Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Ολο και λιγότερα ποντοπόρα πλοία ελληνικών συμφερόντων υψώνουν την ελληνική σημαία

  Το εθνικό νηολόγιο καλύπτει πλέον μόλις το 22% από τα 3.760 ελληνόκτητα ποντοπόρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες από την Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Committee).
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «ημερησίας» , ο φορέας εκπροσώπησης του ελληνικού εφοπλισμού το Σίτι, αποδίδει τη συνεχή πτωτική πορεία του εθνικού εμπορικού στόλου στην ανησυχία που παραμένει σχετικά με τη δομή του φορέα διαχείρισης του ελληνικού νηολογίου. Αναφέρεται, δηλαδή, στην κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας από τον Οκτώβριο του 2009 που αποτελούσε σταθερή αναφορά για τον εφοπλισμό επί δεκαετίες.

Οπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του Committee στο διάστημα 2009-2012 ο ελληνικός στόλος έχασε 259 πλοία ή το 23,1% της δύναμής του. Μεγάλη μείωση παρατηρείται και στα υπό κατασκευή πλοία για τα οποία δηλώνεται η νηολόγησή τους στο εθνικό νηολόγιο, με αποτέλεσμα η ελληνική σημαία να δέχεται πλήγμα όσο αφορά την ανανέωση του δυναμικού της. Μάλιστα ο μέρος όρος ηλικίας των πλοίων του από τα 11,2 έτη το 2011 αυξήθηκε ελαφρά στα 11,3 έτη.
Ο ελληνόκτητος στόλος
Το 23% του παγκόσμιου στόλου των oil τάνκερ.
Το 8,4% του στόλου των τάνκερ μεταφοράς χημικών και παραγώγων.
Tο 8,4% των τάνκερ μεταφοράς αερίου (LNG).
Το 15,1% των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου.
Το 5,5% των πλοίων μεταφοράς κοντέινερ.
Το 2,4% των φορτηγών
Tο 5,5% των επιβατηγών.
politis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου