Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Συνεδρίαση οργάνου Πολιτικής Προστασίας για δασικές πυρκαγιές



Τα μέτρα για την αποφυγή των δασικών πυρκαγιών συζητήθηκαν  σήμερα στη Σύρο σε σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Πουσσαίου, στην οποία παραβρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Πουσσαίος, τόνισε την ανάγκη συντονισμού όλων των φορέων που εμπλέκονται στη διαδικασία της πρόληψης μέσω δημιουργικότερης και τακτικότερης συνεργασίας.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η πραγματοποίηση άσκησης ετοιμότητας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και πιλοτική προσπάθεια ενημέρωσης  γεωργοκτηνοτρόφων, η οποία θα ξεκινήσει από την Άνδρο,  προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση πυρκαγιών.
Στο ίδιο πλαίσιο ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε “να ενημερωθούν οι αγρότες μέσω των αγροτικών συνεταιρισμών και των ενώσεων ούτως ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα που προκαλούν πυρκαγιές σε συγκεκριμένες περιοχές”.

Σχετικά με τις εθελοντικές ομάδες, ο κ. Πουσσαίος δεσμεύτηκε ότι η Περιφέρεια θα εξασφαλίσει τις δαπάνες των εθελοντικών ομάδων, ενώ θα επιδιωχθεί και η ασφαλιστική τους κάλυψη.

Επίσης αποφασίστηκε ο ειδικός σχεδιασμός πυροπροστασίας τόσο των δυσπρόσιτων κατοικημένων περιοχών όσο και των παραδοσιακών οικισμών.

Ετοιμότητα πρόληψη και ενημέρωση του κόσμου ζήτησε και ο Περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης από τους εμπλεκόμενους φορείς τονίζοντας ότι “αυτό το οποίο χρειάζεται είναι ο κάθε φορέας έγκαιρα να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα προκειμένου να αποτρέψουμε την εκδήλωση πυρκαγιάς και βεβαίως να προσαρμόσει και τα σχέδια παρέμβασης όταν εκδηλωθεί η πυρκαγιά”.


Ζήτησε επίσης να ληφθούν όλα τα μέτρα από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες δίνοντας έμφαση στην καταγραφή όλων των διαθέσιμων μηχανημάτων, καθώς και στην ετοιμότητά τους έτσι ώστε να παρέμβουν όποτε παραστεί ανάγκη.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι την ευθύνη του συντονισμού και της παρέμβασης την έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσίας, λέγοντας ότι “προληπτικά έχουμε ευθύνη όλοι μας, όμως σε ότι αφορά την παρέμβαση και τον συντονισμό την ευθύνη την έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, στην οποία πρέπει να έχουν αναφορά όλοι”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου