- Στόχος του προγράμματος είναι η διάδοση της ευρωπαϊκής μουσικής παράδοσης, χρησιμοποιώντας την ισχυρή και παγκόσμια γλώσσα της ίδιας της μουσικής.
- Η εφαρμογή της ιδέας επικεντρώνεται κυρίως στους νέους μουσικούς και ερευνητές της παραδοσιακής μουσικής, με στόχο την προβολή του έργου τους, ενώ παράλληλα αναζητώνται μονοπάτια που συνδέουν το παρελθόν της μουσικής με το μέλλον.
- Από το Μάϊο του 2010 που ξεκίνησε το πρόγραμμα, η χώρα μας ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων και τώρα ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έλαβε μέρος σε όλες τις δραστηριότητες που διοργανώθηκαν από τις χώρες-εταίρους, κάθε φορά με τρείς έως τέσσερεις νέους μουσικούς από τις Κυκλάδες. Μουσικούς που είτε ασχολούνται ερασιτεχνικά με κάποιο - κατά κύριο λόγο πνευστό - παραδοσιακό όργανο είτε βιοπορίζονται από αυτό. Το υψηλό επίπεδο κατάρτισης των μουσικών μας εναρμονίζεται απόλυτα με τις απαιτήσεις του προγράμματος.
- Οι νέοι αυτοί πήραν μέρος σε μουσικά εργαστήρια που υλοποιήθηκαν στις χώρες Ιταλία, Νορβηγία και Εσθονία. Συνεργάστηκαν με τους μουσικούς των χωρών αυτών και ανακάλυψαν μέσα από την κοινή τους αγάπη για την παραδοσιακή μουσική, νέους δρόμους προσέγγισής της, ενώνοντας διαφορετικές παραδόσεις και διαφορετικά ακούσματα, πάντα με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες τους.
- Ηχογραφούσαν το μουσικό υλικό που προέκυπτε μετά από επίπονες πρόβες, με την καθοδήγηση και ενθάρρυνση ειδικού μουσικού-μουσικολόγου.
- Μετά το τέλος των εργαστηρίων, σε κάθε διοργανώτρια χώρα πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχες συναυλίες:
Στην Ιταλία, κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης μουσικής διοργάνωσης στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, όπου κάθε μουσείο ή ιστορικός τόπος φιλοξενεί καλλιτεχνικές δραστηριότητες.
Στη Νορβηγία, στα πλαίσια διεθνούς φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής, με συμμετοχές από πολλές χώρες του κόσμου.
Στην Εσθονία, επίσης σε μεγάλο διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής.
- Από την κοινή αυτή πρακτική, οι μουσικοί από τις τέσσερις χώρες-εταίρους έχουν αναπτύξει δεσμούς φιλίας και προοπτικές συνεργασίας στο μέλλον.
- Συνολικά, στο πρόγραμμα έχουν μέχρι στιγμής ενεργά συμμετάσχει 7 νέοι μουσικοί από την Άνδρο, τη Θήρα (Σαντορίνη), την Κέα, τη Μύκονο, τη Νάξο (2) και την Πάρο.
- Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου - Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων, ως διοργανώτρια χώρα όπου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, υλοποιεί μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2012:
1. Εκπαιδευτικά προγράμματα με συναφές προς το αντικείμενο του προγράμματος θέμα. Ήδη για το πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου έχουν δρομολογηθεί δύο (2) προγράμματα στα σχολεία της Ίου και της Σερίφου με τίτλο «Τα παραδοσιακά όργανα του τόπου μου».
2. Τη διοργάνωση της τελικής φάσης του προγράμματος, η οποία περιλαμβάνει:
· Μουσικά εργαστήρια
· Ηχογράφηση του τελικού μουσικού προϊόντος του προγράμματος
· Διοργάνωση συναυλίας, όπου θα παρουσιαστεί το έργο των συμμετεχόντων μουσικών στο ελληνικό κοινό
· Την τελευταία απολογιστική συνάντηση των συν-εταίρων για την συνολική αποτίμηση του προγράμματος .
Η τελική φάση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στη Σαντορίνη από 31/3 έως 7/4/2012.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου - Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κυκλάδων ανακοινώνει ότι στα πλαίσια της συμμετοχής της στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Πρόγραμμα
“Young Μusicians and Old Instruments”
«Nέοι μουσικοί και παλιά (παραδοσιακά) όργανα»
(Μάϊος 2010 - Μάϊος 2012)
Διοργανώνει δύο (2) εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία της Σερίφου και Ίου, κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, με τίτλο:
«Τα παραδοσιακά όργανα του τόπου μου»
Στόχος των προγραμμάτων είναι η επαφή των νέων με τα παραδοσιακά όργανα των Κυκλάδων (τσαμπούνα, σουραύλι, τουμπί κλπ), η γνωριμία με την ιστορία τους, τον τρόπο κατασκευής τους, η εξοικείωση με το άκουσμά τους και γενικά η προοπτική δημιουργίας φυτωρίου νέων οργανοπαικτών.
Με σκοπό την άμεση και διαρκή επαφή των νέων με τη μουσική αυτή, θα δωρηθούν στους συμμετέχοντες μαθητές χειροποίητα παραδοσιακά όργανα, κατασκευασμένα από τους μουσικούς που υλοποιούν τα προγράμματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου