Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Προτάσεις του Περιφερειάρχη στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. – «Δεν είναι δίκαιο να “πληρώνουν” οι περιφέρειες τις εθνικές πολιτικές»


Τις προτάσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής και της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» καταθέτει εγγράφως ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, Α’ αντιπρόεδρος της οποίας είναι ο Έλληνας ευρωβουλευτής Γ. Σταυρακάκης και μέλος της ο περιφερειακός σύμβουλος και ευρωβουλευτής, πλέον, Νίκος Χρυσόγελος.
Στο ενημερωτικό σημείωμά του, ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζει την αναγκαιότητα για ειδική μέριμνα για τις νησιωτικές Περιφέρειες, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει στον αρμόδιο Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, επισημαίνοντας την ετοιμότητα της Περιφέρειάς μας για την κατάθεση προτάσεων  στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα Διαρθρωτικά Ταμεία 2014-2020.


Μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου σημειώνει ότι η πολιτική συνοχής «θα πρέπει να αποκτήσει  μια μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά την σύνδεσή της με τη Στρατηγική «Ευρώπη 2020». Κι αυτό για να αποφευχθούν  τυχόν λάθη και αγκυλώσεις που παρουσιάστηκαν την περίοδο 2007-2013».
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο κ. Μαχαιρίδης στην παράμετρο της διασύνδεσης των Διαρθρωτικών Ταμείων με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με την παρατήρηση ότι «δεν είναι δίκαιο να “πληρώνουν” οι περιφέρειες  τις εθνικές πολιτικές,  ως προς τη δημοσιονομική πειθαρχία».

Περιφέρειες
και ύφεση
 
Αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Μαχαιρίδης:
«Η πρόταση της Επιτροπής για τη Σύνδεση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Περιφερειών από την πορεία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της κάθε χώρα –μέλους, θα έχει σημαντικότατες μακρο-οικονομικές συνέπειες στην ανάπτυξη των περιφερειών της Ένωσης και κατ’ επέκταση στα ίδια  τα κράτη-μέλη.




Η παρακράτηση πόρων από τα  Διαρθρωτικά Ταμεία που προορίζονται για τις περιφέρειες, εξαιτίας σφαλμάτων ή παραλείψεων των εθνικών κυβερνήσεων, ή λόγω της μη τήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις ανισότητες μεταξύ των περιφερειών».

Επίσης ζητεί να μην υιοθετηθεί η σχετική πρόταση, εκφράζοντας τον προβληματισμό: «Σε μια προοπτική εκτεταμένης ύφεσης, καθώς όλα δείχνουν πως θα απαιτηθεί πολύς χρόνος και μεγάλες θυσίες από τον ελληνικό λαό για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, πώς θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα Επιχειρησιακά Περιφερειακά Προγράμματα απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα; Απλούστατα, δεν θα μπορέσουν.
Το αποτέλεσμα θα είναι να βυθιστεί ακόμα περισσότερο στην ύφεση η χώρα καθώς δεν θα μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη ούτε στις περιφέρειες της. Όσο δε για τις ήδη “μειονεκτικές” της περιοχές, αυτές είναι ήδη καταδικασμένες».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου