Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011

Πρόσκληση στην Συνέντευξη Τύπου για την έναρξη του προγράμματος «Έξυπνα Δίκτυα σε 5 νησιά του Αιγαίου»

Θα ήθελα να σας προσκαλέσω στην Συνέντευξη Τύπου και την επίσημη παρουσίαση του προγράμματος «Έξυπνα Δίκτυα σε 5 νησιά του Αιγαίου» που θα γίνει με την παρουσία του Αντιπροέδρου  της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Πλούταρχου Σακελλάρη.
Η εκδήλωση που διοργανώνεται από το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου ΔΑΦΝΗ  θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου στις 10:00 στην ΚΕΔΚΕ, Ακαδημίας 65 και Γενναδίου 8, Αθήνα.

Το πρόγραμμα Έξυπνα Δίκτυα αφορά στα νησιά Λέσβο, Λήμνο, Μήλο, Κύθνο και Σαντορίνη και η πρώτη φάση (τεχνικές μελέτες) θα διαρκέσει 3 χρόνια. Ο προϋπολογισμός είναι 810.200€ και χρηματοδοτείται κατά 85% από το χρηματοδοτικό μέσο ELENA της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, θα ακολουθήσει η υλοποίηση της επένδυσης ύψους άνω των 40 εκ.€, την οποία στο μεγαλύτερο μέρος θα αναλάβει η ΔΕΗ, ενώ επιμέρους συνιστώσες (π.χ. συλλογικά φωτοβολταϊκά) θα υλοποιηθούν από τοπικούς επενδυτές. Το σχεδιαζόμενο έργο, που στην ουσία συνιστά μια τελείως νέα αρχιτεκτονική στη δομή του ηλεκτρικού δικτύου των νησιών, θα επιτρέπει την ταυτόχρονη διαχείριση της παραγωγής και της ζήτησης σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα, με σημαντικά οφέλη για την οικονομία και το περιβάλλον. Η νέα αυτή δομή που θα βασίζεται στην αμφίδρομη ροή πληροφοριών από την παραγωγή προς τη ζήτηση και αντιστρόφως με τη μεσολάβηση των Κέντρων Ελέγχου Ενέργειας αλλά και των Έξυπνων Μετρητών στο επίπεδο του καταναλωτή, θα επιτρέπει μεταξύ άλλων  την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στα νησιωτικά δίκτυα, την εξοικονόμηση ενέργειας, την βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου ηλεκτρικού ρεύματος και την παροχή πράσινης και φθηνής ενέργειας σε μελλοντικό στόλο ηλεκτρικών αυτοκινήτων.  Το  εν λόγω έργο ανήκει στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας και προβλέπεται να αποτελέσει μία από τις πρωτοπόρες  εφαρμογές στην Ευρώπη χάρις στην ενίσχυση του μηχανισμού ELENA που ενεργοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα  μετά από πρωτοβουλία του δικτύου ΔΑΦΝΗ.  
Στην Συνέντευξη Τύπου θα παραστούν επίσης με σύντομες παρεμβάσεις οι:
  • Γιάννης Μανιάτης, Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
  • Αρθούρος Ζερβός, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ / Νίκος Χατζηαργυρίου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ
  • Ηλίας Ευθυμιόπουλος, Συντονιστής του προγράμματος

Με εκτίμηση,
Ηλίας Ευθυμιόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου