Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Οι θέσεις του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ στην 7η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν Αιγαίου





Σημαντικά θέματα προς συζήτηση περιλάμβανε η 7η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν Αιγαίου, που έγινε στη Σύρο στις 30 Μαΐου, που αφορούσαν μεταξύ άλλων στη βιωσιμότητα του ναυπηγείου ΝΕΩΡΙΟΥ,  στο ναυάγιο του SEA DIAMOND, στη διαχειριστική επάρκεια της Περιφέρειας και υπηρεσιών της, στην προώθηση πιλοτικών προγραμμάτων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης στη Χάλκη και στην Ανάφη, στην γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου σε σχέση με την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις ιχθυοκαλλιέργειες (υδατοκαλλιέργειες) και στη συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας στον Φορέα Διαχείρισης της περιοχής ΝΑΤΟΥΡΑ Καρπάθου- Σαρίας.

Για το θέμα του ναυπηγείου ΝΕΩΡΙΟΥ, ο Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ και Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, πρότεινε να βγει ομόφωνο ψήφισμα (δυστυχώς δεν έγινε αυτό κατορθωτό) με προτάσεις και λύσεις που δίνουν άμεσα ανάσα ζωής στο ναυπηγείο, σε μια εποχή βαθιάς κρίσης, ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος για κινήσεις σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο που θα το ξανακάνουν βιώσιμο μέσα από πράσινες καινοτομίες και κατασκευές. Τα κύρια σημεία της απόφασης που ψήφισε τελικώς και ο Νίκος Χρυσόγελος είναι: η υποστήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου προς τον αγώνα των εργαζομένων να κρατήσουν ζωντανό το ναυπηγείο, η απαίτηση από την κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την επιβίωσή του σε τομείς που έχει δυνατότητα, όπως είναι για παράδειγμα η ρύθμιση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τη ΔΕΗ, η εισαγωγή στις συμβάσεις με εταιρίες που επιδοτούνται για δρομολόγια σε άγονες γραμμές του Ν Αιγαίου της υποχρέωσης να επισκευάζουν τα σκάφη τους στο ναυπηγείο κα. Πίεση μπορεί να ασκήσουν συντονισμένα και οι φορείς και πολίτες – ως έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης τους προς τους εργαζόμενους του ναυπηγείου – προς τις ναυτιλιακές εταιρίες γενικότερα που έχουν πλοία στο Αιγαίο ώστε να χρησιμοποιούν το ναυπηγείο για επισκευές και συντηρηση. Ο Νίκος Χρυσόγελος διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους, το Εργατικό Κέντρο, το Περιφερειακό Συμβούλιο και τον εκπρόσωπο της ιδιοκτησίας για τη δέσμευση του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ να συνεχίσει να συνεργάζεται μαζί τους και με τους επαγγελματικούς φορείς προς αυτή την κατεύθυνση και να συμβάλλει σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας τη συνεργασία με τους Ευρωπαίους πράσινους. Ενημέρωσε, μάλιστα, για σχετικές συζητήσεις που είχε με πράσινους ευρωβουλευτές και την ηγεσία του Γερμανικού Πράσινου κόμματος, στο πλαίσιο γενικότερης συνάντησης που είχαν οι Έλληνες πράσινοι αυτοδιοικητικοί και στελέχη των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ στο Βερολίνο, στις 28 και 29 Μαΐου, σε σχέση με τις δυνατότητες συνεργασίας για την ανταλλαγή εμπειριών και κοινές δράσεις για την προώθηση βιώσιμων μορφών  οικονομίας. Οι Πράσινοι συμβάλλουν σε βαθιές αλλαγές στην οικονομία της Γερμανίας (ενεργειακός τομέας, ναυπηγεία, αναγέννηση πόλεων), ιδιαίτερα σε κρατίδια όπου έχουν πλέον σημαντική δύναμη ή και την πρωθυπουργία.
Όπως τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος: “Παράλληλα με τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, όπως είναι οι ρυθμίσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές και τη ΔΕΗ, η Περιφέρεια μπορεί να συμβάλλει στη διερεύνηση της δυνατότητας κατασκευής πλοίου μεταφοράς των ανακυκλώσιμων υλικών από τα νησιά, με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΕΕΑΑ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ, ΣΥΔΕΣΥΣ, την πρόσκληση προς τις ναυτιλιακές εταιρίες που έχουν πλοία στο Ν Αιγαίο να χρησιμοποιούν το ναυπηγείο κα. Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ έχει καταθέσει σειρά προτάσεων για πως μπορεί να γίνει βιώσιμο το ναυπηγείο μεσοπρόθεσμα μέσω στροφής του σε πράσινες κατευθύνσεις, όπως η κατασκευή εξαρτημάτων και τμημάτων για εφαρμογές ανανεώσιμων μορφών ενέργειας σε συνεργασία με συμμετοχικές – τοπικές εταιρίες παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, πλωτά συστήματα αφαλάτωσης με τη χρήση ΑΠΕ, οικολογικά σχεδιασμένα πλοία που να συνδέουν μεταξύ τους τα νησιά κα. Η παράταξή μας έχει εκφράσει την πλήρη υποστήριξή της στην πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και την ικανοποίησή της για τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Σίφνου και Μήλου για δημιουργία συμμετοχικών εταιριών παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες και πράσινες πηγές. Είναι μια κίνηση που θα φέρει έσοδα στην τοπική κοινωνία μέσα από την απεξάρτηση από το πετρέλαιο και την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ αλλά ταυτόχρονα μπορεί να δώσει τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ τοπικών κοινωνιών και ναυπηγείου αλλά και άλλων μικρομεσαίων επιχειρήσεων κάνοντας την πράσινη ενέργεια να δουλέψει προς όφελος του περιβάλλοντος, της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης”.

Οι θέσεις του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ στα άλλα θέματα που συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Σχετικά με τη διαχειριστική επάρκεια της Περιφέρειας.
Ο Νίκος Χρυσόγελος ψήφισε την εισήγηση σχετικά με την Διαχειριστική Επάρκεια δηλώνοντας Υπάρχουν δυο θέματα που κατά κάποιο τρόπο συνδέονται αλλά και έχουν διαφορετικά σημασία. Το ένα είναι η εξασφάλιση από την Περιφέρεια της τυπικής Διαχειριστικής Επάρκειας, αυτό είναι ίσως και το πιο εύκολο. Το πιο δύσκολο, που απαιτεί βαθιές αλλαγές, είναι αυτό της ουσιαστικής επάρκειας της Περιφέρειας στο να σχεδιάζει και να υλοποιεί περιφερειακές πολιτικές που θα κάνουν βιώσιμη την οικονομία, συνεκτική την κοινωνία και θα εντάσσουν τη μακροχρόνια διατήρηση του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος στις κυρίαρχες επιλογές της οικονομίας”.
Σχετικά με την προώθηση πιλοτικού προγράμματος ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.  
Ο Νίκος Χρυσόγελος ψήφισε την εισήγηση καταθέτοντας, όμως, προτάσεις για βελτίωση του σχεδίου, ζητώντας να ξεκινήσουν παράλληλα προγράμματα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης και στα άλλα νησιά. Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε: “Προφανώς είμαστε υπέρ της υλοποίησης των πιλοτικών προγραμμάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στους Δήμους Ανάφης και Χάλκης. Θα βοηθήσουμε και προσωπικά και ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ για την επιτυχία τους. Πρέπει να υπάρξουν, όμως, βελτιώσεις στο σχέδιο που παρουσίασε η Περιφέρεια και να αντιμετωπιστούν ελλείψεις που έχει, όπως δεσμεύτηκε να κάνει ο αντιπεριφερειάρχης λαμβάνοντας υπόψη και τις  παρατηρήσεις που καταθέσαμε αναλυτικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Σημαντικό είναι, όμως, να  ξεκινήσουν εκτεταμένα προγράμματα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης  τόσο σε νησιά που έχουν σοβαρά προβλήματα διαχείρισης των απορριμμάτων (Νάξος, Άνδρος, Κάλυμνος, Λέρος) όσο και σε νησιά που είναι έτοιμα να συμμετάσχουν (Σίφνος, Θήρα, Πάρος, Ρόδος κα). Μέσα στο 2011 πρέπει να  υπάρχουν σε εξέλιξη ή να ξεκινάνε καλά σχεδιασμένα προγράμματα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης σε όλα τα νησιά. Τα πιλοτικά προγράμματα πρέπει να εντάσσονται σε έναν συνεκτικό περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα, σε μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική “μηδενικών αποβλήτων” με άμεσο στόχο να μετατραπεί το Ν Αιγαίο σε μια κοινωνία της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης”.
Σχετικά με την ανέλκυση του ναυαγίου του SEA DIAMOND
Ο Νίκος Χρυσόγελος δεν ψήφισε την πρόταση της πλειοψηφίας για συνέχιση του προγράμματος παρακολούθησης αλλά και συμβολή της Περιφέρειας στην διοργάνωση επιστημονικού συνεδρίου για τις επιπτώσεις ναυαγίων όχι γιατί διαφωνούσε με τις εκδηλώσεις αλλά γιατί ο περιφερειάρχης, ενώ ξεκίνησε δηλώντας ότι συμφωνούμε όλοι για την ανέλκυση του ναυαγίου, στην ομιλία του με την οποία έκλεισε το θέμα, δημιούργησε ένα κλίμα αμφιβολίας αν πρέπει και μπορεί να ανελκυθεί το ναυάγιο. Όπως δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος “Ενώ έχουμε δηλώσει την αμέριστη υποστήριξη στην Επιτροπή Κατοίκων για την Ανέλκυση του Ναυαγίου, δεν είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε και εμείς σε όσα γίνονται αυτά τα πέντε χρόνια, δηλαδή να πετάει τη μπάλα η μια υπηρεσία στην άλλη, το ένα υπουργείο στο άλλο και στο τέλος όλοι μαζί στις εξέδρες, κερδίζοντας χρόνο για να μην γίνεται τίποτα. Αυτό που περιμέναμε είναι η Περιφέρεια να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες στηρίζοντας μεταξύ άλλων με νομική και τεχνική βοήθεια την απαίτηση ανέλκυσης του ναυαγίου, όχι να βλέπει το συνέδριο σαν μια ευκαιρία για άλλη μια συζήτηση. Σε ποια άλλη χώρα θα ήταν τόσο εύκολο να πετάγονται στο καλάθι των αχρήστων οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από την νομοθεσία, και να μην εισπράττονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται;”
Ο Νίκος Χρυσόγελος διαμαρτυρήθηκε έντονα για την συμπεριφορά του προέδρου που στην συγκεκριμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είχε μια πρακτική που δεν επέτρεπε την διευκρίνηση θεμάτων πριν μπουν σε ψηφοφορία, όπως προβλέπει το άρθρο 12 παρ 6 και 17 παρ 2, είτε στερούσε τη δυνατότητα στις παρατάξεις και του Συμβούλους να αιτιολογούν την ψήφο τους, παραβιάζοντας σαφώς το άρθρο 17 παρ 5 του σχεδίου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του ΠΣ.

Σχετικά με τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΧΣΑΑ) για τις Υδατοκαλλιέργειες, ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ καταψήφισε τη σχετική απόφαση, θεωρώντας ότι δεν υπήρξε συνοχή στην πρόταση απόφασης για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα και απουσίαζε μια στρατηγική προσέγγιση για την αλιεία και την ιχθυοκαλλιέργεια. Η θέση του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν ότι μόνο μικρό κομμάτι της προμήθειας αλιευμάτων πρέπει να προέρχεται από ιχθυοκαλλιέργειες (και μάλιστα μικρού μεγέθους, βιολογικές, συμβατές με άλλες δραστηριότητες). Ο Νίκος Χρυσόγελος επισήμανε ότι δεν υπήρχε συνεκτική εισήγηση αλλά αντιφατικές μεταξύ τους θέσεις, ενώ παρουσιάστηκε ένας κατάλογος μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας για τις οποίες το Περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισε για την ένταξή τους στον χωροταξικό σχεδιασμό, με μια διαδικασία που δημιουργούσε την αίσθηση προσπάθειας μαζικής νομιμοποίησης της υπάρχουσας κατάστασης χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο αν όλες αυτές οι μονάδες ανταποκρίνονται στους όρους και προδιαγραφές ή όχι. Το έλλειμμα είναι ακόμα μεγαλύτερο αφού αυτή τη στιγμή στο Ν, Αιγαίο δεν υπάρχουν αποτελεσματικοί μηχανισμοί ελέγχου και συμμόρφωσης, κάτι που ούτε το προτεινόμενο από το ΥΠΕΚΑ σχέδιο αποσαφηνίζει.
Ο Νίκος Χρυσόγελος που κατέθεσε αναλυτικά την κριτική του αλλά και παρατηρήσεις, συνολικά αλλά και κατ΄ άρθρο, σχετικά με την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΧΣΑΑ) για τις Υδατοκαλλιέργειες.  δήλωσε “ Δυστυχώς ένα βήμα, κατά αρχή θετικό, μοιάζει τόσο από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ όσο και της Περιφέρειας, να καταλήγει σε μια διαδικασία νομιμοποίησης της ανεξέλεγκτης σημερινής κατάστασης. Βασικά προβλήματα είναι η ασάφεια σχετικά με τη δημιουργία μηχανισμών παρακολούθησης και ελέγχου και ο διακοσμητικός ρόλος που φαίνεται να δίνεται στην αυτοδιοίκηση για τόσο σοβαρά θέματα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου