Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Η "Φιλοξένια" στις "Ελληνικές Γευστικές Διαδρομές"


Ο Σύλλογος Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων «Φιλοξενία»  πήρε μέρος σε ειδική
θεματική έκθεση για τα τοπικά προϊόντα η οποία σημείωσε εξαιρετική επιτυχία.
 Η έκθεση διοργανώθηκε από την  «ΕΣΤΙΑ» σε συνεργασία για την «Προώθηση της Ελληνικής Γαστρονομίας» και το κίνημα πολιτών
«Καταναλώνουμε  ό,τι παράγουμε» και είχε τον τίτλο «Ελληνικές Γευστικές Διαδρομές» την οποία συνδιοργάνωσαν με το υπουργείο Αγροτικής
Ανάπτυξης και Τροφίμων, τη Δευτέρα 30 και
Τρίτη 31 Μαΐου 2011,  στην Αθήνα, στον ανοιχτό
χώρο της Πλατείας Κλαυθμώνος.
Στην εκδήλωση, η οποία πλαισιώθηκε από σειρά επιμέρους εκδηλώσεων, συμμετείχαν
εκπρόσωποι  από τις 13 περιφέρειες της χώρας.
Στο πλαίσιο της διήμερης εκδήλωσης που
πραγματοποιήθηκε  στην πλατεία Κλαυθμώνος,
εκτός των άλλων εκδηλώσεων, 100 σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος παρασκεύασαν μία
τεραστίων διαστάσεων "ελληνική σαλάτα", βάρους άνω των 700 κιλών.


    Η σαλάτα περιείχε μία πλειάδα υλικών από πολλές περιοχές της Ελλάδος όπως η Κρήτη, η Ζάκυνθος, η Πελοπόννησος και η Ήπειρος. Τα υλικά τοποθετήθηκαν σε 18 τεράστιες γαβάθες από τους σεφ, με ιδιαίτερη μαεστρία και ταχύτητα και ήταν τα εξής: αγγούρια, ελιές, ντομάτες, φέτα, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, πράσινη πιπεριά, κρεμμυδάκια ξερά, παξιμάδια, μαϊντανός, σέλερι και μαρούλι
 (το οποίο οι σεφ έκοψαν και τοποθέτησαν με τα χέρια για να μην οξειδωθεί  με τη χρήση μαχαιριού).

    Στη συνέχεια, η σαλάτα χωρίστηκε σε 8500 μερίδες 60γρ. για να διανεμηθεί στον κόσμο, ενώ το περίσσευμά της δόθηκε στον Δήμο Αθηναίων για να χρησιμοποιηθεί για το Ίδρυμα Αστέγων. Στην εκδήλωση   συμμετείχε ως μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος  ο Ναξιώτης σεφ ο δικός μας Δημήτρης Παπαδόπουλος.
    Όπως δήλωσε  η γαστρονόμος και συγγραφέας Μαρία Λόη ( η οποία βραβεύτηκε και ανακηρύχτηκε ως Παγκόσμια Πρέσβειρα της Ελληνικής Γαστρονομίας) "Η ελληνική σαλάτα αποτελείται από τα πιο αγνά υλικά, είναι ένα πλήρες γεύμα και μπορεί να καταναλωθεί είτε για πρωινό, είτε για μεσημεριανό, είτε για βραδινό."
Ο Σύλλογος Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων «Φιλοξενία» παρουσίασε για λόγους προβολής τη συμμετοχή του ως προβολή του νησιού συνολικά.  Διανεμήθηκε το ειδικό έντυπο του Συλλόγου « Γεύση από Νάξο» καθώς επίσης έντυπα της Ένωσης Ξενοδόχων, τουριστικοί χάρτες, DVD, και άλλα έντυπα με τα τοπικά προϊόντα.
 Η  συμμετοχή αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού άλλοι γείτονες ανταγωνιστικοί μας προορισμοί δεν συμμετείχαν έχοντας σκοπό  να συμμετάσχουν στην έκθεση (η οποία τελικά ακυρώθηκε) η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί 1-4 Ιουνίου στο μετρό του Συντάγματος. Με δεδομένο λοιπόν ότι και η παραδοσιακή έκθεση «Τουριστικό Πανόραμα» που γίνονταν αυτή την εποχή στην Αθήνα δεν έγινε φέτος  η έκθεση αυτή ήταν μια πολύ δυνατή παρουσία της Νάξου λίγο πριν την επιλογή προορισμού του εισερχόμενου τουρισμού.
Ο σύλλογος Μαζικής Εστίασης ευχαριστεί για την προσφορά και βοήθειά τους:  τις ποτοποιίες Βαλληνδρά και Προμπονά, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, τα Τυροκομεία Πιτταρά και Εμμ. Κουφόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου