από τον "Οικολογικό Άνεμο"
Πολλά γράφτηκαν για τον χαρακτήρα του πρόσφατου κυβερνητικού ανασχηματισμού. Αλλά ένα θέμα που είναι πολύ σημαντικό για το Ν Αιγαίο και πέρασε σχεδόν ασχολίαστο είναι η κατάργηση του νεοσύστατου Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας[1], που είχε συσταθεί με το ΠΔ 96/2010, μόλις τον περασμένο Σεπτέμβρη. Το υπουργείο συγχωνεύεται στο μέχρι τώρα Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, το οποίο μετονομάζεται σε Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Για τον κλάδο της αλιείας δεν υπάρχει ακόμα, από όσο γνωρίζουμε, κάποια πρόβλεψη, με φήμες να κυκλοφορούν για επαναφορά της αλιείας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων!!!! Προφανώς, τα θέματα της αλιείας έχουν διευθετηθεί με αποτελεσματικό τρόπο και δεν χρειάζονται πλέον αναβάθμιση! Όσο για τη νησιωτική πολιτική και τις θαλάσσιες υποθέσεις η κυβέρνηση τα έχει κάνει ..θάλασσα.
Το Υπουργείο (θα) χειριζόταν και τμήμα των αρμοδιοτήτων αλιείας. Για το σκοπό αυτό μεταφέρθηκε η Γενική Διεύθυνση Αλιείας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η μεταφορά αυτή είχε δρομολογηθεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση, προκειμένου να αναβαθμιστεί ο τομέας της αλιείας κατά τα πρότυπα των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για τη μεταφορά αυτή, χρειάστηκε να τροποποιηθεί η νομοθεσία, να οργανωθούν οι αρμοδιότητες και να συνταχθεί σχετικό οργανόγραμμα με τις νέες υπηρεσίες, το οποίο βρισκόταν στο στάδιο της διαβούλευσης.
Η όλη ιστορία δείχνει την προχειρότητα με την οποία κινείται η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα αποδεικνύει ότι η αναποτελεσματικότητα της διοίκησης οφείλεται κυρίως στον ανεύθυνο τρόπο που χειρίζονται τα σοβαρά θέματα οι εκάστοτε κυβερνώντες. Για μήνες ασχολήθηκαν υπηρεσίες και υπάλληλοι για να διαμορφωθεί ένα νέο οργανόγραμμα, να διαχωριστούν και αποφασιστούν οι νέες αρμοδιότητες και οι νέοι ρόλοι. Η διαδικασία αυτή δημιούργησε προβλήματα και καθυστερήσεις στη λειτουργία των υπηρεσιών. Απίστευτες ώρες σπαταλήθηκαν για να αλλάξουν λογότυπα και επιστολόχαρτα και για να καταλάβουν οι υπάλληλοι σε ποιο υπουργείο ανήκουν. Όμως, μετά από τόσους μήνες προετοιμασίας και σπατάλης εργατοωρών στην πολύπαθη κρατική μηχανή, αποφασίστηκε η κατάργησή του υπουργείου, πριν καν συμπληρώσει ένα χρόνο ύπαρξης. Με παρόμοιες στάσεις δεν μπορεί φυσικά να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα.
Ο κ. Διαμαντίδης έκλεισε, δυστυχώς, τον προσωπικό του κύκλο ως υπουργός αλλά και τον κύκλο του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας με την υπογραφή μιας καταστροφικής για το θαλάσσιο περιβάλλον, τα νησιά και την αλιεία απόφασης που επιτρέπει την αλιεία της μηχανότρατας σε απόσταση μέχρι και ένα μίλι από τις ακτές σε όλο το Ν Αιγαίο, μια πράξη που μπορεί να οδηγήσει τη χώρας μας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, όπως επιβεβαίωσε και η Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, αρμόδια για τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία, στην συνάντησή της πρόσφατα με αντιπροσωπεία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ στην οποία συμμετείχε και ο Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ.
Όπως δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ και Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου: «Το ζητούμενο βέβαια παραμένει και είναι η βιώσιμη νησιωτική πολιτική. Το πρόσφατο κυβερνητικό αλαλούμ μάλλον δεν εμπνέει και ιδιαίτερη αισιοδοξία για την εκπλήρωση της παραπάνω αναγκαιότητας για τα νησιά μας. Περιμένουμε από την Περιφέρεια και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν Αιγαίου να αναλάβει κεντρικές πολιτικές πρωτοβουλίες για τα θέματα των νησιών, πολύ περισσότερο που τώρα δεν υπάρχει το υπουργείο που υποτίθεται ότι θα υποστήριζε πολιτικές για τα νησιά και θα γνωμοδοτούσε αν κάθε νομοθέτημα είναι συμβατό με τις περιφερειακές πολιτικές και την νησιωτικότητα. Σε παρέμβασή μου σε συνέδριο στην Τήνο, που είχε οργανώσει πρόσφατα το Υπουργείο Ανάπτυξης, είχα τονίσει ότι η Περιφέρεια και το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου πρέπει να είναι αυτοί που γνωμοδοτούν αν τα νομοσχέδια και οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες έχουν λάβει υπόψη τους τη νησιωτικότητα και αν οι πολιτικές που προωθούνται είναι συμβατές με την περιφερειακή πολιτική για το Νότιο Αιγαίο. Είχα επισημάνει ότι δεν αποδεχόμαστε να παραχωρήσουμε αυτό τον ρόλο σε ένα υπουργείο, έστω κι αν αυτό ονομάζεται Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Αλιείας και Νησιωτικής Πολιτικής. Τώρα, όμως, που καταργήθηκε το υπουργείο, η Περιφέρεια και το Περιφερειακό Συμβούλιο έχουν μεγαλύτερες ευθύνες να οργανωθούν αποτελεσματικά και να αναλάβουν τον πραγματικό ρόλο που τους αναλογεί στα θέματα χάραξης περιφερειακών πολιτικών».
Το Ελληνικό Κράτος ίδρυσε το Υπουργείο Αιγαίου το 1985 με ομόφωνη απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Το Οκτώβριο του 2009 το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής συγχωνεύθηκε με το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων(!!!). Το Σεπτέμβριο του 2010 η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής εντάσσεται στο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας. Τον Ιούνιο του 2011 το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας καταργήθηκε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου