Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Εισήγηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη ΜΑΧΑΙΡΙΔΗ – Απολογισμός πεπραγμένων 2011


Συμπληρώνοντας ένα χρόνο θητείας δίνουμε σήμερα λόγο στην τοπική κοινωνία για τα έργα και τις δράσεις μας.
Είμαστε εδώ, για να λογοδοτήσουμε απέναντι στους εντολείς μας, τους Νοτιοπελαγίτες, όχι επειδή μας το επιβάλλει ο νόμος, αλλά διότι αυτή είναι η ελάχιστη ηθική και πολιτική υποχρέωση που έχουμε προς τους συμπολίτες μας, αυτούς που μας εξουσιοδότησαν να υπηρετήσουμε τον τόπο και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά τους.


Μέσα από τη διαδικασία του απολογισμού έργων και δράσεων, υπηρετούμε θεμελιώδεις έννοιες της δημοκρατίας, όπως η λογοδοσία, ο δημόσιος διάλογος, η έκθεση στην κρίση και ο έλεγχος για τα πεπραγμένα όλων μας.

Πρέπει να υπογραμμιστεί, ότι όλοι μας, η περιφερειακή αρχή και το σύνολο των παρατάξεων, δεν υπεκφύγαμε από την υποχρέωση της καθημερινής κοινωνικής λογοδοσίας, να δίνουμε δηλαδή αναφορά στους συμπολίτες μας για το έργο μας, τις προτάσεις μας, τη δραστηριότητά μας και τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας.

Η σημερινή διαδικασία έχει μια ιδιαιτερότητα. Καλούμαστε να κάνουμε τον συνολικό απολογισμό του έργου μας, αλλά ταυτόχρονα και του ιδίου του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας, όπως λειτούργησε τους πρώτους δώδεκα μήνες.
Να δώσουμε απαντήσεις στα ερωτήματα, ποιες ήταν οι προσδοκίες μας, τι κερδίσαμε, τι μένει να κάνουμε, για ποια πράγματα πρέπει να παλέψουμε και ποιο είναι το αύριο που οραματιζόμαστε για τα νησιά μας και για τη λειτουργία του θεσμού.

Μια επιγραμματική και συμπυκνωμένη απάντηση στο ερώτημα “τι έγινε τον πρώτο χρόνο της θητείας μας», θα μπορούσε να ήταν “κτίζαμε και χτίζουμε τον θεσμό”.
Δεν είναι όμως έτσι. Είναι πολύ και πολλά περισσότερα αυτά που σφράγισαν τους πρώτους δώδεκα μήνες της θητείας μας.

Θέλαμε η διοικητική μεταρρύθμιση να είναι μιας πλήρης ανατροπή της υφισταμένης δομής και λειτουργίας του κράτους.
Θέλαμε να κοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει την αυτοδιοίκηση με την κεντρική εξουσία και να απαλλαγούμε από την πολιτική πατρωνία και την “στοργική” αγκαλιά των εκάστοτε κυβερνόντων που μας δείχνουν πάντα σαν το μαύρο πρόβατο που θα δέχεται όλα τα πυρά.

Διεκδικήσαμε έναν άλλο τρόπο διοίκησης, αποκεντρωμένο με ισχυρή και ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση, με ένα κράτος- επιτελικό, ένα κράτος στρατηγείο, ευέλικτο και αποτελεσματικό, με αποκέντρωση του συνόλου των αρμοδιοτήτων που δεν έχουν συνταγματικό κώλυμα.

Θέλαμε τα όργανα της αυτοδιοίκησης να γίνουν ουσιαστικά κέντρα λήψης αποφάσεων, με ενδυναμωμένους θεσμούς Περιφερειακής και Δημοτικής δημοκρατίας στον νησιωτικό χώρο, που θα φέρνουν τους πολίτες κοντά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Ξεκαθαρίσαμε πως ο Δήμος, το νησί και η εξυπηρέτηση των κατοίκων του πρέπει να είναι στο επίκεντρο της Διοικητικής μεταρρύθμισης, και προτείναμε να μεταφερθεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση, ώστε ο πολίτης στην κάθε γωνιά της περιφέρειας να απολαμβάνει τουλάχιστον ίδιες και ίσες υπηρεσίες με αυτές της στεριανής Ελλάδας και να επιλύει τα προβλήματά του στον ίδιο του τον τόπο.
Δεν παρεκκλίναμε ποτέ απ’ αυτές τις θέσεις και τις υπερασπιζόμαστε κάθε μέρα ως περιφερειακή αρχή.

Είναι αλήθεια πως τα βήματα που έγιναν ήταν φοβικά και στην πράξη αποδείχθηκαν άτολμα, και αυτό γιατί μετά τη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση δεν έγινε το πιο τολμηρό βήμα: δεν ακολούθησε ο «Καλλικράτης» στην κεντρική διοίκηση, με επανακαθορισμό του συνόλου των αρμοδιοτήτων και την ορθολογική κατανομή τους μεταξύ κράτους και επιπέδων αυτοδιοίκησης.

Έτσι συνέβη αυτό που ξένισε και θύμωσε πολλούς: Μια πτωχευμένη χώρα να κυβερνάται σήμερα από μια κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας», όπως αποκαλείται, αποτελούμενη από πενήντα και πλέον μέλη.
Ούτε ένα συμβολικό μήνυμα δεν μπόρεσε να περάσει η κεντρική διοίκηση στην καθημαγμένη οικονομικά κοινωνία.
Ακόμα κι αν ήθελε, δεν μπορούσε. Έχει μάθει να λειτουργεί ταμπουρωμένη σε ελάχιστα οικοδομικά τετράγωνα της πρωτεύουσας.

Σήμερα και μέσα στην δύσκολη αυτή συγκυρία μπαίνει ξανά στο τραπέζι του διαλόγου και τις διαβούλευσης η μεταρρύθμιση στην διοίκηση και το επιτελικό κράτος.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι πρωτοπόρος στην κατάθεση προτάσεων για τον πραγματικό και βαθύ εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και της ισχυροποίησης των νέων θεσμών.
Το Νότιο Αιγαίο είναι η αφετηρία και το σημείο εκκίνησης σημαντικών πρωτοβουλιών, ώστε το νέο κύμα των μεταρρυθμίσεων, των διορθώσεων και των βελτιώσεων του νομικού πλαισίου να έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα στο νησιωτικό μας χώρο.
Το πιστεύαμε ακράδαντα από την περίοδο της διαβούλευσης για τον Καλλικράτη, στην ίδια θέση παραμένουμε μέχρι σήμερα αταλάντευτοι: Αν η διοικητική μεταρρύθμιση δεν πετύχει στο Αιγαίο δεν θα πετύχει πουθενά.

Έστω και τώρα, πρέπει η κυβέρνηση να πάρει την μεγάλη απόφαση, χωρίς ημίμετρα, μετέωρα βήματα και θεσμικά μερεμέτια.
Το σημερινό μοντέλο του κεντρικού κράτους απέτυχε χρεοκόπησε και πρέπει να αντικατασταθεί.
Είχαμε επισημάνει πως το μοντέλο σύμφωνα με το οποίο η Περιφερειακή ανάπτυξη σχεδιάζεται και προγραμματίζεται από το κέντρο, είναι συγκεντρωτικό και αντιδημοκρατικό.
Ζήσαμε, για παράδειγμα, την χωρίς διαβούλευση σύνταξη και προσπάθεια επιβολής του Εθνικού χωροταξικού.
Είναι λοιπόν τώρα η ώρα, η χώρα να πορευτεί μπροστά ακολουθώντας όλες τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπου το Επιτελικό κράτος, οι ισχυροί περιφερειακοί και τοπικοί θεσμοί έχουν πλέον παγιωθεί ως αυτονόητες δομές.
 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, οφείλαμε να τηρήσουμε μια θεμελιώδη προγραμματική μας δέσμευση.
Οι δύο τόποι, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, να γίνουν ένας. Να εμπεδωθεί, σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, η περιφερειακή συνείδηση.
Να πειστούν οι Νοτιοπελαγίτες ότι δεν τους συνδέει μόνο το Αιγαίο, αλλά και η κοινή τους μοίρα, τα κοινά προβλήματα, τα ίδια όνειρα, οι ίδιες δίκαιες διεκδικήσεις.
Σαν περιφερειακή αρχή, υπηρετήσαμε αυτήν την προτεραιότητα καθημερινά, με τις πράξεις μας, τις συμπεριφορές μας, αλλά και με ουσιαστικές κινήσεις.

Η κατανομή, για παράδειγμα, των έξι Γενικών Διευθύνσεων, τρεις στη Σύρο - τη διοικητική έδρα της Περιφέρειας, και τρεις στη Ρόδο - στον μεγαλύτερο οικονομικό και αναπτυξιακό πόλο του Αιγαίου, ήταν μια απόφαση με ισχυρό συμβολικό περιεχόμενο, πέρα από την πρακτική της αξία.
Η Περιφέρεια είναι μια διοικητική οντότητα που λειτουργεί ενιαία, με όρους ισοτιμίας και ότι οι δύο τόποι έχουν ίδιο μερίδιο ευθύνης στην αναπτυξιακή τους πορεία.
Αυτή η κατανομή δεν έχει γίνει σε καμιά άλλη Περιφέρεια της χώρας, και δεν έγινε από μόνη της, ή τυχαία.
Με γνώμονα πάντα τη βελτίωση της λειτουργίας του θεσμού στο Νότιο Αιγαίο, μπορούμε ακόμα να συζητήσουμε και να τολμήσουμε τη διεκδίκηση της διοικητικής αυτονομίας των δύο πρώην Νομαρχιών, με τις αντίστοιχες περιφερειακές ενότητες στο πρότυπο των πρώην επαρχείων, πάντα υπό τη θεσμική «ομπρέλα» της αιρετής Περιφέρειας.

Να είναι όμως κάτι ξεκάθαρο: Το ότι διεκδικούμε διορθώσεις και βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο δεν σημαίνει ότι επιδιώκουμε το πισωγύρισμα και την ακύρωση ενός σημαντικού κεκτημένου, όπως είναι η διοικητική μεταρρύθμιση.

Σίγουρα, μέσα σ αυτήν την δύσκολη συγκυρία, θα πρέπει κανείς να προσαρμοστεί, και κυρίως να συμβάλει στην προσπάθεια εξόδου από αυτή την κρίση, παρά τις δυσκολίες που συναντήσαμε σαν θεσμός, μιας και έπρεπε σαν διάδοχο σχήμα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της κρατικής Περιφέρειας, να διαμορφώσουμε τις νέες δομές.
Οι ιδιαιτερότητες της Περιφέρειάς μας, με διάσπαρτες υπηρεσίες σε 12 Περιφερειακά διαμερίσματα, επέβαλαν να καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για την οργάνωσής τους, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η έλλειψη προσωπικού στέκεται εμπόδιο σε αυτήν την προσπάθεια, είναι όμως αλήθεια, ότι η εμπειρία έστω και του λίγου προσωπικού - και γιατί όχι η φιλοτιμία - βοήθησαν στο στήσιμο των νέων υπηρεσιών και στην καλή λειτουργία τους, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Το προσωπικό μας συρρικνώθηκε από 667 σε 516 υπαλλήλους, και συναντάμε τεράστια προβλήματα σε κρίσιμες υπηρεσίες, κυρίως στην καλή λειτουργία των περιφερειακών ενοτήτων (πρώην Επαρχείων).
Η αναστολή δε της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την προσπάθειά μας.
Προκειμένου να μπορέσουν οι περιφερειακές υπηρεσίες να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, ενδεχομένως να αποτελεί μονόδρομο η ανασυγκρότηση και κυρίως η σύμπτυξη υπηρεσιακών μονάδων.

Επίσης σε επίπεδο διοίκησης, η σύνταξη και υποβολή για ένταξη στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης των προτάσεών μας για «ηλεκτρονική Περιφέρεια», θα είναι η μεγάλη τομή, με στόχο να μηδενίσουμε χρόνους και αποστάσεις, διασφαλίζοντας τη δυνατότητα πρόσβασης του πολίτη, από οποιοδήποτε σημείο, στις υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Με στόχο τον ορθολογισμό των δαπανών, κυρίως αυτών που αφορούσαν όχι τόσο στην λειτουργία όσο στην στέγαση, κατορθώσαμε κυρίως στο περιφερειακό διαμέρισμα Κυκλάδων, να μειώσουμε τις δαπάνες σε ποσοστό 45%.

Παραλάβαμε, για μεν τις Κυκλάδες, δεσμεύσεις προγράμματος σε έργα και δράσεις προϋπολογισμού 11.550.000 - με ταμειακό υπόλοιπο 7.750.000 ευρώ, και στα Δωδεκάνησα, έργα και δράσεις προϋπολογισμού 19.457.000, με ταμειακό υπόλοιπο 23.872.000 ευρώ.

Συντάξαμε το νέο τεχνικό πρόγραμμα με στόχο κυρίως το κλείσιμο του ανοίγματος και την υλοποίηση των υπολειπόμενων έργων, αλλά κυρίως στοχεύοντας στην μεγάλη δεξαμενή των Ευρωπαϊκών πόρων, γνωρίζοντας πως το ύψος των εθνικών  πόρων για υποδομές είναι ελάχιστο.
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως στυλοβάτες στην προσπάθεια μας για αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών πόρων υπήρξαν οι υπηρεσίες προγραμματισμού και ανάπτυξης, οι τεχνικές μας υπηρεσίες και η Διαχειριστική Αρχή, η συμβολή της οποίας υπήρξε καθοριστική.

Προσπαθήσαμε και συνεχίζουμε την προσπάθεια μας, με δεδομένη την ένταξη μας στον ΣΤΟΧΟ 2, που δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα εξεύρεσης  και μεταφοράς πόρων.

Κατορθώσαμε όμως να υπάρξει από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος εκχώρηση σημαντικών πόρων, και συνεχίζουμε την ίδια προσπάθεια και για άλλα τομεακά προγράμματα.

Η Αιρετή Περιφέρεια απέδειξε με το ελάχιστο προσωπικό και μέσα στην δεδομένη συγκυρία πως είναι ο θεσμός που δικαίωσε την επιλογή αποκέντρωσης των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων (ΕΣΠΑ  και αναπτυξιακού νόμου).

Με συλλογική δουλειά και προσήλωση στους στόχους μας, πετύχαμε η Περιφέρειά μας να αποτελεί σήμερα έναν δυναμικό και αποτελεσματικό πολιτικό και διοικητικό οργανισμό, κατακτώντας την πρωτιά, πανελλαδικά, σε απορροφήσεις πόρων του ΕΣΠΑ, ξεπερνώντας το 73%.

Ενδεικτική επίσης είναι η εξέλιξη του Τεχνικού μας Προγράμματος:

423 έργα συνολικού προϋπολογισμού 205 εκατ. ευρώ περίπου.
132 έργα έχουν ολοκληρωθεί, προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ.
158 έργα είναι σε εξέλιξη, προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ.
Και συνεχίζουμε με 131 νέα έργα, προϋπ. 47 εκατ. ευρώ.

Γνωρίζαμε πως οι προσδοκίες των νησιωτών από τον θεσμό είναι μεγάλες γιατί θεωρούν ότι μπορούν να προσβλέπουν στην αιρετή Περιφέρεια για την επίλυση του συνόλου σχεδόν των προβλημάτων τους.
Από την καλή ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών με τον εθνικό κορμό και την ενδοεπικοινωνία, την καλή λειτουργία των δομών υγείας, παιδείας, κ.τ.λ., έστω και εάν γνωρίζουν ότι δεν έχουμε την ευθύνη και την αρμοδιότητα.
Να γιατί πρέπει συνεχώς να προσαρμόζουμε τις προτεραιότητες μας στις νέες ανάγκες που δημιουργούνται.

Τώρα, μετά την ολοκλήρωση και παράδοση του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης της Περιφέρειας μας, θα πρέπει να δώσουμε σάρκα και οστά σε μια νέα προοπτική για την Περιφέρεια και τα νησιά μας.
Οι πολίτες περιμένουν πολλά από εμάς. Όχι μόνο από την Περιφερειακή αρχή αλλά από το σύνολο του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Σήμερα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου θητείας και τη λογοδοσία, οφείλω να επαναλάβω αυτό που υπογράμμισα αμέσως μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2010.
Είναι θετικό το γεγονός ότι οι Νοτιοπελαγίτες με τη ψήφο τους δεν εξαίρεσαν κανέναν, καμιά παράταξη, από την ευθύνη να υπηρετήσουμε το νέο θεσμό και φυσικά τις τοπικές μας κοινωνίες.

Δεν είναι εύκολος ο δρόμος. Οι πιέσεις είναι πολλές και μεγάλες, γιατί μεγάλα είναι και τα προβλήματα και οι δυσκολίες που βιώνει ο πολίτης, ο επιχειρηματίας, ο μισθωτός, ο άνεργος, ο κάθε πολίτης.
Σε αυτήν την δύσκολη οικονομική, κοινωνική και πολιτική συγκυρία, καλούμαστε κι εμείς να διαδραματίσουμε ρόλο στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής προστασίας.

Κάθε άνεργος και κάθε επιχείρηση που κινδυνεύει, συνιστά πληγή στον ευαίσθητο κοινωνικό ιστό της νησιωτικής μας Περιφέρειας.
Να γιατί θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους και ενδεχομένως και τον ρόλο μας.
Στη σημερινή συγκυρία δεν είναι τόσο τα έργα υποδομής που θα ανακουφίσουν τον πολίτη και την κοινωνία.
Μπορούν να διευκολύνουν την ζωή του, δεν λύνουν όμως το πρόβλημά του που είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για απασχόληση.
Ακόμα και συμβολικής σημασίας δομές ή δράσεις, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο, μπορεί να ανακουφίζουν συνανθρώπους μας, έχουμε όμως χρέος να κάνουμε τις υπερβάσεις μας.
Βεβαίως, η Περιφέρειά μας είχε και έχει καθήκον να κινητοποιήσει την κοινωνία και να δηλώσει «παρούσα» σε κοινές κοινωνικές πρωτοβουλίες με τους Δήμους, την Εκκλησία και τους φορείς του τόπου.

Όμως είναι ανάγκη μέσα σε αυτή την οικονομική συγκυρία να υπάρξει επανιεράρχηση στόχων και κυρίως προτεραιοτήτων προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Τα περιθώρια έχουν στενέψει κατά πολύ, οι ευκαιρίες είναι ελάχιστες έως μηδαμινές, οι διαθέσιμοι πόροι μειώνονται συνεχώς και οι εποχές των παχιών αγελάδων αποτελούν μακρινό παρελθόν.

Με την ανεργία να γιγαντώνεται, οι αιρετές περιφέρειες και οι δήμοι καλούνται να αναλάβουν ενεργό ρόλο τόσο στο σχεδιασμό πολιτικών όσο και στην υλοποίηση δράσεων που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου καθώς απαιτούνται συντονισμένες και στοχευμένες δράσεις.
Με επιστολή μου στον υπουργό Εσωτερικών έχω ζητήσει, στην αναθεώρηση του Καλλικράτη, να προβλεφθεί η απαιτούμενη «θεσμική ευελιξία» για τις περιφέρειες και τους δήμους, ώστε να μπορούν να χαράζουν  πολιτικές και να εφαρμόζουν δράσεις, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Γνωρίζοντας πολύ καλά πως ανάπτυξη χωρίς εργασία και επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να υπάρξει, ως Περιφέρεια αναδεικνύουμε την Απασχόληση ως εμβληματική πολιτική μας  για το 2012.
Πολύ σύντομα μάλιστα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε την πρότασή μας στο πλαίσιο ενός ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Νοτίου ΑΙΓΑΙΟΥ.

Ξέρουμε καλά, ότι όλα εξαρτώνται από την κεντρική διοίκηση, τα Υπουργεία δηλαδή, μιας και αυτά δεσμεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό των πόρων και έχουν την αρμοδιότητα για τους αντίστοιχους τομείς.
Έτσι διαιωνίζεται, και σήμερα ακόμα, το παράδοξο, τα Υπουργεία να ασκούν Περιφερειακή Πολιτική και να διαθέτουν πόρους για αυτήν, εν αγνοία των περιφερειακών δομών.

Αυτό δυσκολεύει την υλοποίηση, από πλευράς περιφερειακών θεσμών, την άσκηση μιας ισορροπημένης περιφερειακής πολιτικής που οδηγεί στην συνοχή στο εσωτερικό της Περιφέρειας.
Μια ισορροπημένη περιφερειακή πολιτική στον νησιωτικό χώρο με βασικές προτεραιότητες την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων, όπως το κρίσιμο περιβαλλοντικό τρίπτυχο νερά – λύματα – απορρίμματα, το πρόβλημα της προσπελασιμότητας  και της διασύνδεσης των νησιών μας  μεταξύ τους,  αλλά και με κομβικά σημεία της υπόλοιπης χώρας - Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Ηράκλειο κλπ.

Η επίλυση των προβλημάτων υγείας, η υιοθέτηση και ενεργοποίηση του νησιωτικού εθνικού συστήματος υγείας και του νησιωτικού ΕΚΑΒ, αποτελούν για εμάς ύψιστη προτεραιότητα και διεκδικήσεις αδιαπραγμάτευτες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Περιφέρειά μας σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον και με ένα παγκοσμιοποιημένο προϊόν, όπως ο τουρισμός, κατόρθωσε να ανταπεξέλθει στην πρόκληση με θετικά αποτελέσματα.
Αυτό οφείλεται, πέραν της ιδιαιτερότητας της περιοχής μας (48 νησιά - τουριστικοί προορισμοί, το φυσικό περιβάλλον κλπ.), και στην εγρήγορση του τοπικού μας δυναμικού (εργαζόμενοι, στελέχη, φορείς, επιχειρήσεις).

Αυτό βέβαια δεν μας εφησυχάζει. Χρειάζεται, και η Περιφέρεια μας όπως και οι άλλες δομές, να προχωρήσουμε σε αναδιοργάνωση, σε αναδιανομή και εκσυγχρονισμό.
Η υπερσυγκέντρωση του μεγαλύτερου ποσοστού απασχόλησης στον τουρισμό, δημιουργεί στρεβλώσεις.
Πρέπει να οδηγηθούμε σταδιακά σε αλλαγές, όχι μόνο δομικές, αλλά και συμπεριφορών και νοοτροπιών, που πολλές φορές είναι καθοριστικές.

Για το λόγο αυτό σαν Περιφέρεια και σε συνεργασία με τους τοπικούς μας φορείς, περνάμε σταδιακά στη διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό του «προϊόντος» μας.
Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ένα περιβάλλον που ευνοεί τη δημιουργία δικτύων συνεργασίας, με ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής και του κάθε νησιού, προωθώντας τα τοπικά μας προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό μας.



Τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής μας επιλογής είναι ήδη ορατά και με την επιμονή μας σε αυτήν την πολιτική, είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να προσβλέπουμε σε θεαματικές επιδόσεις, συνειδητοποιώντας όλοι πως ο πρωτογενής τομέας είναι αυτός από τον οποίο θα αντλήσουμε την προστιθέμενη αξία στο τουριστικό μας προϊόν.
Και βεβαίως, πιστεύοντας ακράδαντα ότι ο πρωτογενής μας τομέας μπορεί να αποδειχθεί ένας ισχυρός αναπτυξιακός πόλος, που θα δίνει κίνητρα και θα ενθαρρύνει στο νέο να επιστρέψει στην παραγωγή.

Κυρίες και κύριοι,

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου αντιλαμβανόμενη το ρόλο που μπορεί να παίξει στο πλαίσιο των νέων της ευθυνών, αναπτύσσει δυναμικές πολιτικές εξωστρέφειας με την οικοδόμηση συνεργασιών με άλλες περιφέρειες και με τη συμμετοχή της σε δίκτυα, forα και οργανισμούς τόσο σε εθνικό, ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Αναπτύσσουμε μια ισχυρή φωνή μέσα στα ευρωπαϊκά και διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων, με σκοπό τη διεκδίκηση περισσότερων πόρων για τα νησιά μας και τη θεσμοθέτηση πολιτικών που θα συμβάλουν στην άμβλυνση των μειονεκτημάτων που απορρέουν από τη νησιωτικότητα.
Η εκλογή του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου στη θέση του αντιπροέδρου της CRPM, προσθέτει στη φαρέτρα μας ένα ακόμα πλεονέκτημα, ώστε το Νότιο Αιγαίο να είναι καταλύτης εξελίξεων, σε ένα κομβικό σημείο του διεθνούς διαλόγου και των αποφάσεων που πρόκειται να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εν όψει μάλιστα της προγραμματικής περιόδου «Ευρώπη 2020».

Η Περιφέρειά μας, πάλι βάση του ΑΕΠ της, θα παραμείνει στο Στόχο 2.
Γι’ αυτό κυρίαρχο μέλημά μας είναι η αύξηση της χρηματοδότησης για τα νησιά μας με την αξιολόγηση κι άλλων δεικτών, πέραν του ΑΕΠ, ως κριτήριο κατανομής πόρων.
Για εμάς είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ο δείκτης της νησιωτικότητας, δηλ. όλων εκείνων των παραμέτρων που δυσχεραίνουν την ανάπτυξη των νησιών μας.
Για το λόγο αυτό θεωρούμε εξαιρετικά χρήσιμο να είμαστε συνομιλητές, χωρίς μεσολαβητές, με αξιωματούχους της Κομισιόν, όπως ο καθ’ ύλη αρμόδιος Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Johannes Han, με τον οποίο έχουμε αναπτύξει μια εποικοδομητική σχέση και συνεργασία.

Προγραμματίζουμε επίσης ως Περιφέρεια Ν. Αιγαίου τη διοργάνωση ενός αναπτυξιακού ευρωπαϊκού συνεδρίου με τη συμμετοχή των νησιωτικών περιφερειών και νησιωτικών κρατών της Ευρώπης, με σκοπό την αποτύπωση προτάσεων για την επόμενη προγραμματική περίοδο.


Είναι επίσης πολύ σημαντικό να οικοδομήσουμε σχέσεις συνεργασίας με περιφέρειες και φορείς Τρίτων Χωρών, με τις οποίες μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς, όπως είναι ο αγροτικός τομέας, ο τουρισμός, το περιβάλλον, ο πολιτισμός, κ.α.  καθώς και με χώρες που παρουσιάζουν μια δυναμική σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως είναι η Ρωσία και η Κίνα.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να γίνει αναφορά στη διοργάνωση του 1ου Ελληνορωσικού Επενδυτικού Συνεδρίου που αποτέλεσε μια δυναμική παρέμβαση της Περιφέρειας προωθώντας το τουριστικό μας προϊόν και συνολικά την επιχειρηματικότητα των νησιών μας.
Επιπλέον, η διοργάνωση του Συνεδρίου επιβεβαίωσε την αγαστή και γόνιμη συνεργασία της Περιφέρειά μας, σε όλα τα επίπεδα, με τους εκπροσώπους των παραγωγικών μας τάξεων, ως εταίρων, σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης.

Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,

Ο απολογισμός πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής τίθεται στη διάθεσή σας και είναι πλέον αντικείμενο αυστηρής και δίκαιης κρίσης.
Σας έχει ήδη διανεμηθεί και από σήμερα κιόλας θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, ώστε να γίνει κτήμα των πολιτών και να αξιολογηθεί από την κοινωνία μας.
Υπό συνθήκες πρωτοφανούς πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής πίεσης, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πέτυχε ένα σημαντικό έργο, για το οποίο οφείλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, το σύνολο των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη δημιουργική πίεση και έλεγχο που ασκούν και, βεβαίως, το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί στην Περιφέρειά μας, που καθημερινά υπερβάλλουν εαυτούς για να φέρουν σε πέρας το έργο τους.
Δεσμευόμαστε σε κάθε συμπατριώτη μας ότι και τη νέα χρονιά, όσο ανυπέρβλητα κι αν μοιάζουν τα εμπόδια και οι δυσκολίες, τόσο περισσότερο η περιφερειακή αρχή θα εντείνει τις προσπάθειές της.
Δεν θα επιτρέψουμε, ακόμα και υπό τις ακραίες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας και στο διεθνές περιβάλλον, το Νότιο Αιγαίο να στερηθεί το δικαίωμα και η δυνατότητα να πρωταγωνιστεί σε επιδόσεις και στις εξελίξεις.
Να είναι μια Περιφέρεια πρότυπο αναπτυξιακής και κοινωνικής αναγέννησης.

Το 2012 θα είναι ακόμα μια χρονιά σκληρής δουλειάς και καθημερινής διεκδίκησης για τα συμφέροντα των νησιών μας και για τη ζωή των κατοίκων τους, στους οποίους έχουμε χρέος να εμπνέουμε ασφάλεια, σιγουριά και πίστη για ένα αύριο με προοπτική.

Σας ευχαριστώ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου