διαμορφώνουν ένα σύνθετο αναπτυξιακό περιβάλλον σε ευρωπαϊκό και μεσογειακό επίπεδο.
Η «ανάμειξη» των χαρακτηριστικών της γεωγραφικής ασυνέχειας, της διπλής απομόνωσης, της πολυδιάσπασης του χώρου αλλά και της μοναδικής πολιτισμικής ταυτότητας, συνθέτουν την εικόνα του συγκεκριμένου χώρου.

Ενώ παρουσιάζεται ως σχετικά εύρωστη πληθυσμιακά περιοχή, με θετική μεταβολή του πληθυσμού την τελευταία δεκαετία, σημειώνει τα τελευταία χρόνια μια μείωση στα ποσοστά απασχόλησης και κατά συνέπεια στην αύξηση του ποσοστού ανεργίας, έχοντας φτάσει διψήφιο αριθμό, με ποσοστό 15,3% το 2010 και τους πρώτους μήνες του  2011 το 20,2% (Σύμφωνα με την ΕΛΣΑΤ) γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία και μάλιστα σε μια δυσμενής οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα στο σημείο αυτό θα ήθελα να θέσω σε όλους μας κάποιους προβληματισμούς: 

Ø Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης και ύφεσης για τη χώρα μας, αλλά και μιας γενικότερης κρίσης στο ευρύτερο κοι­νωνικο-οικονομικό  περιβάλλον τόσο της  Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της διεθνούς  σκηνής πως βλέπουμε το αναπτυξιακό μέλλον της Περιφέρειας μας;

Ø Πόσο μπορεί ακόμα να αντέξει το σημερινό αναπτυξιακό μοντέλο με τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού  στα νησιά μας;

Ø Ποιος είναι ο χρόνος θνησιμότητας του όταν τα σημάδια της παρακμής έχουν αρχίσει να διαφαίνονται χρόνο με το χρόνο;

Ø Μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως κοινωνία με όρους παρελθοντικούς και αναπτυξιακά πρότυπα που έχουν πλέον χάσει τη δυναμική τους;

Σαφώς και ΟΧΙ!

Είναι πια καιρός να στρέψουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο σε μια ισόρροπη παραγωγική διαδικασία με όρους αειφορίας στοχευμένη πλέον σε ΠΟΙΟΤΙΚΑ και όχι ΠΟΣΟΤΙΚΑ χαρακτηριστικά.

Είναι καιρός να διασυνδέσουμε τα παραγωγικά μας πλεονεκτήματα με μια δυναμική σχέση αλληλεπίδρασης και αλληλοτροφοδότησης. Να σχεδιάσουμε  δημόσιες πολιτικές και  να προγραμματίσουμε δράσεις που  να συνδέονται με τη δομή και τη διάρθρωση του παραγω­γικού μας συστήματος. προκειμένου μέσα από τη βελτίωση αλλά και τη διασύνδεση των νευραλγικών μας κλάδων, όπως είναι η Γεωργία, ο Τουρισμός, οι Υπηρεσίες και οι Κατασκευές, να δημιουργηθεί μία δυναμική βέλτιστης οικονομικά και κοινωνικά απόδοσης.  

Είναι καιρός να προτάξουμε πολιτικές  που θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση του αναπτυξιακού δυναμικού της περιφέρειας μας. Να ξεφύγουμε  από τη λογική της απλής μεταφοράς πόρων και μάλιστα κοινοτικών και να λειτουργήσουμε στη λογική της Επένδυσης στο Ανθρώπινο Κεφάλαιο της και της Πρόσβασης στην Κοινωνία της Γνώσης.

Να αξιοποιήσουμε στο έπακρο κάθε πόρο, είτε εθνικό, είτε κοινοτικό, είτε δικό μας, αποσκοπώντας στην  ανάπτυξη και την ενσωμάτωση στον παραγωγικό και κοινωνικό  ιστό των νησιών μας της νέας τεχνολογίας, της γνώσης, της καινοτομίας και της πληροφόρησης.  
Συνιστώσες που αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την αναβάθμιση του αναπτυξιακού ρόλου και τη συμβολή της Περιφέρειας μας στην αύξηση της απασχόλησης και της επίτευξης της πραγματικής σύγκλισης σε ενδοπεριφερειακό επίπεδο.


ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Στο πλαίσιο της αναπτυξιακής μας στρατηγικής είναι αδήριτη η ανάγκη της συνεργασίας μας με όλους τους φορείς που συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική αναπτυξιακή διαδικασία της ΠΝΑ.  
Είναι πολύ σημαντικό όλοι μαζί, Περιφέρεια, Δήμοι, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Παραγωγικοί φορείς, Κοινωνικοί εταίροι, επιχειρήσεις, ΜΚΟ, ΟΑΕΔ, κλπ, να οικοδομήσουμε από κοινού ένα είδος «Κοινωνικού Συμβολαίου»  με  σκοπό τη χάραξη και εφαρμογή δράσεων για την απασχόληση σύμφωνα με  τις ανάγκες των τοπικών μας κοινωνιών και τα χαρακτηριστικά της περιφερειακής μας  οικονομίας.  

Είναι πολύ σημαντικό να ξεφύγουμε από τις στείρες λογικές του παρελθόντος με τον κατακερματισμό και την πολυδιάσπαση των τοπικών μας δυνάμεων, πρακτικές που μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού ως χώρα.

Είναι καιρός να περάσουμε από τη διαχείριση  αποσπασματικών πολιτικών στην ανάπτυξη στοχευμένων  πολιτικών, με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και εξορθολογισμό των δαπανών. Μόνο ενοποιώντας τις δυνάμεις μας μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας και να αποδομήσουμε τα εμπόδια που παρουσιάζονται κατά την εφαρμογή των πολιτικών μας.

Οι ρόλοι είναι διακριτοί: Η Περιφέ­ρεια μέσα από τον αναπτυξιακό της χαρακτήρα ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ οριζόντιες δράσεις, οι τοπικές αρχές  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΝ και από κοινού συνεργάζονται  με τις  παραγωγικές τάξεις και τους κοινωνικούς εταίρους για την υλοποίηση  συγκεκριμένων δράσεων στην κατεύθυνση μίας ολοκληρωμένης προσέγγισης της περιφερειακής βιώσιμης ανάπτυξης και όχι μίας επιδοματικής επιχορήγησης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια.

Σήμερα, ως Περιφερειακό Συμβούλιο, χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κας Λούκας Κατσέλη, να υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με την Περιφέρεια Ν.Αιγαίου για την υλοποίηση των Τοπικών Σχεδίων  για την Απασχόληση (ή Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Απασχόλησης) (ΤοπΣΑ) και  των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα.

Επικροτούμε την προσπάθεια που κατέβαλε για αύξηση του Π/Υ για το Ν. Αιγαίο καθώς η κατανομή που έγινε κατά το σχεδιασμό του ΕΣΠΑ το 2006 δεν διασφάλισε επαρκείς πόρους για το Ν. Αιγαίο και φυσικά όχι μόνο στον τομέα των Ανθρωπίνων Πόρων αλλά και σε άλλους τομείς….

Ευελπιστούμε  οι διασφαλισμένοι πόροι για το Ν. Αιγαίο να έχουν  μια δυναμική ανατροφοδότηση από πλευράς υπουργείου, διασφαλίζοντας ακόμα περισσότερους πόρους καθώς οι ανάγκες της Περιφέρειας μας είναι μεγάλες, οι αναπτυξιακές προκλήσεις ακόμα μεγαλύτερες και οι διατιθέμενοι πόροι δυσανάλογοι  των  παραπάνω συνιστωσών.

Από την πλευρά μας , δεσμευόμαστε πως θα πετύχουμε τους Στόχους μας ως προς την επιτυχή υλοποίηση των ΤοΠΣΑ και των προγραμμάτων Κοινωφελούς χαρακτήρα, όχι μόνο απορροφώντας το σύνολο των πόρων αλλά και δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την επιτυχή εφαρμογή τους.

 Όλοι μαζί θα καταφέρουμε να χτίσουμε ένα νέο αναπτυξιακό υπόβαθρο στο Ν. Αιγαίο, αξιοποιώντας ότι πιο πολύτιμο διαθέτουμε: το Ανθρώπινο Κεφάλαιο που αποτελεί τον βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής μας διαδικασίας.  
Το έμψυχο δυναμικό της Περιφέρειας  μας σε συνδυασμό με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών μας  θα αποτελέσουν τη ατμομηχανή της περιφερειακής μας ανάπτυξης,


Η αντιμετώπιση της ανεργίας με την ενίσχυση  της Απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο αποτελεί ένα από τα μεγάλα μας στοιχήματα.  Τα περιθώρια έχουν στενέψει, οι ευκαιρίες είναι ελάχιστες έως μηδαμινές, οι διαθέσιμοι πόροι μειώνονται συνεχώς και οι εποχές των παχιών αγελάδων αποτελούν μακρινό παρελθόν.
Ξέρουμε πως η μόνη λύση είναι  να πάρουμε τις τύχες του τόπου μας στα χέρια μας  και να αυτενεργήσουμε (όσο φυσικά μας το επιτρέπει το γραφειοκρατικό και αρτηριοσκληρωτικό κράτος).

Το Υπουργείο Εργασίας προχώρησε στην αποκέντρωση προγραμμάτων εγκαινιάζοντας στην πράξη αυτό που θα πρέπει να πράξουν και άλλοι υπουργοί:
Την αποκέντρωση όσο το δυνατό περισσότερων αρμοδιοτήτων  και αντίστοιχων πόρων  στις καλλικρατικές  Περιφέρειες, αποδεικνύοντας εμπράκτως πως η Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας έχει ενηλικιωθεί και μπορεί πλέον να αναλάβει τη διακυβέρνηση της περιοχής της.

Διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση παρεμφερών προγραμμάτων, όπως ήταν οι Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης, η Κοινοτική Πρωτοβουλία Equal, τα Αστικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα,  είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την εφαρμογή των νέων προγραμμάτων απασχόλησης προσαρμόζοντας τα στις τοπικές μας ανάγκες και τις αναπτυξιακές μας ιδιαιτερότητες.
Τόσο επιχειρησιακά όσο και οργανωτικά είμαστε έτοιμοι για να σχεδιάσουμε την εφαρμογή των Τοπικών Σχεδίων για την Απασχόληση (ΤοπΣΑ) και των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα.
Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων και  στη στήριξη του τομέα της  κοινωνικής οικονομίας με τη δημιουργία νέων μορφών απασχόλησης. Θέλουμε όσο το δυνατό περισσότεροι ενεργοί πολίτες να έχουν δουλειά, προσδοκάμε ο δείκτης της ανεργίας στην Περιφέρεια  μας να πέσει σε μονοψήφιο αριθμό γιατί σίγουρα θα ήταν ουτοπικό να πούμε πως θα εξαλειφθεί τελείως.

Για μας η Απασχόληση δεν σταματά με τα προγράμματα του υπουργείου εργασίας. Αποτελούν μέρος της συνολικότερης μας αναπτυξιακής πολιτικής με επίκεντρο τη διασφάλιση της ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
Γιατί για  εμάς η εργασία αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας. 
«Είναι φως στη ζωή», (Πίνδαρος)…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου