Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΝΟΨΕΙ ΕΠΑΦΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΜΕ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΧΙΟΧΑΝΕΣ ΧΑΝ

Σύσκεψη προετοιμασίας ενόψει της συνάντησης του Περιφερειάρχη, κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, με τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Ε.Ε κ. Χιοχάνες Χαν, πραγματοποιήθηκε στη Σύρο.

Ο Περιφερειάρχης συναντήθηκε με τους Αντιπεριφρειάρχες κ. Γιώργο Πουσσαίο, κ. Τζώρτζη Μακρυωνίτη, κα Δέσποινα Διακοσταυριανού, τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γιώργο Γκούφα και τον προϊστάμενο της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, Αντώνη Βουτσίνο και συζήτησαν αναλυτικά όλους τους άξονες του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου καθώς και  το ΕΣΠΑ στο σύνολο του.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να εκφραστεί η αντίθεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην πρόθεση του καθ' ύλην αρμόδιου Υπουργείου να μεταφερθούν πόροι από τον τομέα υποδομών στον τομέα των επενδύσεων.

Επίσης, η Περιφέρεια πρόκειται να ζητήσει να γίνει εκχώρηση πόρων από τα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου, ενώ θα διεκδικήσει να αναλάβει απευθείας τη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2013-2020, λόγω της ιδιαιτερότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η πρόταση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτικής της ΕΕ που σκοπεύει να προσεγγίσει τη νέα γενιά ευρωπαϊκών προγραμμάτων (μετά το 2013) μέσω των φορέων τοπικής διακυβέρνησης και ειδικότερα τις Περιφέρειες.

Ακόμα, θα ζητηθεί από τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, να υπάρξει ειδική μέριμνα για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με τη δυνατότητα ναυπήγησης -με πόρους ΕΣΠΑ- πλοίων που να καλύπτουν τις ανάγκες ενδοεπικοινωνίας των νησιών. Στο ίδιο πλαίσιο, θα προταθεί η κάλυψη της δαπάνης ναυπήγησης άλλων πλωτών μέσων που θα καλύπτουν ευρύτερες ανάγκες, όπως πλωτά κέντρα υγείας, θαλάσσια ασθενοφόρα και φορτηγίδες για μεταφορά κινητών μονάδων (π.χ. ΚΤΕΟ, σφαγείων, ανακυκλώσιμων υλικών κ.ά).

Τέλος, όπως επισημαίνει ο κ. Μαχαιρίδης “Μόνιμη και σταθερή παραμένει η θέση της Περιφέρειας για ειδικό πρόγραμμα για το Νότιο Αιγαίο και δημιουργία Ηλεκτρονικής Περιφέρειας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου