Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

3 Δεκεμβρίου: Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία


Για ακόμα μια χρονιά, η 3η Δεκεμβρίου βρίσκει τους συμπολίτες μας με αναπηρία αντιμέτωπους με το φάσμα του κοινωνικού αποκλεισμού, της φτώχειας και της ανεργίας. Η Πολιτεία, αδιαφορώντας για τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το άρθρο 21, παρ.6 του Συντάγματος που προβλέπει ότι «Τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας», οδηγεί μια από τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, εν μέσω οικονομικής κρίσης, στην περιθωριοποίηση και την εξαθλίωση.


Η μείωση των επιδομάτων για τα τεχνικά βοηθήματα αναπηρίας κατά 50% καθώς και η παρακράτηση μέρους της σύνταξης των ασθενών για τα έξοδα νοσηλείας τους που έχουν ήδη επισημάνει οι Οικολόγοι Πράσινοι, έρχονται να προστεθούν σε μιά σειρά από μέτρα που σηματοδοτούν την αποδιάρθρωση των δημόσιων πολιτικών στήριξης και προστασίας των ατόμων με αναπηρία, την υποβάθμιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών παροχών τους, την αποδυνάμωση των δομών πρόνοιας και των προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας (ΚΔΑΠμεΑ, Βοήθεια στο Σπίτι κ.α.) καθώς και τη σημαντική μείωση του εύρους επιλογών σε ότι αφορά τα φάρμακα και τις θεραπευτικές μεθόδους.

Τα άτομα με αναπηρία δεν μπορούν να γίνουν οι παράπλευρες απώλειες της κρίσης. Η αντίληψη ότι η κοινωνική μέριμνα αποτελεί πολυτέλεια σε καιρούς λιτότητας αποτελεί την άλλη όψη του νομίσματος της πολιτικής αναλγησίας, των ισοπεδωτικών δημοσιονομικών μέτρων και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στα αιτήματα των οργανώσεων που εκπροσωπούν τα άτομα με αναπηρία, καλούμε την ελληνική πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα που να διαμορφώνουν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους συμπολίτες μας με αναπηρία και να εγγυώνται την ανεμπόδιστη πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας, τη δημόσια εκπαίδευση, την υγεία, τη φυσική αποκατάσταση και την κοινωνική φροντίδα.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου