Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Με “ανοικτά χαρτιά” σε μια συζήτηση ουσίας για το Νεώριο


Δεν αποτελεί στοιχείο του πολιτικού μου ήθους η κομπορρημοσύνη και η αυτοπροβολή και έχω συνειδητά απορρίψει τα φτηνά επικοινωνιακά κόλπα και τις παλαιομοδίτικες πολιτικές πρακτικές του “κατόπιν ενεργειών μου”, θεωρώντας ότι και πολιτικά απαράδεκτα είναι, αλλά και αναξιοπρεπή.
Όταν όμως η κακοπιστία και η αγνωμοσύνη και η συστηματική αποσιώπηση αλλά και διαστρέβλωση γεγονότων με αδικούν και θίγουν συστατικά στοιχεία της προσωπικότητας μου, οφείλω να αντιδράσω για να αποκαταστήσω την αλήθεια αλλά και για να αυτοπροστατευτώ στοιχειωδώς.

Αναφέρομαι στο ζήτημα του Νεωρίου και σε όσα ελέχθησαν, αλλά κυρίως σε όσα απεκρύβησαν σχετικά με την στάση μου και τις ενέργειες μου με στόχο την με κάθε τρόπο και μέσον στήριξη του Νεωρίου.
Ουδέποτε αρνήθηκα, δεν είχα κανένα λόγο άλλωστε να το πράξω, να συμμετέχω σε συνάντηση με τους εκπρόσωπους του Νεωρίου και μάλιστα να συναντηθώ με το σύνολο των εργαζομένων, για να τους ενημερώσω για τις ενέργειες μου, τις ενέργειες της κυβέρνησης αλλά και τις απόψεις μου σχετικά με το μέλλον της επιχείρησης.
Όταν όμως η συνάντηση προσδιορίζεται χρονικά μονομερώς, χωρίς καμία συνεννόηση και σε μέρα που αντικειμενικά δεν μπορώ να συμμετέχω, έχω κάθε δικαίωμα να υποθέσω οτιδήποτε σχετικά με τα κίνητρα αυτής της ενέργειας
Θα μπορούσε η συνάντηση να γίνει την Παρασκευή, μια μέρα μετά, όταν όλοι οι βουλευτές θα είχαμε την δυνατότητα να είμαστε παρόντες. Η αιτιολογία που προβλήθηκε ότι η ΔΕΗ θα έκοβε το ρεύμα στο Νεώριο την Παρασκευή - πράγμα που δεν έγινε- κρίνεται τουλάχιστον ανεπαρκής. Αλλά και η μεταχείριση που έτυχε η επιστολή, που συνυπογράψαμε με τον συνάδελφο κο. Γιώργο Παπαμανώλη, από ανθρώπους που γνώριζαν από πρώτο χέρι τις ενέργειες που έχω καταβάλει για να στηρίξω το Νεώριο μου προκάλεσε πικρία.
Αναγκάζομαι επομένως να δημοσιοποιήσω αναλυτικά όλες τις ενέργειες που μέχρι σήμερα – από καθήκον και υποχρέωση απέναντι στους εργαζομένους- έχω κάνει και οι οποίες είναι σε γνώση και των συνδικαλιστικών εκπρόσωπων αλλά και της διοίκησης της επιχείρησης
1. Για το θέμα της άμεσης πληρωμής των τριών πυροσβεστικών σκαφών που ναυπηγήθηκαν στο Νεώριο, πραγματοποίησα τέσσερις προσωπικές παραστάσεις στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην μία ήταν παρόντες και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, προκειμένου να ξεπεραστούν όλες οι νομικές δυσκολίες που αφορούσαν στην πληρωμή των δυο πρώτων σκαφών στο τέλος του 2010.
Οι τηλεφωνικές μου επαφές με τον αρμόδιο Υφυπουργό ήταν καθημερινές προκειμένου, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων, να υπογράψει ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κος Μανώλης Όθωνας, την παράταση της παράδοσης των σκαφών. Για την πράξη του αυτή ο κύριος Όθωνας επικρίθηκε από συγκεκριμένο περιοδικό, ότι παρανομεί και ευνοεί σκανδαλωδώς ιδιωτική επιχείρηση, προκαλώντας βλάβη στο δημόσιο.
Μετά την παραλαβή των σκαφών, σε χρόνο ρεκόρ, ως αρμόδιος Υφυπουργός για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενέγραψα συμπληρωματική πίστωση 3.000.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να καλυφτεί η δαπάνη της πληρωμής των δυο σκαφών.
Κατά απόλυτη προτεραιότητα, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, διεκπεραίωσαν όλη την γραφειοκρατική διαδικασία και έστειλαν στην Τράπεζα της Ελλάδος το αναγκαίο ποσόν το οποίο και εκταμιεύτηκε ταχύτατα το Δεκέμβριο του 2010 προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του Νεωρίου.
Το ίδιο επαναλήφθηκε με την παράδοση του τρίτου πυροσβεστικού σκάφους. Και σε αυτή την περίπτωση υπέγραψα αύξηση του ορίου πληρωμών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κατά 2.000.000 ευρώ το οποίο και μεταβιβάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος ταχύτατα ώστε να εκταμιευτεί το ποσόν χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση όταν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της παραλαβής.
Οι πάντες γνωρίζουν ότι στην δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, η εξόφληση  των προμηθευτών του δημοσίου και των κατασκευαστών δημοσίων έργων καθυστερούν για χρόνια ολόκληρα και όλες οι εταιρίες απασχολούν εργαζόμενους και έχουν αντίστοιχες υποχρεώσεις με αυτές του Νεωρίου Είναι επομένως ανυπόστατος ο ισχυρισμός ότι υπήρξε η παραμικρή καθυστέρηση στην πληρωμή των πυροσβεστικών σκαφών.
Όσον αφορά τα ποσά που παρακρατήθηκαν αφορούν ρήτρες έγκαιρης παράδοσης και προβλέπονται από τη σύμβαση. Ουδείς υπουργός ή άλλο πολιτικό πρόσωπο έχει το δικαίωμα να απεμπολεί συμβατικά δικαιώματα του Ελληνικού δημοσίου.
2. Σχετικά με την επισκευή των δυο δεξαμενών του πολεμικού ναυτικού θέλω να κάνω γνωστό ότι υπήρξαν τρείς τουλάχιστον συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ( κο Βενιζέλο και κο Μπεγλίτη) παρόντων των εκπροσώπων των εργαζομένων και πάμπολλες προσωπικές μου παραστάσεις και συνεχής επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς.
Έχει εξηγηθεί αναλυτικότατα και κατ’ επανάληψη ότι η ανάληψη του έργου από το Νεώριο μπορεί να προέλθει αποκλειστικά και μόνο μετά από δημόσιο διαγωνισμό. Οι λύσεις της “ευκολίας” και της απευθείας ανάθεσης που ακολουθηθήκαν στο παρελθόν, οδήγησαν στα γνωστά αποτελέσματα με ροές “μαύρου χρήματος” προς πάσα κατεύθυνση.
Η διαγωνιστική διαδικασία διέπεται από συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο το οποίο ουδείς μπορεί να κόβει και να ράβει στα μέτρα του.
Στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την επισκευή των δεξαμενών προσήλθαν οι εταιρείες του “Νεωρίου” και του “Σκαραμαγκά” με ανταγωνιστικές προσφορές. Το  “Νεώριο” έκανε προσφυγή σε βάρος της συμμετοχής του “Σκαραμαγκά” και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κος Μπεγλίτης την έκανε δεκτή, παρά της αντίθετες εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων.
Ο “Σκαραμαγκάς” προσέφυγε  κατά της απόφασης του Υπουργού με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Γίνεται προσπάθεια αυτά τα εμπόδια να ξεπεραστούν , με την τήρηση όμως των όρων της νομιμότητας.
Αυτή είναι η πραγματικότητα για τις δεξαμενές και τα περί “σκοτεινών σχεδίων” και  “κοροϊδίας ”, όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά απογοητεύουν και κάνουν άκρως επιφυλακτικούς όσους θελήσουν να προωθήσουν ευνοϊκή λύση για το Νεώριο.
Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από κάποιον, που ενώ αγωνίζεται με ειλικρινή διάθεση, ταυτόχρονα να αμφισβητείται συστηματικά η πρόθεση του. Η τακτική αυτή μόνο κακές υπηρεσίες προσφέρει στο Νεώριο και στους εργαζόμενους.
3. Σχετικά  με την αντιμετώπιση του Νεωρίου από την ΔΕΗ, θέλω να κάνω γνωστό ότι τέσσερις τουλάχιστον φορές με παρέμβαση του Υφυπουργού Ενέργειας κου Γιάννη Μανιάτη, μετά από έγραφες και προφορικές οχλήσεις μου, ανεστάλη η απόφαση της ΔΕΗ για διακοπή της ηλεκτροδότησης του Νεωρίου.
Την Παρασκευή υπήρξε και πάλι επικοινωνία μου με τον πρόεδρο της ΔΕΗ κο Ζερβό, το ίδιο έπραξαν και οι κύριοι Δεκαβάλας και Πουσαίος και απετράπει προσωρινά η διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Καταβάλλονται προσπάθειες να κάνει δεκτή η ΔΕΗ ειδική ρύθμιση για το Νεώριο ώστε να εξαλειφτεί η συνεχής απειλή της διακοπής ρεύματος. Δεν πρέπει όμως να μας διαφεύγει ότι και η ΔΕΗ ως επιχείρηση οφείλει να τηρεί ενιαίους κανόνες αντιμετώπισης των οφειλετών της. Παρ όλα αυτά η στάση της απέναντι στο Νεώριο μονά ως ευνοϊκή μπορεί να χαρακτηριστεί.
Δεν θεωρώ σκόπιμο να επεκταθώ σε επιπλέον θέματα για να καταστήσω σαφές ότι τόσο το προσωπικό μου ενδιαφέρον όσο και αυτό της κυβέρνησης έχει εκδηλωθεί έμπρακτα υπέρ του Νεωρίου, δεδομένης βέβαια της δύσκολης συγκυρίας.
Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι αυτή η μακροσκελής επιστολή μου δεν θα είχε γραφεί αν δεν διαπίστωνα ότι ορισμένοι επιδεικνύουν δυσεξήγητα κακοπιστία, υιοθετούν αδιέξοδες και ζημιογόνες συγκρουσιακές τακτικές και συσκοτίζουν την πραγματικότητα.
Δηλώνω ότι θα συνεχίσω να στηρίζω ουσιαστικά την προσπάθεια του Νεωρίου να επιβιώσει και να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας. Θα συνεχίσω να το κάνω γιατί το οφείλω στους ανθρώπους του μόχθου και στην συνείδηση μου. Δεν με απασχολούν ούτε δίνω καμία αξία στα επικοινωνιακά “σόου” όσων ενδιαφέρονται κυρίως για την προσωπική τους εικόνα και ελάχιστα για την λύση του προβλήματος. Είμαι πρόθυμος να συμμετέχω σε οποιαδήποτε συνάντηση που θα έχει σαν στόχο της εξεύρεση λύσης για το Νεώριο, αρνούμαι όμως συνειδητά να γίνω πρωταγωνιστής σε “ριαλιτι σόου”.
Η πολιτεία έχει ευθύνη να στηρίξει την εθνική μας βιομηχανία και ιδιαίτερα αυτή στο νησιώτικο χώρο όπως το Νεώριο. Από την άλλη πλευρά το Νεώριο ως ιδιωτική επιχείρηση οφείλει να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να λειτουργεί ανταγωνιστικά στο χώρο του.
 Οι προϋποθέσεις υπάρχουν, χρειάζεται επιχειρησιακό σχέδιο που θα λαμβάνει υπόψη την συγκυρία αλλά και τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές του ναυπηγείου να δραστηριοποιηθεί και σε άλλους τομείς εκτός του κλάδου των ναυπηγοεπισκευών.
Με λογική “ελεημοσύνης” καμιά επιχείρηση δεν επιβιώνει και καμιά θέση εργασίας δεν δασώνεται.
Θεωρώ ότι οι φορείς της Σύρου πάντα με “ανοικτά χαρτιά” στηρίζουν το Νεώριο. Ας ανοίξουν και οι άμεσα υπεύθυνοι τα δικά τους χαρτιά για το μέλλον της επιχείρησης.
Σε ότι με αφορά θα σταθώ δίπλα τους και θα ενισχύσω κάθε βιώσιμη και ρεαλιστική πρόταση που διασφαλίζει το μέλλον και την ανάπτυξη του ναυπηγείου καθώς και το μέλλον της εργασίας για τους σημερινούς και μελλοντικούς εργαζόμενους του Νεωρίου.







Με εκτίμηση,
Παναγιώτης Ρήγας
Βουλευτής Κυκλάδων - ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου