Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Γιατί φοβούνται την «Διαύγεια»;

 
Για άλλη μία φορά, οι πράξεις της Δημοτικής Αρχής είναι ανακόλουθες με όσα επαγγέλλεται, ακόμη και εγγράφως. Για του λόγου το αληθές:

Στις 26/6/2011 έγραφαν σε Δελτίο Τύπου…
«Η δημοτική αρχή, δίνοντας προτεραιότητα σε θέματα διαφάνειας και ενημέρωσης, αποφάσισε να δίνει στη δημοσιότητα την καθημερινή οικονομική κατάσταση του Δήμου, προκειμένου να ενισχύσει τη διαφάνεια και τη δυνατότητα ελέγχου από τον κάθε δημότη. Η πρωτοβουλία αυτή δεν αποτελεί προϊόν νομικής υποχρέωσης, αλλά ηθικής δέσμευσης ότι, κατά τη διάρκεια της θητείας μας, θα πορευόμαστε με βάση την εντιμότητα, την αξιοπιστία, το σεβασμό και τη διαφάνεια».


Στις 4/10/2011 αποφάσιζαν…
Να μην αναρτήσουν ξανά Χρηματικά Εντάλματα Πληρωμής καθώς (όπως αναφέρει η εφημερίδα ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ στις 16/11/2011): «…Κι αυτό έχει να κάνει με δύο βασικούς λόγους. Ο ένας πρακτικός. Καλώς ή κακώς ο Δήμος δεν έχει την πολυτέλεια να διαθέτει έναν υπάλληλο κάθε ημέρα ώστε να ανεβάζει στο διαδίκτυο τα χρηματικά εντάλματα πληρωμών καθώς ο χρόνος είναι αρκετός και άνευ ουσίας. Και με τη λέξη «άνευ ουσίας» πηγαίνουμε στον δεύτερο λόγο που είναι και ο πλέον καθοριστικός για την απόφαση που έχει ληφθεί από την δημοτική αρχή ώστε να μην συνεχίζεται η ανάρτηση των ΧΕΠ. Ποιος είναι αυτός; Μα η γνωμάτευση του Νομικού Τμήματος ότι δεν υπάρχει καμία υποχρέωση από το Δήμο να γίνεται η ανάρτηση των συγκεκριμένων ενταλμάτων. Όπως ειπώθηκε «όλα τα δικαιολογητικά είναι γνωστά και δημοσιευμένα, το μόνο που ουσιαστικά δεν αναρτούμε είναι το ένταλμα πληρωμής. Από τη στιγμή που υπάρχει και η γνωμάτευση του Νομικού Τμήματος όλα είναι νόμιμα».

Η ανακολουθία των δύο κειμένων είναι προφανής, αφού στο πρώτο η διαφάνεια και η δυνατότητα ελέγχου από τον κάθε δημότη δεν αποτελεί προϊόν νομικής υποχρέωσης αλλά ηθικής δέσμευσης, ενώ στο δεύτερο η γνωμάτευση του Νομικού Τμήματος περί της μη ανάρτησης των Χρηματικών Ενταλμάτων Πληρωμής στην «Διαύγεια» είναι αρκετή για να απαλλάξει την Δημοτική Αρχή από την νομική υποχρέωση. Αλήθεια «με την ηθική δέσμευση ότι κατά την διάρκεια της θητείας τους θα πορεύονται με βάση την εντιμότητα, την αξιοπιστία, το σεβασμό και την διαφάνεια» τι ισχύει; Είναι νόμιμη η καταστρατήγηση της ομόφωνης αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου της 26/6/2011 περί ηλεκτρονικής δημοσίευσης στην ιστοσελίδα του Δήμου όλων των οικονομικών στοιχείων σε καθημερινή βάση χωρίς νεότερη απόφαση του Συμβουλίου;

Και στις 10/11/2011 ψήφιζαν στην Οικονομική Επιτροπή…
την διάθεση από τον δημοτικό προϋπολογισμό του έτους 2011 πίστωσης ύψους 101.932,12€ στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κο Απόστολο Κων. Ψαρρά

Επειδή ο συνδυασμός και τα στελέχη του απειλούνται με μηνύσεις, αφήνουμε τον σχολιασμό και την κρίση για τα παραπάνω τους πολίτες της Νάξου & των Μικρών Κυκλάδων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου