Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

ΕΠΑΝΕΞΕΛΕΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ κ. ΤΖΩΡΤΖΗΣ ΜΑΚΡΥΩΝΙΤΗΣ

 Οι στόχοι, οι δράσεις και οι διαδικασίες υλοποίησης των προγραμμάτων που διαχειρίζεται η “Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε.”, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.
 Το νέο πενταμελές συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα με πρόεδρο τον αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Τζώρτζη Μακρυωνίτη, αντιπρόεδρο τον δήμαρχο Θήρας, κ. Αναστάσιο Νικόλαο Ζώρζο και μέλη τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων, κ. Κωνσταντίνο Βολτή, τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιάννης Δεκαβάλλας και τον δήμαρχο Μυκόνου, κ. Αθανάσιο Μέγας Κουσαθανά.


Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων έχει ως τώρα υλοποιήσει με μεγάλη επιτυχία σειρά εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων ανάπτυξης στα νησιά των Κυκλάδων.

Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται:

-Το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής των Κυκλάδων, με προσανατολισμό στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
-Το πρόγραμμα Προστασίας και Ανάδειξης Βιοτόπων και ειδών των περιοχών Natura 2000 νήσου Μήλου.
-Το έργο για τις Μικρές Κυκλάδες και την Αμοργό, που ήταν ενταγμένο στο πρόγραμμα διακρατικής μεσογειακής συνεργασίας “Interreg III B-MEDOCC”.
-Το πρόγραμμα LEADER+ Κυκλάδων
-Το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ).

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποτελεί μέτοχο της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων, ενώ επίσης μέτοχοι είναι οι δήμοι των Κυκλάδων, η Τοπική Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων Κυκλάδων, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νήσων Κυκλάδων και η Mom/Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας.

Η δραστηριοποίηση της Εταιρείας συνεχίζεται με στόχο την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων και την ενίσχυση της δικτύωσης και της εξωστρέφειας.

Τα προγράμματα, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, έχουν ως σκοπό την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση των νησιών κατά τρόπο που να εξασφαλίζεται η οικονομική ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος και η διάσωση και διαφύλαξη στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Συγκεκριμένα, τα τρία προγράμματα “Προσέγγιση Leader”, “Αειφόρος Ανάπτυξη Αλιευτικών Περιοχών” και “Άξονας 3” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 έχουν ως στόχους:

- Τον εμπλουτισμό των οικονομικών δραστηριοτήτων με την αξιοποίηση του τοπικού παραγωγικού δυναμικού στον γεωργικό τομέα καθώς και εκτός γεωργικού τομέα (π.χ. βιοτεχνίες ξύλου, σιδήρου, επίπλων, γλυκών κ.α.) και ειδικότερα στην παραγωγή, τυποποίηση και διάθεση επώνυμων τοπικών προϊόντων ποιότητας υψηλής προστιθέμενης αξίας και με «ταυτότητα» προέλευσης.
- Τον επαναπροσδιορισμό της τουριστικής ανάπτυξης των νησιών με στόχο την ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και προώθηση του εξατομικευμένου ποιοτικού τουρισμού.
- Την προώθηση της έννοιας της ποιότητας καθώς και της επώνυμης τοπικής ταυτότητας τόσο στην παραγωγή προϊόντων (π.χ. τυποποιημένα αγροτικά προϊόντα) όσο και στην παροχή υπηρεσιών (π.χ. τουριστικά καταλύματα).
- Την προώθηση δράσεων προστασίας του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την ανάδειξη και αξιοποίηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
- Τη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και του επιπέδου εξυπηρέτησης των κατοίκων προκειμένου να καταστεί η διατήρηση του ενεργού πληθυσμού – ειδικά στα μικρότερα νησιά – αλλά και η προσέλκυση νέων κατοίκων μόνιμης εγκατάστασης και να ενισχυθεί ο οικονομικός και κυρίως ο κοινωνικός ιστός της περιοχής.

Οι περιοχές παρέμβασης των προγραμμάτων είναι:

“Προσέγγιση Leader”: Σύρος (τέως Δήμος Άνω Σύρου & τέως Δήμος Ποσειδωνίας), Θήρα, Ίος, Κέα, Μήλος, Μύκονος, Σέριφος, Σίφνος, Τήνος (τέως Δήμος Τήνου).

“Αειφόρος Ανάπτυξης Αλιευτικών Περιοχών”: Σύρος (τέως Δήμος Ερμούπολης), Αμοργός, Κύθνος, Πάρος, Ανάφη, Αντίπαρος, Δονούσα, Ηρακλειά, Κίμωλος, Κουφονήσι, Θηρασιά, Σίκινος, Σχοινούσσα, Φολέγανδρος.

“Άξονας 3” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 (Π.Α.Α): Άνδρος, Τήνος (τέως Δήμος Εξωμβούργου & τέως Κοινότητα Πανόρμου), Νάξος (εκτός Δ.Δ. Νάξου), Ηρακλειά, Σχοινούσσα, Δονούσα, Κουφονήσι, Σίκινος,  Φολέγανδρος, Ανάφη, Θηρασιά, Κίμωλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου